Spelindustrie in het beklaagdenbankje

De familie van een man die in de Amerikaanse staat Tennessee bij een schietincident om het leven is gekomen overweegt om bedrijven uit de spelindustrie aan te klagen wegens medeplichtigheid aan zijn dood. Eind juni schoten twee tieners van 14 en 16 jaar op voorbijrijdende auto's. Naast de man die dodelijk getroffen werd raakte hierbij ook één vrouw gewond. De verdachten, die op dit moment vastzitten in afwachting van hun rechtzaak, verklaarden later tegenover de politie dat ze het idee gekregen hadden uit het spel Grand Theft Auto van Rockstar Games. De familie van de dodelijk getroffen man vindt daarom dat de uitgever van het spel, Take-Two Interactive Software, en consolemaker Sony medeplichtig zijn aan de dood van de man en overweegt hen aan te klagen.

"Er bestaat geen enkele twijfel over het feit dat de jongens Grand Theft Auto probeerden na te doen", aldus Jack Thompson, de advocaat van de nabestaanden. Op de doos van het spel staat overigens vermeld dat het spel bedoeld is voor mensen van 17 jaar en ouder.

Een Britse expert op het gebied van computerspellen denkt niet dat een eventuele rechtzaak veel kans van slagen heeft: "Er zijn veel conflicten geweest zoals deze en het is nog nooit echt tot een grote zaak gekomen.".