Wietkwekers Vinkenslag moeilijk te vervolgen

Veel wietkwekers op het woonwagenkamp de Vinkenslag in Maastricht gaan mogelijk vrijuit. Het is voor justitie erg lastig om te achterhalen wie exact de telers zijn van de wiet in de 45 loodsen en schuren van het kamp.

Veel eigenaren van loodsen waarin wiet is gevonden (23 stuks), zeggen hun loods aan derden te hebben verhuurd. Alleen zijn die derden niet te achterhalen, óf omdat hun namen niet bestaan óf omdat hun adres onbekend is. Veel bouwwerken zijn bovendien illegaal en dus is er geen formele eigenaar. Het is voor justitie zo lastig vast te stellen welke loods door wie werd gebruikt.

Bovendien stonden in 22 loodsen en schuren geen plantjes (meer). De eigenaren van deze leegstaande loodsen gaan mogelijk vrijuit, omdat het niet verboden is om assimilatielampen, potten met grond, drainagesystemen en afzuiginstallaties te hebben. Wel kijkt justitie of er sporen zijn aangetroffen van eerdere wietteelt.

Het OM benadrukt dat de actie van afgelopen dinsdag allereerst bedoeld was om de infrastructuur die grootschalige wietteelt op het kamp mogelijk maakte, te vernietigen.