Remkes ontsteld over Marokkaanse ouders

Demissionair minister en vice-Minister-President Remkes (VVD) is zwaar geschokt over de uitlatingen van de ouders van de Marokkaan Kahlid L., die van de doodslag op Rene Steegmans verdacht wordt. In het politieke praatprogramma Buitenhof noemde hij de ouders zojuist ''mede-verantwoordelijk aan het gebeuren''.

Remkes heeft met ontsteltenis naar de uitzending van Netwerk gekeken waarin de ouders de daad van hun zoon vergoeilijkden. De minister is bang dat de opvattingen van de ouders niet op zichzelf staan. Hij vindt dat de Marokkaanse gemeenschap duidelijk moet maken dat dit niet kan.

Remkes die eerder zei dat hij vindt dat de omstanders de daders een ''rotschop'' hadden moeten geven, (hij zou ze zelf zo'n rotschop hebben verkocht) blijft achter die opmerking staan; hij vindt dat de overheidscampagne, waarin burgers worden opgeroepen bij geweld de politie te bellen, aangepast moet worden: ''Soms moeten burgers zelf optreden''.

''Netwerk had het niet mogen uitzenden''

Burgemeester Schrijen van Venlo vindt dat Netwerk het gesprek met de ouders niet had mogen uitzenden. De Marokkaanse gemeenschap vindt dat ook en maakt zich grote zorgen over het effect van de uitzending.

De Marokkaanse gemeenschap in Venlo heeft inmiddels afstand genomen van de uitlatingen.

Het huis van de ouders van Kahlid L., staat inmiddels onder permanente politiebewaking.