Netelenbos onder vuur met sollicitatie

De veel geplaagde minister Tineke Netelenbos blijft opmerkelijk in het nieuws verschijnen. Twee keer deze week was ze razend: Op De VVD die haar verkeersplan afschoot, en op de politici in Noord-Holland die haar passeerden voor de functie van commissaris van de Koningin.

Wat dat laatste betreft is er iets vreemds aan de hand; Netelenbos beweert naar die functie te hebben gesolliciteerd omdat ze uitdrukkelijk gevraagd was. Uit haar zelf zou ze niet solliciteren naar die functie: ,,Ik ben minister en ministers solliciteren niet'', antwoordde Tineke Netelenbos in februari aan journalisten van Vrij Nederland, op de vraag of ze in de race was voor de functie.

De vraag is wie er dan aan Netelenbos uitdrukkelijk heeft gevraagd of ze wilde solliciteren. Volgens Netelenbos hebben de statenfracties van de VVD, CDA en PvdA haar namelijk zelf gevraagd om te solliciteren. Maar die statenfracties zeggen van niets te weten. Ook de leden van de inmiddels opgeheven vertrouwenscommissie verklaren van niets te weten.

Vanuit PvdA geregeld

Eén ding staat vast: Netelenbos heeft zelf gesolliciteerd, maar als Netelenbos gevraagd is, is het wel heel zuur voor haar dat het zo gelopen is, aldus fractievoorzitter Kees Bozelie van GroenLinks (provincie NH). Op de verklaring van haar dat ze gevraagd is reageerde hij verbijsterd: ,,Waar haalt ze dat vandaan? Dit moet zeker uitgezocht worden. Dan zijn er blijkbaar ook verwachtingen gewekt. Maar dan is ook de vertrouwenscommissie beentje gelicht. Ik vind dat Netelenbos zelf hierover verantwoording af moet leggen.''

D66-fractievoorzitter Patrick Poelmann zegt dat er iets niet klopt: De PvdA heeft volgens hem in ieder geval maar één echte serieuze kandidaat naar voren geschoven, namelijk Netelenbos. Daaruit valt af te leiden dat deze kandidatuur vanuit die partij zo geregeld is. "Ik kan me namelijk niet voorstellen dat er in die partij niet meer mensen met hoge kwaliteiten voor deze functie te vinden zijn."

Niet uitgenodigd

PvdA-gedeputeerde Ada Wildekamp zegt dat zij met minister Netelenbos heeft gesproken' en dat zij daarbij niet onder stoelen of banken heeft gestoken dat de bewindsvrouw in haar ogen een goede kandidaat was. "Maar Netelenbos heeft echter zelf het besluit genomen te solliciteren. Er is geen sprake van een uitnodiging daartoe", aldus een woordvoerder van Wildekamp.