Lijst Fortuyn programma wijkt af van boek

Het verkiezingsprogramma van de Lijst Pim Fortuyn (LPF) verschilt inhoudelijk behoorlijk met het boek De puinhopen van 8 jaar Paars van Fortuyn. Het programma houdt onder meer de mogelijkheid open van investeringen in gezondheidszorg en onderwijs, en neemt afstand van de door Fortuyn bepleite opheffing van landmacht en luchtmacht.

Het programma van LPF wat op de website van de partij staat is een proeve en loopt vooruit op het definitieve programma dat half april moet verschijnen. Dat programma gaat overigens met voorrang ook in de Engelse taal uitkomen om het beeld te nuanceren wat nu in het buitenland over Fortuyn bestaat. Veel buitenlandse media omschrijven Fortuyn als een Haider of Filip De Winter.

Het programma van LPF heet 'Naar een Zorgzame, Zorgvuldige samenleving'. De LPF presenteert het op hun website als een ,,verkorte vorm'' van Fortuyns boek, maar het wijkt daarvan op veel punten af.

De grootscheepse sanering van gezondheidszorg en onderwijs waarover in Fortuyn's boek wordt gesproken, daarover is de 'proeve' onduidelijk, en spreekt ook niet van de investeringsstop in deze sectoren. Voor de ouderenzorg wil de LPF zelfs meer personeel.

Een groot aantal omstreden zaken uit Fortuyns boek is ook verdwenen, zoals insluiting van uitgeprocedeerde asielzoekers, of beëindiging van deelname aan internationale vredesoperaties.