Saudische religieuze politie onder vuur

jolo had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De machtige religieuze politie in Saudi-ArabiŽ ligt onder vuur. Kranten hebben, hoewel ze onder overheidscontrole staan, dit weekeinde de dienst van de dood van veertien meisjes beschuldigd. Deze kwamen om bij een brand in een school in Mekka.

Volgens de kranten heeft de religieuze politie de meisjes verhinderd uit de school te ontsnappen. De leerlingen werden gedwongen in de school te blijven, omdat ze geen lange jurk droegen en hun haar niet was bedekt. Daarmee waren ze volgens de religieuze politie niet naar de religieuze normen gekleed. Bij het voorval raakten ook nog eens 52 meisjes gewond.

Het hoofd van de religieuze politie verklaardde dat de dienst de meisjes niet had belet uit het gebouw te ontsnappen en dat de aantijgingen een complot zijn om de religieuze politie in een kwaad daglicht te stellen. Het hoofd van de normale politie zei echter te hebben gezien dat leden van de religieuze politie de meisjes tegenhielden.

De religieuze politie heeft kantoren in elke stad in Saudi-ArabiŽ en wordt binnenskamers bekritiseerd om de uitgebreide bevoegdheden burgers te arresteren en te straffen als ze religieuze voorschriften overtreden. Het is echter de eerste keer dat ze openlijk tegenvuur krijgen.