Jongen geschorst na begrip voor aanslag

franka had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een Marokkaanse leerling van Friese Poort in Leeuwarden is uit de opleiding voor de Koninklijke Landmacht gezet. De knaap, die in Leeuwarden woont, toonde begrip voor de aanslagen in Amerika. Zijn opvattingen vielen verkeerd bij zijn medeleerlingen en de medewerkers.

De schoolleiding is met de jongen in gesprek en heeft hem de vraag voorgelegd ,,of hij met deze opvattingen in het oriëntatietraject voor de Koninklijke Landmacht wel op de juiste plaats zit’’. Volgens Postma is de mening van de leerling inmiddels ,,aan het kantelen’’. Als hij tot inkeer komt, mag hij een andere opleiding volgen bij Friese Poort, maar de landmacht blijft voor hem taboe. ,,Dat is de consequentie als je zulke standpunten hebt.’’

Bij zijn medeleerlingen had de jongen inmiddels een imago ,,à la Bin Laden’’, zegt Postma. Zij duldden hem niet meer in hun gezelschap. De knaap uitte zijn opvattingen tijdens een les maatschappijleer. Hij heeft nadien gezegd ,,dat hij het zo niet had moeten zeggen’’.
Postma vindt de beschouwing van de leerling ,,moreel verwerpelijk’’, maar hij wil met hem in discussie blijven. Maandagmiddag spreekt hij met de jongen en zijn ouders.