VS nemen geen genoegen met besluit Taliban

Met de aanbeveling van de Afghaanse geestelijkheid inzake Osama bin Laden wordt niet voldaan aan wat de VS hebben gevraagd. Bin Laden moet worden overgedragen aan de ,,verantwoordelijke autoriteiten''. Dat heeft het Witte Huis donderdag meegedeeld.

De geestelijken hebben donderdag besloten om Bin Laden te vragen het land te verlaten. De uiteindelijke beslissing hierover moet door Omar, de hoogste geestelijk leider van de Taliban, worden genomen. Volgens de in Londen gevestigde Arabische krant Asharq al-Awsat is Talibanleider Omar van mening dat Osama Bin Laden de laatste is die Afghanistan hoeft te verlaten. ,,Bin Laden zal de laatste zijn die Afghanistan dood of levend verlaat'', zo zou de Talibanleider eerder deze week tegen de Pakistaanse delegatie hebben gezegd, meldt de krant op basis van een bron dichtbij die delegatie.

Volgens de Afghaanse minister van Onderwijs, Amir Khan Muttaqi, zal de leider van de Taliban, mullah Omar, het oordeel van de verzamelde geestelijken van Afghanistan over Bin Laden wel accepteren. De minister verklaarde donderdag dat ,,zijne Excellentie leider van de Gelovigen'' altijd in de geest van de aanbevelingen van de geestelijken heeft gehandeld, en dat naar verwachting ook nu zal doen.

Omar moet Bin Laden zelf vragen om te vertrekken. De Taliban-leider zou eerder hebben gezegd dat Afghanistan Bin Laden niet zal dwingen weg te gaan. De Afghaanse minister zei verder dat het vermoedelijke enige tijd zal kosten om Bin Laden er van te overtuigen om weg te gaan. Ook het vertrek zelf zou niet al te vlot gaan. ,,Hij heeft veel tegenstanders. Hij kan niet zomaar de straat opgaan en een taxi nemen'', aldus de minister.