Tandartsen bereid te stoppen met acties

De tandartsenorganisatie NMT zal haar leden oproepen niet langer actie te voeren als minister Borst (Volksgezondheid) akkoord gaat met een voorstel om de hoge praktijkkosten van tandartsen te vergoeden.

De tandartsen weigeren al sinds eind juni nieuwe patiënten in te schrijven omdat ze boos zijn over de sterk gestegen praktijkkosten waarmee ze worden geconfronteerd.

De Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT) en Zorgverzekeraars Nederland stellen nu voor de hoge praktijkkosten van tandartsen op te vangen door een verhoging van de tandartstarieven. Voor patiënten betekent het voorstel dat ze jaarlijks gemiddeld 18 gulden meer moeten betalen. Minister Borst moet toestemming geven voor zo'n tariefsverhoging.

De NMT hoopt dat de bewindsvrouw dat nog deze week doet zodat de verzekeraars nog voldoende tijd hebben om de polisvoorwaarden aan te passen.

Als de acties worden beëindigd, zullen de tandartsen via internetsites proberen om voor mensen die nu op een wachtlijst staan, zo snel mogelijk een tandarts te vinden die dicht bij hen in de buurt zit en die ook nog plek heeft, aldus een woordvoerder van de NMT.