Cannabis-spray verlicht chronische pijn

eddie@xs4all.nl>reddie had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een spray gebaseerd op cannabis kan zeker driekwart van patiënten met chronische pijn helpen. Dat blijkt uit testen met het nieuwe medicijn bij patiënten met multiple sclerosis of beschadigingen aan de ruggengraat. De spray wordt onder de tong gespoten.

Het medicijn is ontwikkeld door een Brits bedrijf dat een van de eerste is dat geneesmiddelen op basis van cannabis maakt. De plantjes worden gekweekt op geheime locaties.

In een onderzoek onder ruim vijftig patiënten in drie klinieken waarbij de ene groep de spray kreeg en de ander een placebo, bleek dat de eerste groep minder pijn had en beter sliep. Wel waren er bijwerkingen zoals hoofdpijn en misselijkheid. Enkele patiënten raakten er nogal high van, maar door de spray-vorm is de dosis nauwkeurig te bepalen en bij te stellen.

Het bedrijf, GW Pharmaceuticals Plc, maakte bekend dat de Britse autoriteiten hebben ingestemd met een langere behandelingsduur met cannabis-geneesmiddelen. De termijn gaat van twaalf naar 24 maanden. Verder hoopt het bedrijf de spray in 2004 op de markt te kunnen brengen.