Prostituees buiten EU geen Nederlands belang

Vrouwen van buiten de Europese Unie die als zelfstandig prostituee werken, dienen geen wezenlijk Nederlands belang. De staatssecretaris van Justitie mag hen dan ook een verblijfsvergunning weigeren.

Dat heeft de vreemdelingenkamer van de rechtbank in Haarlem bepaald in de zaak van 46 prostituees die op de Achterdam in Alkmaar werken. De vrouwen komen uit voormalige Sovjetrepublieken en verschillende Zuid-Amerikaanse, Oost-Europese en Afrikaanse landen.

De vrouwen zijn naar Nederland gekomen om als prostituee te werken en eisten een verblijfsvergunning. Niet EU-ingezetenen kunnen echter alleen in Nederland aan de slag als daarmee een wezenlijk Nederlands belang wordt gediend. Dat is het geval als er in een bepaalde sector in Nederland te weinig arbeidskrachten zijn.

De prostituees vinden dat ze met hun werk een Nederlands belang dienen, namelijk de bestrijding van de illegale vrouwenhandel. De rechters wijzen dit echter af en stellen de staatssecretaris in het gelijk.

Eerder in de jarenlange procedure wonnen de prostituees omdat de rechtbank vond dat het beleid van de staatssecretaris ten aanzien van zelfstandige prostituees niet duidelijk was. Nu dat inmiddels op papier staat en de Tweede Kamer dat heeft goedgekeurd, is de situatie veranderd, vindt de rechtbank.