Vice-premier Aziz in ongenade bij Saddam

De Iraakse vice-premier Tarek Aziz is bij president Saddam Hussein in ongenade gevallen. Hij dreigt slachtoffer te worden van de strijd om de macht binnen het regime, schreef de Arabische krant Al-Hayat dinsdag.

Dat Aziz onder zware pressie staat, blijkt onder meer uit het feit dat Saddam hem heeft opgezadeld met vier adviseurs die hem op de vingers zullen kijken bij zijn contacten met vertegenwoordigers van andere landen.

Tarek Aziz, die van 1983 tot 1991 minister van Buitenlandse Zaken was, ligt onder meer onder vuur wegens zijn 'te lakse houding' tegenover Frankrijk wat betreft het VN-embargo tegen zijn land. Het werkelijke doel van de actie tegen Aziz is volgens Al-Hayad het vergroten van de machtspositie van Saddams zoon Qusay, die Saddam kennelijk als opvolger naar voren wil schuiven.

Saddam zou vinden dat Aziz te veel voorrechten geniet. Om de druk op Aziz te vergroten, hebben Qusay en zijn oudere broer Uday vorige maand een zoon van de vice-premier laten opsluiten op verdenking van corruptie, meldde Al-Hayat verder. Hij zou zich door buitenlandse bedrijven hebben laten betalen voor contracten voor het herstel van de elektriciteitssector in Irak.