Drinkers voelen zich beter dan niet-drinkers

Mensen die alcohol drinken voelen zich gezonder dan zij die er geen consumeren. Dit heeft de BBC donderdag bericht onder aanhaling van een Spaans onderzoek.

Onder leiding van Fernando Rodrigues-Artalego van de Autonoma Universiteit in Madrid bevroegen artsen 19.500 volwassenen over heel Spanje verspreid naar de hoeveelheid alcohol die zij verzwolgen. Des te meer de respondenten dronken, des te gezonder zij zich voelden.
Gematigde drinkers van bier en geestrijke dranken waren even "gezond" als zij die kleine hoeveelheden wijn consumeerden. Al een tijd wordt aangenomen dat wat wijn drinken goed is voor de gezondheid.

De onderzoekers stelden ook vast dat de meerverdieners, de werkers, rokers en mensen met fysiek veeleisende jobs meer plegen te drinken. Mensen die - gelijk welke hoeveelheid - alcohol drinken zijn minder ziek dan degene die er zich van onthouden.

De artsen waarschuwen in het jongste nummer van de Journal of Epidemiology and Community Health dat hun bevindingen niet mogen worden gebruikt om "zelfs de matige consumptie van alcoholische dranken te promoten".

Volgens de BBC is de Spaanse bevinding strijdig met een Scandinavische studie die tot net het tegenovergestelde resultaat kwam. De vorsers zeggen dat dit kan komen door het feit dat alcoholverbruik in Spanje gelinkt is aan maaltijden, wat in de noordse landen niet het geval is.