Acties op bouwterrein Schiphol

Ongeveer tachtig actievoerders van Milieudefensie hebben vrijdagmorgen enige uren de toegang tot het bouwterrein van de vijfde landingsbaan van Schiphol geblokkeerd.

Zij probeerden zo de doortocht te verhinderen van vrachtwagens met zand en materialen, die nodig zijn voor de aanleg van de vijfde baan.

De actie begon om zes uur. Rond negen uur begonnen de actievoerders zich terug te trekken, nadat een uur eerder de eerste vrachtwagens er via een omweg in waren geslaagd het bouwterrein op te rijden.

De activisten protesteerden tegen het ontwerp voor de Wet luchtvaart dat dit voorjaar door de Tweede Kamer wordt besproken. De nieuwe milieuregels die in dat wetsontwerp staan, zijn volgens Milieudefensie te soepel. Netelenbos schendt daarmee eerdere beloften van het kabinet om het milieu te beschermen, aldus de actievoerders. Het kabinet deed de beloften volgens Milieudefensie toen werd besloten tot aanleg van de vijfde baan.

De regels zouden na 2003 moeten gaan gelden voor de luchthaven. Volgens W. Duyvendak, directeur van Milieudefensie, gaat het niet alleen om stank, herrie en luchtvervuiling maar ook om waarborgen voor de veiligheid.