FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 23 maart 2001

Britney werkt aan filmdebuut

Tienerpopdivasterretje Britney Spears is druk bezig met de opnames van haar eerste film. Sinds een week loopt ze rond op de set van de typische Amerikaanse "feelgood" movie.

Britney speelt een correcte modelstudente die met haar vriendinnen een rondrit door Amerika maakt. Onderweg beleven de dames de nodige avonturen. In Los Angeles worden ze overgehaald mee te doen aan een talentenjacht.

Het is nog niet bekend wanneer de rolprent op het witte doek te zien is..

Korthals: uitbreiding DNA-onderzoek gewenst

Als het aan minister Korthals van Justitie ligt kan DNA-onderzoek straks niet alleen bij veroordeelden plaatsvinden, maar ook bij personen die zijn ontslagen van rechtsvervolging en een maatregel opgelegd hebben gekregen.

Het gaat dan om daders die in een psychiatrisch ziekenhuis of een jeugdinrichting zijn geplaatst of tbs met dwangverpleging hebben. Dat blijkt uit het voorontwerp van de Wet DNA-onderzoek bij veroordeelden, dat Korthals ter kennisneming naar de Tweede Kamer en belanghebbende organisaties zal sturen. Het voorstel heeft betrekking op daders van ernstige gewelds- en zedenmisdrijven.


De bewindsman beoogt met het voorstel dat veroordeelde zedendelinquenten en geweldplegers in de toekomst altijd DNA-materiaal afstaan. Dit materiaal wordt opgeslagen in een DNA-databank zodat justitie makkelijker kan zien of bij een misdrijf een eerdere dader opnieuw in de fout is gegaan. Korthals denkt dat opname in een DNA! -databank preventief werkt op het gedrag van veroordeelden.

Op het moment dat de wet inwerking treedt, mag de afname van celmateriaal gaan plaatsvinden bij personen die dan zijn veroordeeld en hun straf uitzitten of nog moeten ondergaan. De nieuwe wet is niet van toepassing op mensen die hun straf dan al achter de rug hebben. Verder wil Korthals dat de veroordeelde de mogelijkheid krijgt bezwaar in te dienen bij de rechter als hij het niet eens is met een DNA-onderzoek.

Korthals had al aangekondigd met een apart wetsvoorstel te komen over afname van DNA bij reeds veroordeelden. Het staat los van de plannen voor DNA-onderzoek bij mensen die worden verdacht van een misdrijf waarop vier jaar cel of meer staat. In deze gevallen kan het DNA helpen bij de oplossing van het misdrijf.

MKZ: noodvaccinatie onder voorwaarden

Nederland mag dieren die wegens de MKZ-crisis moeten worden vernietigd onder strikte voorwaarden een noodvaccinatie geven. Het Permanent Veterinair Comité (PVC) van de Europese Unie heeft vrijdag toestemming gegeven voor de zogenaamde ringenting.

Voorwaarde is dat alleen binnen een straal van twee kilometer rond besmette bedrijven wordt geënt. Dat is geen probleem, want Nederland wil de ringenting slechts voor een straal van 1 kilometer gebruiken. De vaccinatie moet binnen een tijdsbestek van 48 uur worden uitgevoerd.

Nederland heeft in het PVC aangegeven de noodvaccinatie niet te gebruiken voor de huidige besmette en verdachte gevallen. Pas als de ziekte zich verder verspreidt en de vernietigingscapaciteit tekortschiet, zal worden gevaccineerd. De beesten zullen dan binnen twee maanden alsnog worden vernietigd.

De Nederlandse dierentuinen krijgen vooralsnog geen toestemming om hun beesten preventief in te enten. Het PVC wil dit niet toestaan, omdat Europa dan zijn officiële MKZ-vrije status verliest.

Belgen gebruiken Fries paspoort in Amerika

Het Friese paspoort is niet alleen een souvernir. Een groep jonge Belgen gebruikte de 'gimmick van Friesland' om Amerikaanse cafés binnen te komen. In de Verenigde Staten worden jongeren onder de 21 jaar niet in cafés toegelaten.

Het Friese paspoort bevat toeristische informatie en heeft hetzelfde formaat als het originele Nederlandse reisdocument. Persoonsgegevens en een pasfoto kunnen voor de grap aan het paspoort worden toegevoegd.

"Het paspoort is absoluut niet voor dit soort legitimaties bedoeld, maar het getuigt wel van vernuft van de jongeren", aldus het Noord Nederlands Bureau voor Toerisme (NNBT).

De 17-jarige Kirsten Balk uit Leeuwarden stuurde onlangs het 'legitimatiebewijs' naar haar 18-jarige vriendin die in de VS studeert. Ook bij de VVV in Leeuwarden vertelde een klant dat het een Nederlander was gelukt om met het Friese paspoort een Amerikaanse kroeg binnen te komen.

Met wie zoent J.Lo nu???

Puff Daddy hoeft niet meer te rekenen op een verzoening met Jennifer Lopez. 'J. Lo zoent haar nieuwe vriend, danser Chriss Judd, nu ook al in het openbaar. Het bewijs...

Jennifer wordt steeds vaker in het openbaar gezien met Judd. Insiders weten te melden dat zij zich erg verliefd gedragen. Kroelen, zoenen en handjes vasthouden; de twee zijn niet bij elkaar weg te slaan. Een bron uit Los Angeles wist de site peoplenews.com te melden dat het stel erg happy is: "Het ziet er voorlopig niet naar uit dat daar iemand anders tussen gaat komen. Hij gaat zelfs mee naar de filmset. Puff Daddy's kansen zijn definitief verkeken. Daar helpt zijn recente vrijspraak voor verboden wapenbezit niets aan.

Foto's Marilyn Monroe leveren te weinig op

Vijf naaktfoto's van Marilyn Monroe hebben donderdag niet genoeg geld opgebracht op een veiling. Ze bleven onverkocht. Er werd wel flink op geboden, maar de huidige eigenaar vond het niet genoeg.

Op de vijf foto's is de 22-jarige Marilyn te zien tegen een rode achtergrond. Voor de foto's samen werd tot ruim 1 miljoen gulden geboden. De eigenaar, de zoon van fotograaf Tom Kelley die de foto's in 1949 maakte, vond dat echter niet genoeg.

Kelley junior zei tegen journalisten dat de eventuele kopers ook alle rechten zouden krijgen en dat ze daarvoor wel moesten betalen. Bij de foto's hoort namelijk een handtekening van Monroe en volgens Kelley houdt dat in dat de actrice zelf destijds alle rechten uit handen gaf.

De instantie die de nalatenschap van Monroe beheert, vindt dat een nieuwe eigenaar er helemaal niet zomaar een slaatje uit mag slaan, handtekening of niet.

Damrak hoger dankzij koopjesjagers

Na de rampdag van gisteren, waarbij beleggers tot paniekverkopen overgingen, is het Damrak vandaag in rustiger vaarwater terechtgekomen. Reden hiervoor was het opleven van de Amerikaanse beurzen aan het eind van de handelsdag gisteren en een hogere opening vandaag, en koopjesjagers die van de lagere koersen profiteerden. Het Damrak opende ruim 1,5% hoger en wist deze winst de rest van de dag vast te houden. Uiteindelijk sloot de beurs de dag af op een stand van 529,42 punten, 2,15% hoger dan het slot van gisteren. Ook de Midkap kon profiteren en sloot af met een winst van 2,31% op 547,61 punten.

Het waren vooral de technologiefondsen die een fikse sprong voorwaarts maakten. UPC, dat gisteren nog een kwart van haar koers zag verdwijnen, sloot de dag af met een winst van 19,8% op 7,19 euro. KPN (+10,5%), ASML(+9,06%), KPNQwest (+6,93%) en Philips (+7,42%) waren de andere grote winnaars.

Opmerkelijke verliezer was Buhrmann, dat ruim 5% achteruit moest naar 26,01 euro. De Europese Commissie onderzoekt de overname van Samas-Groep NV van 22 december het vorig jaar. Gekeken wordt, of door deze overname, de positie op de kantoorproductenmarkt niet tezeer beheerst wordt door de nieuwe combinatie.

Verder werd bekend, dat Fortis Bank, in samenwerking met USB Warburg, de beleggingsmaatschappij Calvé-Delft N.V. wil overnemen. De Nederlandse Bank-verzekeraar heeft op het moment 21,4% van de aandelen in handen, USB-Warburg bezit 10,1% van het aandelenkapitaal. Het bod dat de cominatie heeft uitgebracht wordt door Calvé-Delft als voldoende bestempeld voor verdere besprekingen. Het aandeel Fortis sloot vandaag 4,66% in de plus op 26,75 euro.

De euro won vandaag ten opzichte van de dollar. Een euro wordt nu verhandeld voor 0,8927 dollar. De Amerikaanse Indices begonnen de dag voorzichtig hoger, maar zijn op het moment terrein aan het verliezen. De Dow Jones Index staat op een verlies van -0,31% en de Nasdaq moet 0,21% prijsgeven ten opzichte van het slot van gisteren.

Britse premier gaat mogelijk verhuizen

De Britse premier Blair overweegt om zijn kantoor aan Downing Street 10 te verlaten. Hij zou, samen met een deel van zijn staf, verhuizen naar nummer 12, een paar meter verderop.

Als het plan doorgaat, zou Blair breken met een lange traditie; de Britse premier's huizen sinds 1735 in nummer 10, bericht de krant The Independent vrijdag.

Een woordvoerder van Blair sprak donderdag tegen dat er verhuisplannen bestaan, maar bronnen rond de regering bevestigen dat er wel degelijk gekeken wordt naar mogelijkheden om de huisvesting van Blair te verruimen. Het pand aan nummer 10 zou te krap zijn voor de premier en zijn staf.

De machtige woordvoerder van Blair, Alistair Campbell, zou volgens de plannen op 10 nummer blijven zitten. Voer voor mensen die in hem de werkelijke machtige man zien, aldus The Independent.

Overigens zou de minister van Financiën Gordon Brown niet blij zijn met de plannen van Blair. Hij huist op nummer 11 en vreest dat zijn kantoor een soort doorloopgang wordt tussen 10 en 12.

Duizenden op de vlucht op de Balkan

Meer dan 22.000 mensen zijn de afgelopen dagen het geweld in het noord-westen van Macedonië ontvlucht. Dit meldt een woordvoerder van het Hoge Commissariaat voor de vluchtelingen van de Verenigde Naties.

Zo'n 14.200 vluchtelingen hebben onderdak gevonden in andere delen van Macedonië bij familie of vrienden. De rest week uit voorzorg uit naar andere landen, voornamelijk Turkije, Albanië, Servië en Kosovo.

Vooraanstaande politieke leiders in Kosovo hebben de Albanese rebellen in Macedonië opgeroepen de wapens onmiddellijk neer te leggen.

In een verklaring vragen de gematigde Albanese leider Ibrahim Rugova, en de voormalige commandanten van het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK Thaci en Haradinaj de "extremistische groepen in Macedonië om vreedzaam naar hun huizen terug te keren".

De drie Kosovaarse kopstukken roepen ook de Macedonische veiligheidstroepen op tot meer terughoudendheid bij hun offensief tegen de rebellen. Ook willen zij dat de twee partijen de problemen van de Albanezen in Macedonië vreedzaam oplossen. Westerse leiders hebben de afgelopen dagen sterke druk op de Kosovaarse politiek uitgeoefend om publiekelijk van de Albanese rebellen in Macedonië afstand te nemen.

Rusland wijst Amerikaanse diplomaten uit

Rusland wijst vier Amerikaanse diplomaten uit. Ze moeten het land op zeer korte termijn verlaten, aldus het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Een medewerker van de Russische veiligheidsraad stelde dat de rel de samenwerking tussen beide landen voorlopig op een laag pitje zet. De diplomaten worden uitgewezen wegens "activiteiten die niet verenigbaar zijn met hun status". In de verklaring kondigt Moskou ook verdere maatregelen aan om een einde te maken aan ,"illegale actviteiten van vertegenwoordigers in Rusland".

De beslissing om de diplomaten de deur te wijzen, werd vrijdagochtend meegedeeld aan een hoge Amerikaanse diplomaat die op het ministerie was ontboden. De Amerikaanse ambassade in Moskou heeft tot nu toe geen commentaar gegeven op de maatregel.

Met de uitwijzing reageert Rusland op de Amerikaanse beslissing, donderdag, om vijftig Russische diplomaten op verdenking van spionage uit te wijzen. Vier functionarissen moeten de VS direct verlaten, twee diplomaten waren al weg en mogen niet terugkomen, en 44 ambassade-medewerkers moeten voor de zomer weg. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Ivanov liet donderdag onmiddellijk weten dat eenzelfde aantal Amerikanen ook uit Moskou zal moeten verdwijnen.

Meer ongelukken door zomertijd

Mensen moeten maandagochtend extra voorzichtig zijn als ze de weg op gaan. De waarschuwing komt van T. Schoutens, van de Nederlandse Stichting Voor Verlichtingskunde (NSVV) in Arnhem.

Volgens Schoutens kan het slaap-waakritme van verkeersdeelnemers ontregeld zijn doordat in de nacht van zaterdag 24 op zondag 25 maart de zomertijd ingaat. Hij zegt dat het vooruitzetten van de klok ertoe leidt dat "de maandagochtendkater iets heviger" is. "De concentratie en alertheid zijn minder, waardoor een risico voor ongelukken door slaperige chauffeurs ontstaat."

Schoutens stelt dat mensen soms wel een week moeite houden met op tijd opstaan. "Een oplossing hiervoor is direct na het opstaan zoveel mogelijk licht te consumeren. Lichttherapie helpt het slaap/waakritme naar een vroeger tijdstip te verschuiven waardoor de problemen in veel gevallen sneller zijn verdwenen."

Hamsteren zonder noodzaak

Cryptor had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Ondanks geruststellende berichten van de producenten is gisteren een stormloop ontstaan op melk. Vooral houdbare melk vloog de schappen uit bij de supermarkten. De slagers maakten melding van ‘kerstdrukte', maar het lijkt er nog niet op dat ook vlees wordt gehamsterd.

De zuivel- en vleesproducenten garanderen dat er genoeg melk en vlees is zo lang mond- en klauwzeer niet toeslaat in de ons omringende landen. De export mag dan zijn gestopt, de import van vlees en zuivel uit Duitsland en België gaat gewoon door.

De Nederlandse producenten zullen buitenlandse boederijmelk importeren. Die wordt louter gebruikt voor dagverse producten als melk, yoghurt en karnemelk. Verwacht wordt dat pas na het weekeinde import de gaten zal moeten vullen. Aan kaas en boter dreigt de komende weken geen gebrek.

Goedkoop opstekertje voor rokers

ollecram had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Binnenkort kan de verstokte roker voor iets meer dan eenderde van de normale prijs zijn verslaving in stand houden. De rookwaar moet worden besteld bij de virtuele organisatie UnitedSmokers.com die in Cuba is gevestigd.

De organisatie presenteert zich als een Cubaanse inkoopclub van rookwaar. Bij voldoende deelnemers, zo'n 100.000, kan in Cuba belastingvrij worden ingekocht. Het gaat dan niet alleen om Cubaanse sigaren maar ook om losse tabak of sigaretten van een aantal merken à 1,10 euro per pakje.

De bestellingen en betalingen worden gedaan op Cubaans grondgebied en vallen onder het lage Cubaanse belastingregime. Vervolgens worden ze ingevoerd, van buiten de Europese gemeenschap, en komen ze zonder betaling van accijnzen en BTW, aan bij de koper: maximaal 400 sigaretten of 250 gram tabak. De 'club' zorgt voor gratis vervoer door de lucht.

DVD-writer wellicht in de zomer al op de markt

Sebastiaan van den Hurck had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De DVDRW-Groep, een vrijwillige samenwerking van electronicabedrijven, heeft vandaag aangekondigd deze zomer de DVD Recorder op de markt te gaan brengen. De recorders zullen van de fabrikanten HP, MCC/Verbatim, Philips, Ricoh en Thomson multimedia zijn. Eerder kondigde Panasonic ook al aan een DVD-writer op de markt te gaan brengen.

Dit nieuwste speeltje wat overigens ook al op de Duitse Cebit getoond gaat worden heeft capaciteit voor 4,7 gigabyte aan gegevens en zorgt dus weer voor een nieuwe sprong voorwaarts op het gebied van dataopslag. De dics worden zowel alleen-schrijven als herschrijfbaar en zullen in alle DVD-drives uit te lezen zijn.

Hitlers Mein Kampf ook bestseller in Nederland

Bolkje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Hitlers Mein Kampf was rond 1940 ook in Nederland een bestseller. De Nederlandse uitgave bereikte zes drukken met een uiteindelijke oplage van 110.000 exemplaren. Van ieder verkocht boek kreeg Hitler 45 cent. Dat is uitgezocht door Gerard Groeneveld. Binnenkort verschijnt zijn 'Zwaard van de geest. Het bruine boek in Nederland 1921-1945'. Het Boekblad had vrijdag een voorpublicatie.

Weinig Nederlandse boekhandelaren negeerden het boek, gezien de grote vraag. Ook de Bijenkorf bood het boek volgens Groeneveld te koop aan. De eerste druk, die op 6 december 1939 in de winkels lag en drieduizend exemplaren telde, was dezelfde dag uitverkocht. Ook in 1943 vond Mein Kampf nog gretig aftrek via bijvoorbeeld de Algemene Spoorwegboekhandel die vaste verkooppunten had op de Nederlandse stations.

Hoewel Hitler het boek al in de jaren twintig had geschreven, duurde het meer dan tien jaar voordat er een Nederlandse uitgave kwam. Het boek leek door de hoge productiekosten een groot risico. Meulenhoff en Spaarnestad overwogen uitgave, maar gaven de plannen om onbekende redenen op. Pas vlak voor de bezetting had de nationaal-socialistische uitgeverij van George Kettmann, De Amsterdamsche Keurkamer, de financiering rond.

In 1943 waren er wereldwijd zo'n tien miljoen exemplaren van Mein Kampf gedrukt. Het boek was in zestien talen vertaald, waaronder het Chinees en het Arabisch. Hitler moet er schatrijk van zijn geworden. Al in 1933 gaf hij aan de belasting een inkomen van ruim 1,2 miljoen mark op.

Ongeval op Oscarset

Tijdens de voorbereidingen voor de Oscaruitreiking van aanstaande zondag zijn donderdag vijf mensen gewond geraakt toen een steiger instortte. Twee mensen zijn er ernstig aan toe, verklaarde de brandweer.

De steiger stond pal naast de rode loper waarover zondag de filmprominenten naar hun felbegeerde beeldje toe moeten schrijden. De constructie was bedoeld om camera's en licht- en geluidsystemen te dragen. Volgens de brandweer zal het ongeval geen gevolgen hebben voor programma van het gala, dat zondag wereldwijd moet worden uitgezonden.

Acties op bouwterrein Schiphol

Ongeveer tachtig actievoerders van Milieudefensie hebben vrijdagmorgen enige uren de toegang tot het bouwterrein van de vijfde landingsbaan van Schiphol geblokkeerd.

Zij probeerden zo de doortocht te verhinderen van vrachtwagens met zand en materialen, die nodig zijn voor de aanleg van de vijfde baan.

De actie begon om zes uur. Rond negen uur begonnen de actievoerders zich terug te trekken, nadat een uur eerder de eerste vrachtwagens er via een omweg in waren geslaagd het bouwterrein op te rijden.

De activisten protesteerden tegen het ontwerp voor de Wet luchtvaart dat dit voorjaar door de Tweede Kamer wordt besproken. De nieuwe milieuregels die in dat wetsontwerp staan, zijn volgens Milieudefensie te soepel. Netelenbos schendt daarmee eerdere beloften van het kabinet om het milieu te beschermen, aldus de actievoerders. Het kabinet deed de beloften volgens Milieudefensie toen werd besloten tot aanleg van de vijfde baan.

De regels zouden na 2003 moeten gaan gelden voor de luchthaven. Volgens W. Duyvendak, directeur van Milieudefensie, gaat het niet alleen om stank, herrie en luchtvervuiling maar ook om waarborgen voor de veiligheid.

Veronica mag geen ME gaan heten

De omroeporganisatie Veronica mag van de rechtbank in Utrecht niet in ME worden omgedoopt. Met het vonnis komt de rechter tegemoet aan de bezwaren van het kledingbedrijf WE, dat vindt dat de namen te veel op elkaar lijken .

Op grond van het vonnis moet de Holland Media Groep, waar Veronica onder valt, op zoek naar een nieuwe naam. HMG legt zich bij de uitspraak neer en onthult op 29 maart hoe de nieuwe zender gaat heten.

Borst wil totaal rookverbod horeca

Rat had ons via de newssubmit het volgende te melden: Borst wil totaal rookverbod café en restaurant

Minister Borst (Volksgezondheid) wil dat cafés, restaurants en hotels in Nederland helemaal rookvrij worden. De niet-roker moet op termijn in alle horecagelegenheden worden beschermd tegen de kankerverwekkende sigarettenrook.

Dit blijkt uit een nog vertrouwelijke notitie van de ambtenaren van minister Borst vooruitlopend op de nieuwe tabaksnota.

Het discussiestuk dat luistert naar de titel Samen op weg naar een rookvrije samenleving, is bij Koninklijk Horeca Nederland (KHN) ingeslagen als een bom.

"Het is een zeer bedreigende situatie voor de uitgaansgelegenheden", zegt Jeu Claes, directeur van KHN, die zich door de plannen ernstige zorgen maakt over het voortbestaan van de horeca.

Claes vreest dat een algeheel rookverbod voor veel overlast gaat zorgen. "Om nog maar te zwijgen van de toenemende criminaliteit als iedereen die tijdens een avondje uit een sigaret wil opstoken daarvoor de straat op moet."

Volgens een woordvoerder van minister Borst gaat het om een concept en is er (nog) geen sprake van een algeheel rookverbod voor de horeca. "Het gaat er om dat je geleidelijk aan komt tot een bescherming van de niet-roker, want die ervaart hinder en overlast", aldus de zegsman. Ambtenaren van VWS gaan volgende week woensdag rond de tafel zitten met veertig vertegenwoordigers van de horeca.

De horeca branche-organisatie maakt zich ernstige zorgen over de werkgelegenheid als roken taboe wordt in alle uitgaansgelegenheden. De fervente tabaksgebruikers zullen thuis blijven.

KHN plaatst nu al vraagtekens bij de handhaving van dergelijke regels. In de samenvatting van de nota die de branche-organisatie heeft ontvangen wordt met geen woord gesproken over handhaving. "Komt er straks een nicotine-politie die alle rokers en horeca-uitbaters beboet?", zegt Claes.

Behalve de horeca hangt ook de sportkantines een rookverbod boven het hoofd. De sportclubs hebben volgens de nota een voorbeeldfunctie voor kinderen.

De horeca-exploitanten menen dat ze zelf wel met maatregelen kunnen komen om zowel de rokers als de niet-rokers tegemoet te komen. Daar zijn ze al langer mee bezig. "Uit een recent onderzoek blijkt dat dit goed werkt. Het niet-rokende uitgaanspubliek wil niet eens een algeheel verbod als dit inhoudt dat 'nicotine-vrienden' telkens naar buiten moeten."

De enige manier om volgens Claes een heuse rookvrije samenleving te krijgen, is om de sigaret zelf te verbieden en de tabaksproducenten uit te bannen. "Als de minister echt een rookvrije samenleving wil creëren dan moet ze ervoor zorgen dat sigaretten niet langer legaal zijn."

Schietpartij school VS, 5 gewonden

Een scholier van een middelbare school in een voorstad van San Diego, heeft gisteren vijf mensen neergeschoten, voordat hij zelf door een beveiligingsbeambte van de school werd geraakt. Behalve de schutter, de 18-jarige Jason Hoffman, raakten 2 leraren en drie andere scholieren gewond bij de schietpartij. Het schietincident gebeurde slechts 9 kilometer van een schietpartij eerder deze maand, op een andere school. Autoriteiten melden dat geen van de gewonden in levensgevaar verkeren.

"Hij kwam gewoon uit z'n auto, ging op de grond liggen als een sluipschutter en begon gewoon te schieten," verklaart een medescholier. "Het leek een schotgun te zijn." Hij zei dat tenminste acht keer werd geschoten "Waarvan één nauwelijks 5 centimeter van m'n hoofd terecht kwam. Als ik niet neergebukt had, was ik nu neergeschoten geweest. Vanaf dat moment is alles één grote waas."

De schietpartij volgde een week na een forum over veiligheid op school, dat vanwege de eerdere schietpartij op de nabijgelegen school, was georganiseerd. "We hebben na dat incident extra bewakingspersoneel ingezet op al onze campussen," sprak de hoofdinspecteur van het desbetreffende scholendistrict. Hij meldde ook dat de beveiliging nog verder opgeschroefd zou worden in de komende week.

Geestelijke vader Flintstones overleden

In zijn huis in Hollywood is de striptekenaar en tekenfilmmaker William Hanna overleden. Hij was, samen met zijn compagnon Joe Barbera, de schepper van wereldberoemde strip- en tekenfilmfiguren als de Jetsons, Yogi Bear, Huckleberry Hound en Tom and Jerry en de Flinstones.

In de jaren zestig en zeventig waren de tekenfilms van Hanna wekelijks op de Nederlandse televisie te zien. Vooral de Flinstones waren erg populair. William Hanna was 90 jaar.

Het einde van de Mir

Na 15 jaar is het afgelopen met de Mir. Het Russische ruimtestation is in brokstukken neergekomen op aarde. Door het gecontroleerde neerstorten zijn de brokstukken grotendeels neergekomen in de Grote Oceaan. Er zijn tot nu toe geen berichten over schade die is aangericht.

De Mir, 143 ton metaal en plastic, is voor het overgrote deel verbrand. Toch heeft 20 procent in zo’n 1500 stukjes en brokken de aarde bereikt. De zwaarste brokken zullen enkele honderden kilo’s wegen.

Vannacht is het vluchtleidingscentrum van de Mir bij Moskou begonnen met de gecontroleerde neerstorting. De Mir was op dat moment boven de Atlantische Oceaan voor de kust van West-Afrika.

Tijdens de 15 jaar zijn er veel soorten micro-organismen gaan groeien. De Mir bergt 140 soorten van die organismen. Achter de panelen vonden kosmonauten schimmels die groeien op oud brood. Als gevolg van de verhoogde straling in de ruimte hebben deze organismen zich gemuteerd tot vormen die metaal, plastic en glas aantasten.

Een gevaar zullen ruimteschimmels en bacteriën niet opleveren. Door de hoge temperaturen tijdens de val door de dampkring is het héél onwaarschijnlijk dat de organismen de aarde levend bereiken.

Voor de Russen betekent het dumpen van de Mir een eind aan een symbool van nationale trots. Zo was de Mir het hoogtepunt van dertig jaar Russische ruimtevaart. Tijdens peilingen in februari bleek dat tweederde van de Russen tegen het neerhalen van de Mir is.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1258
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.