Volendam wist van gevaarlijke situatie

Het college van B&W van Volendam was kort voor de brand in café de Hemel op de hoogte van de levensgevaarlijke situatie in het pand. Dat blijkt uit het feitenrelaas over de ramp dat deels op internet is gezet.

Burgemeester IJsselmuiden verklaarde een week na de ramp tijdens een televisie-interview dat zijn gemeentebestuur sinds de zomer over het brandgevaar in het jongerencafé ‘geen signalen meer had gekregen'. Anders hadden B&W onmiddellijk ingegrepen, aldus de burgemeester.
In het dossier over de caféramp bevindt zich echter een door verantwoordelijk wethouder W. Visscher (CDA) ondertekende notitie waarin wordt gemeld dat de Hemel bijzonder brandgevaarlijk is.

In de notitie - gedateerd 9 november - vraagt brandpreventieambtenaar C. Bont akkoord te gaan met een bouwtekening van de architect van eigenaar J. Veerman. Tevens vraagt hij toestemming om extra voorwaarden op te leggen aan Veerman om het risico op brand in de drie op elkaar gestapelde cafés te verkleinen. De notitie wordt de volgende dag door wethouder Visscher ondertekend. Een opmerking op het advies luidt: ‘Direct uitvoeren'.

Bont meldt de architect van eigenaar J. Veerman mondeling dat de vluchttrap onmiddellijk moet worden aangebracht. Het duurt nog een volle maand - 21 december - voordat de aangepaste bouwtekeningen gereed zijn. En ondanks de aansporingen van Bont zijn de geplande brandtrappen niet gereed op nieuwjaarsnacht.

In de rampnacht probeerden enkele jongeren, onder wie de 13-jarige Sharon Sombroek, via de branddeur te vluchten. Het platje daarachter had echter nog geen vloer. De vluchtenden maakten een val van enkele meters en Sharon kwam op haar borstkas terecht, met ernstig hart-, long- en hersenletsel tot gevolg. Enkele dagen later overleed ze in het Emma Kinderziekenhuis AMC in Amsterdam. Een ander slachtoffer raakte zwaar gewond.