Digitaal bidprentje

Burgemeester Rutten van Breda heeft zondag het digitale alternatief voor het gedachteniskaartje, ook wel bidprentje genoemd, gepresenteerd. Rutten deed dat tijdens een uitvaartbeurs in Breda.

De noviteit op uitvaartgebied is ontwikkeld door Uitvaartverzorging Van der Stappen uit Geldrop. Het gaat om een gedachteniskaartje waarin een kleine cd-rom is geschoven. Nabestaanden kunnen op die manier de levensloop van de overledene bekijken aan de hand van bijvorbeeld foto's en gesproken woord die op het schijfje zijn opgeslagen.

Het nieuwe gedachteniskaartje zit vanaf maandag in het uitvaartpakket dat de tien bij Van der Stappen aangesloten uitvaartverzorgers aanbieden. De onderneming kan het digitale product binnen enkele dagen realiseren. Goedkoop is dit gedachteniskaartje niet, want het kost vooralsnog 950 gulden. Woordvoerder H. Raaijmakers van het uitvaartbedrijf verwacht echter dat die prijs snel zal dalen.

Het is niet de eerste keer dat de Brabantse uitvaarverzorger een nieuwigheidje op de uitvaartmarkt brengt. In november 1999 kwam het bedrijf met de mogelijkheid om natuurgetrouwe afgietsels van de handen van overledenen te maken. Later zijn daar gelaatsmaskers aan toegevoegd. Nabestaanden bestelden tot nu toe ongeveer honderd keer afgietsels.