Schaf je eigen satellietje aan

Diepvriez had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Is je vrouw weggelopen? Neem dan een satelliet! De CubeSat heeft een doorsnede van 10 centimeter en weegt ongeveer een kilo. De persoonlijke mini-satelliet is het cadeau voor de 'geek' die alles al heeft.

Volgens de uitvinders, Dale Richards en Robert Twiggs, laatstgenoemde is professor aero- en astronautica aan de Stanford University, is het product met 45000 dollar een koopje. Aangezien de lancering van een normale satelliet normaliter miljoenen kost, hebben ze waarschijnlijk gelijk. Het tweetal wil de satellieten met ontmantelde Russische raketten de lucht insturen.

Maar wat moet je ermee? Volgens Richards en Twiggs kun je er microprocessors en andere componenten mee testen in de ruimte, of het ding uitrusten met sensoren om er data mee te verzamelen. Het probleem is wel dat de satellieten zo klein zijn, dat er - naast alle telecomapparatuur - nauwelijks meer iets in kan.

Maar Twigs heeft er alle vertrouwen in. "Er zullen mensen komen die een eigen satelliet willen hebben". Hij vergelijkt de situatie met het begin van Internet. "Wat kon je vijf jaar geleden met Internet. En kijk nu eens naar alle applicaties die er zijn!"

De mini-satellietmarkt is nu nog klein, en voornamelijk interessant voor wetenschappers. Hoewel er wel een bedrijf bestaat dat zijn diensten aanbiedt om de as van je geliefde in een baan om de aarde te brengen.