Konijnenjacht op kerkhof

Konijnen die op begraafplaatsen schade aanrichten aan graven mogen binnenkort door jagers worden afgeschoten. Veel nabestaanden hebben geklaagd over de overlast die de diertjes veroorzaken. Staatssecretaris Faber van Natuurbeheer heeft daarom besloten de konijnenjacht op de grotere begraafplaatsen vanaf volgend jaar toe te staan. Dat schrijft De Telegraaf.

De konijnen maken holen onder de graven en zerken waardoor deze kunnen verzakken. Ook doen de beesten zich tegoed aan de planten en bloemen die op de begraafplaatsen staan. Een vergunning voor de konijnenjacht wordt door de provincie afgegeven. Die moet de situatie ter plaatse beoordelen. Zo zal een begraafplaats midden in het centrum van een stad minder last hebben van konijnen, dan een kerkhof aan de rand van een gemeente.

Verder heeft Faber in de Algemene Maatregelen van Bestuur vastgelegd dat niet meer gejaagd mag worden op vossen, kraaien, verwilderde katten, eksters en vlaamse gaaien. Alleen op hazen, wilde eenden, konijnen en houtduiven mag volgend jaar vrij gejaagd worden, aldus de bewindsvrouw.