Virussoftware op mobiele telefoon

Begin november kondigde Network Associates aan dat McAfee VirusScan ook voor mobiele telefoons beschikbaar zou worden. Vandaag werd opnieuw een tipje van de sluier gelicht. De antivirus technologie wordt onderdeel van een productscala voor draadloze apparaten.

Met VirusScan Wireless for Mobile zet McAfee een stap in de snel groeiende draadloze markt. Met de software kunnen programma's op een zogenaamde "smartphone" worden gescand, zodat belangrijke gegevens beschermd worden tegen mogelijke aanvallen van virussen, wormen of Trojans. De nieuwe "micro motor" is ontworpen voor de slimme telefoontjes en is gebaseerd op de VirusScan technologie. Voorbeelden van slimme telefoons zijn de Nokia Communicator, Ericsson R380 en de Handspring Visorphone.

Via een internetverbinding kan de software telkens de meest recente virusdefinities ophalen van het web. Op de telefoon worden dan bestanden en programma's gecontroleerd op virussen en kwaadaardige code. Volgens onderzoekers van de Giga Information Group zijn er in 2003 meer dan 32 miljoen PDA's en smartphones. Internettoegang op deze apparaten zal de verspreiding van virussen en kwaadaardige code in de hand werken.

Naast het Palm OS virus dat eerder dit jaar werd ontdekt, maakten mobiele bellers in Spanje melding van de eerste worm op een mobiele telefoons, VBS/Timofonica. Deze worm stuurt berichten naar mobiele telefoon gebruikers, die op een bepaalde dienst zijn geabonneerd. "Wanneer de kracht en functionaliteit van draadloze apparaten toeneemt, dan gebeurt hetzelfde met het gevaar van Trojans, "denial of service" aanvallen, virussen en misleidende berichten.", zegt Deb Dutta, regionaal directeur van Network Associates in Zuidoost Azië en Indië. "Met dit product nemen we een stap om de gebruikers te beschermen."