Belasting gaat ook in 2002 omlaag

De belasting voor burgers en bedrijven gaat ook in 2002 fors omlaag.

Minister Zalm gaf gisteren in de Tweede Kamer aan dat de lastenverlichting lager zal zijn dan de zeer forse 7 miljard gulden die Nederlanders er in 2001 op vooruit zullen gaan. De minister wil in het laatste begrotingsjaar van het paarse kabinet vooral iets doen aan het te lage verschil tussen uitkeringen en lage lonen in het bedrijfsleven.

Zalm denkt daarbij onder meer aan een extra verhoging van de arbeidskorting; de vaste belastingaftrek voor mensen met een baan. Ook een verhoging van algemene heffingskorting een aftrek die voor iedereen geldt is mogelijk. In dat geval zouden inkomensafhankelijke regelingen zoals de huursubsidie en de kinderopvang versoberd kunnen worden.

Verder wil het kabinet de Successiewet in 2002 fors versoepelen door de belasting die nu nog over schenkingen en erfenissen wordt geheven, duidelijk te verlagen. Staatssecretaris Bos (Financiën) zal in de loop van 2001 met concrete plannen komen waarbij vooral moderne relatievormen veel gunstiger behandeld zullen worden.

Zalm kondigde ook een verdere verlaging van de motorrijtuigenbelasting in 2002 aan. De verlaging komt boven op de 300 miljoen gulden die het kabinet hier in 2001 al voor inzet.