Voorstel Napster tot vergoeding

Muzieksite Napster heeft voorgesteld om per gebruiker 4,95 dollar (ca. 12 gulden) per maand te gaan innen. Met deze deal zou de site de RIAA, de Recording Industry Association of America, tegemoet komen die Napster voor de rechter daagde wegens het schenden van de auteursrechten. Dat meldt de site silicon.com vandaag.

Het bedrag wat Napster per maand krijgt, zou per direct naar de platenmaatschappijen gaan, aldus Barry, interim-directeur bij Napster. Volgens hem is de vergoeding een redelijk bedrag dat in het eerste jaar zeker een 1/2 miljard dollar zou opbrengen.

De RIAA vindt het voorstel nog niet genoeg. De advocaat van de muziekindustrie, Carl Sherman, benadrukt dat hiermee de rechtszaak tegen Napster niet ten einde is. Enkele analisten zeiden het voorstel van Napster niet serieus te nemen. "De RIAA is erop uit om Napster van het net af te krijgen, dus heeft de organisatie niets aan zo'n deal", legt Graham Fisher analist bij Bloor Research uit.

Napster blijft beweren dat de activiteiten niet in strijd zijn met de Digital Millenium Copyright Act van 1998 omdat het in feite niet meer is dan een zoekmachine. Het bedrijf heeft meer dan 20 miljoen geregistreerde gebruikers.