Gezonde sigaret op de markt

R.J. Reynolds, de tabaksfabrikant die onder meer Winston en Camel op de markt brengt, is een omstreden campagne begonnen. Het bedrijf maakt namelijk reclame voor een 'gezondere' sigaret.
Het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid noemt de bewering 'gewaagd'.

De sigaret, de 'Eclipse', zou gezonder zijn omdat die veel minder nicotine en teer bevat. Daardoor vermindert het risico op allerlei vormen van kanker en longziekten, zoals chronische bronchitis, aldus R.J. Reynolds. De sigaret is al getest in de staten Nebraska en Georgia.

Het bijzondere aan de nieuwe sigaret is dat die nauwelijks tabak verbrandt. Alleen bij het aansteken van een exemplaar vindt verbranding plaats. Het rookproces begint bij het aansteken van een beetje houtskool en tabak. Dat zorgt voor de smaak bij de eerste 'trekjes'. De hittebron houdt die in stand door smaakafstoot van glycerine, dat verdampt, en een klein rolletje tabak, dat niet verbrandt, tot aan het eind van de filter.

R.J. Reynolds heeft de sigaret ontwikkeld als antwoord op de onzinnige claims die zieke rokers tegenwoordig maken aan het adres van de tabaksproducenten. Zieke rokers en de anti-rooklobby hebben al vele miljarden aan schadevergoeding kunnen lospeuteren.

Concurrent Philip Morris zegt mee te werken aan het opzetten van nieuwe regels voor de ontwikkeling van 'minder giftige' sigaretten.