Kusje van Pixar

Het is weer zover: conservatief Amerika staat op zijn achterste benen moord en brand te roepen. Ditmaal is de haat gericht op Lightyear, de nieuwste film van Pixar en soort van spinoff in de wereld van Toy Story. Op IMDB krijgt de film, op het moment van schrijven, een ruime 5. Er zijn genoeg kijkers die de animatie oprecht een onvoldoende geven, er zitten ook stemmers tussen die Lightyear van manipulatie beschuldigen. Hoe dat zo? In een shot van nog geen seconde wordt een kus tussen twee vrouwen gewisseld.

Probeer dit even tot je door te laten dringen: een ultrakort shot is verantwoordelijk voor een heuse verontwaardigingsstorm. Pixar zou kinderen zo dwingen tot positief denken over de LHBTQIA+-gemeenschap. Dat kan natuurlijk niet. Het is een grof schandaal dat deze onfrisse ideeën aan weerloze kinderen worden opgedrongen, hen wijs wordt gemaakt dat homoseksualiteit de normaalste zaak van de wereld is!

Maar stel nou eens dat dit shot helemaal niet is bedoeld voor manipulatieve doeleinden, maar om herkenning te bieden? Dat een meisje het shot ziet en denkt: 'Warempel! Dat zou ik kunnen zijn!' En kan het niet zo zijn dat Pixar vindt dat een kus tussen twee vrouwelijke personages gewoon moet kunnen? Helemaal in 2022? Verder wordt er ook niet op de kus ingegaan. Best verfrissend toch, om zo’n moment zo ongeforceerd te laten gebeuren? Zelf had ik tenminste het idee dat het puur liefdevol was bedoeld.

Het scheelde trouwens weinig of de kus had de film niet gehaald. Een groep boze protesteerders kreeg het voor elkaar het beeld weg te laten snijden, tot Pixar besloot om het gewraakte shot alsnog terug te zetten. En zo geschiedde. Mijn complimenten voor die zet. Ik hoop dat er nog lang over deze kus zal worden gesproken. En dat er meer kusjes van Pixar gaan volgen.

Dit item is geschreven door Zadok van Kaf