Valentijnsdag

Vriendlief heeft niet zo veel met Valentijnsdag. Behalve dat hij het romantische gedoe nogal geforceerd vindt, kan hij de datum niet onthouden. Althans, in zijn hoofd koppelt hij geen speciale gebeurtenis rond die dag. Dat is net zoiets als verjaardagen: hij weet wel wanneer ik jarig ben, maar hij vergeet het. Als ik wil dat hij aan mijn verjaardag denkt, dan zeg ik hem gewoon twee keer per dag dat ik bijna jarig ben. Zo hoeft hij zich niet te generen dat hij het is vergeten, en hoef ik niet teleurgesteld te zijn als hij er niet aan denkt. Het is namelijk niet persoonlijk: het zit gewoon niet in zijn hoofd.

Ook romantisch gedoe vindt hij verschrikkelijk. “Romantiek is geen rozenblaadjes op een bed”, roept hij dan. Als ik hem écht wil pesten, zeg ik tegen zijn vrienden dat hij zo lief is dat hij me iedere maand een bosje bloemen geeft, omdat hij zo van me houdt. Dat is helemaal niet zo: ik heb één keer een roos gekregen na een hardloopwedstrijd, waarbij hij stamelde dat hij het moest geven van mijn vriendin, die er met een grote grijns achter stond. Hoe meer vriendlief dan tegenover zijn vrienden ontkent dat hij me iedere maand bloemen geeft, hoe meer zij geloven dat het waar is. Romantiek is gewoon not done. Je kan het niet forceren. Het zit niet in de accessoires, maar in een rustig moment waarop je alle aandacht voor elkaar hebt.

Nu begrijp ik hem maar al te goed. Maar ja, als vrouw heb ik ook zo mijn behoeftes. Rationeel gezien vind ik Valentijnsdag natuurlijk óók grote commerciële onzin. Rationeel gezien weet ik dat ik genoeg aandacht van hem krijg en dat ik geen extra bevestiging van hem nodig heb, omdat hij van me houdt. Maar gevoelsmatig wil ik een prinsesje zijn in een grote roze jurk, terwijl hij mij meeneemt op zijn paard, waarop we samen naar de zonsondergang rijden. En eens per jaar is daar dan toch Valentijnsdag. Op Valentijnsdag wil ik hem graag even helemaal voor mezelf. Ik wil bij hem zijn, iets leuks doen, hem showen aan de stelletjes om me heen, onze public display of affection op Facebook gooien en vooral niet afgaan voor mijn vriendinnen die wél romantische vriendjes hebben die aan Valentijnsdag denken. Ik wil erbij horen en óók leuke dingen met vriendlief doen op zo’n dag.

Ik denk dat ik dit jaar de oplossing heb gevonden. Omdat hij niet van verrassingen houdt, heb ik hem voorgesteld om aanstaande zaterdag naar de bioscoop te gaan. Hij ging zo makkelijk akkoord, dus stelde ik ook gelijk maar voor om dan van te voren lekker samen te gaan eten, want dat hebben we al een tijdje niet meer gedaan. Ook dat was prima. Hoewel hij eigenlijk het liefst gewoon thuis is in het weekend, vindt hij het ook wel leuk om er even samen ongedwongen uit te gaan. Ik heb hem alleen niet verklapt dat het aanstaande zaterdag Valentijnsdag is. Zolang die datum niet in zijn hoofd zit, hoeft hij zich niet te generen en heb ik mijn romantische date.