Bla bla Koningsdag

Koningsdag 2015 is gevierd in de nieuwe stijl die veel meer past bij Willem-Alexander: saai, grijs en met weinig fantasie. Gelukkig konden we nog kijken naar de prinsesjes: hun gezichten spraken tijdens de hele dag boekdelen.

Tijdens de eerste viering in de nieuwe stijl heeft niemand prinses Beatrix gemist, omdat Amalia zich gedroeg als haar perfecte mini-me. Lijdzaam onderging ze de gebeurtenissen met een vastgeplakte glimlach op haar hoofd. Ze deed haar best om uiterst beleefd te blijven en lieflijk te zwaaien, maar je zag haar gezicht tijdens de eindeloze botenparade en andere verplichtingen soms vertrekken alsof ze dacht: wordt dit nou mijn volk? En bedankt, pa…

Het was dan ook veel fascinerender om te kijken naar het prachtige meisje Alexia en haar jongere zusje Anorexia. Na de eerste paar boten – duidelijk papa’s hobby – zijn de twee jongste kinderen druk bezig met wakker blijven. Ze wrijven de haren uit hun gezicht die door de koude wind steeds weer in hun ogen waaien, wrijven en peuteren subtiel in hun neus en trekken de kleine lipjes op. Alleen de stunt op de waterproppellers zorgt dat ze weer even bij de les blijven, maar interessanter is een suffe botenparade werkelijk niet te maken. Zelfs Máxima krijgt kramp in haar kaken van de botenparade. Hoewel ze vaak heel vrolijk is en veel interessant vindt, is haar gezicht van de kou en desinteresse bevroren tot één wanhopig stijve lach.

Zelf op een boot zitten is dan een stuk leuker. Althans, de eerste tien minuten. Daarna is het toch allemaal hetzelfde, maar vooruit, het volk wil je zien en Willem-Alexander wil zijn kinderen natuurlijk veilig houden en zeker weten dat alles oké is, voor hij het kleine grut de stad instuurt tussen de menigte van wangenknijpers en hitsige puberjongetjes. Wat moet het trouwens heerlijk zijn geweest voor de meiden om even pauze te hebben: niet naar zo’n stom concert, geen streekproducten hoeven proeven die je op iedere willekeurige braderie terugziet en zeker geen dingen in je mond stoppen die al drie uur onbedekt in de buitenlucht op je liggen te wachten.

Maar de pauze leek niet helemaal naar wens te zijn verlopen. Wat er nu precies in die pauze is gebeurd, is niet helemaal duidelijk. Amalia kwam er strontchagrijnig weer van naar buiten. Misschien heeft Alexia haar oordopjes ingepikt, of Anorexia heeft per ongeluk op haar tenen gestaan, of misschien was ze voor de eerste keer ongesteld. Of haar gouvernante heeft in de pauze verteld dat dit inderdaad het volk is waarover zij later zal regeren en nee, die enthousiaste Argentijnse mensen behoren niet tot haar koninkrijk.

Gelukkig kwam Koningsdag nieuwe stijl uiteindelijk toch nog naar voren bij het eindconcert. Máxima voelt zich duidelijk erg sexy als ze danst en zelfs de prinsesjes kwamen een beetje los. Al met al was het zo’n beetje de saaiste Koningsdag in de nieuwe stijl, maar volgend jaar zullen we wel zien hoe het de koning is bevallen: als het programma helemaal om is gegooid, weten wij genoeg. En anders is het te hopen dat Amalia nog een beetje stijl en levensplezier leert van haar moeder: dan krijgen we in de toekomst misschien toch een echt feestje.