NOVO moordenaars!

In de rubriek Plat Haags nemen Driek Oplopers, Luc van Lier, Petertjeprik en harry64 het Nederlandse politieke landschap onder de loep. Vandaag aandacht voor de wantoestanden bij zorginstelling NOVO.

U kent die als ‘instelling voor gehandicaptenzorg’ vermomde moordenaarsbende NOVO toch wel?  In die zogenaamde ‘instelling’ worden verstandelijk gehandicapten tegen hun zin vastgehouden. Terwijl de mensen met de érgste verstandelijke handicap daar niet de patiënten zijn, maar de personeelsleden. Zoals u weet, kwam onlangs aan het licht dat een 44-jarige verstandelijk beperkte patiënte in een van de gebouwen van NOVO werd vermoord door een viertal personeelsleden. Ik vind het nog steeds onbegrijpelijk dat dit zwakbegaafde klootjesvolk, dat blijkbaar in een inrichting gewoon aan het werk kan, niet wordt vervolgd voor moord. Maar wie weet…

Aan het tegen zijn of haar zin vasthouden van iemand in een inrichting zijn terecht strenge regels verbonden. Dat gaat over hoge eisen aan het personeel en aan de inrichting van het gebouw. Instellingen die mensen onder dwang hun vrijheid mogen benemen zijn daarom ook vergunningplichtig. Ze moeten dan een zogeheten BOPZ-certificaat aanvragen. En terecht. Iemand zijn of haar vrijheid afnemen is een zwaar middel, en de dwangmiddelen jegens de patiënt dienen dus ook op deskundige wijze te worden toegepast. Met z’n vieren een overstuur geraakte mevrouw het ademhalen beletten en haar voor dood in een hok achterlaten is geen voorbeeld van die ‘deskundige wijze’.

Maar het wordt nog erger. Het filiaal in Onnen, waar de patiënte door het personeel werd vermoord, beschikte in het geheel niet over de vereiste BOPZ-vergunning  NOVO had het pand gehuurd van een andere instelling die wel over het BOPZ-certificaat beschikte, en had willens en wetens nagelaten, dit bij het ministerie van Volksgezondheid te melden. Dus lekker stiekem meeliften met de vergunning van een ander om je zakken te kunnen vullen met het illegaal afpakken van de bewegingsvrijheid van patiënten. Komt het begrip ‘graaiers in de zorg’ u al bekend voor?

We leven in een land waar inspecteurs al een televisiestudio binnenvallen wanneer Hans Teeuwen een sigaretje opsteekt, maar dat in Onnen een moordenaarsbende al een jaar zonder vergunning een gesloten inrichting runde, dat was onze overheid eventjes ontgaan. Komt het begrip ‘ambtelijke incompetentie’ u al bekend voor?

Het personeel van de inrichting in Onnen heeft te horen gekregen, dat er geen vervolging zal worden ingesteld. Maar er is nu een nieuw feit naar voren gekomen: de locatie in Onnen beschikte niet over dat BOPZ-certificaat en de medewerkers verrichten daar dus op illegale wijze hun werkzaamheden. Zo’n nieuw feit is in strafrechtland een reden, een zaak te heropenen.

Justitie zal de betrokken medewerkers en de directie van NOVO alsnog voor de rechter moeten brengen. De aanklacht zou moeten luiden: moord subsidiair doodslag. Want er is door gerommel met een vergunning en schandelijk slecht gedrag van personeel dat ernstig zijn boekje te buiten is gegaan, wel een mevrouw vermoord. Dat kan in een fatsoenlijk land niet ongestraft blijven.

Als je interesse hebt, stuur dan een column van jouw hand naar Zonnetje40. Of stuur een PM. Je krijgt z.s.m. een reactie.

Eindredactie FOK!columns