Wilfried Bony, geweldenaar

Mateja Kezman, Pierre van Hooijdonk, Ruud van Nistelrooy, Afonso Alves, Klaas-Jan Huntelaar en Luis Suarez. Allemaal spitsen die ik topscorer van de Eredivisie heb zien worden. Maar van geen van allen was ik zó onder de indruk als van de huidige topscorer: de Ivoriaanse Vitesse-spits Wilfried Bony. Wat een spits, wat een geweldenaar.

Als Ajacied zit ik ieder weekend bij de samenvattingen, en af en toe bij een livewedstrijd, te hopen op een goed resultaat van Ajax. Dat is dit seizoen nog niet vaak beloond, maar gisteravond moest het gebeuren. Thuis tegen Vitesse, een belangrijke wedstrijd in de strijd om de titel. Bij winst zouden ‘we’ in ieder geval Vitesse achterhalen en de achterstand op FC Twente en PSV niet groter laten worden. Thuis tegen Vitesse, dat mag je als Ajax zijnde eigenlijk sowieso niet verliezen. Maar het gebeurde wel: 0-2, door twee doelpunten van Wilfried Bony. En hij had er van mij meer mogen maken.

Want Wilfried Bony, dat is een speler waar ik van geniet. De kracht waarmee hij duels aangaat, en eigenlijk altijd wint, de rust en het zelfvertrouwen dat hij uitstraalt en natuurlijk de doelpunten die hij ogenschijnlijk makkelijk maakt. Alles klopt aan Bony. Ook gisteren, en ondanks het feit dat ik voor Ajax ben was dat heerlijk om naar te kijken. Bij het eerste doelpunt werd de bal goed op hem teruggelegd en op het moment dat Bony aanlegde wist ik het al wel: raak. Dat soort ballen mist Bony niet. Hetzelfde gold voor de 0-2: een voorzet richting Bony en ook daar wist ik al hoe dat zou aflopen. Zo makkelijk, zo goed, daar had ik nog wel een paar van willen zien.

Een spits met wie ik Bony vaak vergelijk is Didier Drogba. Zoals ik die vorig jaar zag spelen, met name in de Champions League, zo speelt Bony ook. Wat moet het heerlijk zijn om ploeggenoot van zo’n speler te zijn. Je kunt gewoon een lange, hoge bal naar voren spelen en je weet: mijn spits gaat dat duel aan en komt daar als winnaar uit. Bony is voor mij de nieuwe Drogba en zal binnenkort ongetwijfeld op een hoger niveau spelen. Een niveau dat beter bij hem past dan de Eredivisie.

Voor mij als Ajacied is het te hopen dat Vitesse in de winterstop Bony al verkoopt, want dan haakt Vitesse hoogstwaarschijnlijk af voor de titel. Maar als voetballiefhebber hoop ik dat Bony het seizoen in Nederland afmaakt. Daarna zal hij sowieso wel vertrekken. Wilfried Bony, spits, geweldenaar, is veel te goed voor de Eredivisie.