Discussie: To remake or not to remake

Discussie: To remake or not to remake?

Je wordt er mee om je oren geslagen: HD-remakes. Om de zo veel tijd klinkt er wel een roep van een eenzame gamer die zijn favoriete game in mooie knisperende HD graphics wil hebben. Final Fantasy VII, Grand Theft Auto: Vice City, Halo en Beyond Good and Evil zijn de games die zo het meest in het nieuws verschijnen. Het zijn stuk voor stuk klassiekers die of ontzettend goed waren of iets bijgedragen hebben aan het principe "game". Maar willen wij deze HD-remakes wel? Het enige wat je eigenlijk bij een HD-remake krijgt is een nieuw jasje, niks meer, niks minder. Het was voor mij dan ook een beetje het game-woord van 2010. Bij het horen van het woord alleen al krijgen een hoop gamers een flinke erectie en/of een nat slipje.

Ontwikkelaars en uitgevers hebben dit in de gaten, makkelijk cashen met games die je al eerder uitbracht. Noem het een collectors-edition en spontaan kun je 20 euro extra vragen. Het probleem is alleen dat met elke HD-remake die op de markt verschijnt, een andere volledig nieuwe game minder kans op slagen heeft. Dit is geen goede ontwikkeling, er is geen enkele industrie die zo snel groeit, geen één industrie die zo snel innoveert. Dat is ook de kracht van de hele industrie. Elk jaar wordt het weer groter, sneller en beter. Daar draagt een HD-remake erg weinig aan bij.

Maar, niet iedereen heeft de kans gehad om die, vaak, geweldige klassiekers te spelen. Sommige komen net kijken in het gamer-wereldje of hebben niet de luxe om de games te spelen. Voor die mensen is een HD-remake ideaal. Die ene klassieker waar iedereen altijd al over praatte, kan jij nu ook spelen; in HD-graphics zelfs. Ook kost een HD-remake weinig voor een uitgever. Als het een beetje goed verkoopt betekent dat een hoop geld in het laatje en met dat geld kunnen weer, hopelijk "nieuwe", games gemaakt worden.

Dus: HD-remakes, een zegen voor de industrie of vinden we het allemaal maar onzin? Kruip uit je schelp en discussieer mee!

Discussieer je leuk mee of heb je een geniale inbreng? Dan kan je bonuspunten verdienen! Mensen die vandaag meedoen met deze discussie maken kans op bonuspunten. Als je punten krijgt wordt dat morgen gemeld door één van de redactieleden.