Deze column is gratis te downloaden

Voor niets gaat de zon op is een veel gebruikt en populair gezegde in de Nederlandse taal. Alleen lijkt het wel alsof veel gamers dit gezegde vergeten zijn, want bijna bij elk bericht op deze site over downloadable content kun je wel de opmerking vinden dat ze daarvoor niet willen betalen, en dat het maar gratis moet worden. Vervolgens wordt de downloadable content gratis na een aantal maanden en dan voelen mensen zich weer genaaid. Wat wil men nu eigenlijk?!

Downloadble content, en dan vooral de microtransactions, is vooral iets van de huidige generatie consoles. Het begon eigenlijk met Horse Armour voor Oblivion, die schandalig geprijsd was overigens, en we zijn nu al aangekomen bij complete games zoals Warhawk. Het lijkt er nu op dat de meeste content gewoon redelijk geprijsd is en dan zou je verwachten dat iedereen tevreden is. Maar nee, veel gamers willen dat het gratis wordt want de ontwikkelaars hadden het net zo goed in de game kunnen stoppen. Of ze vinden dat ze al genoeg voor een game betalen en dat die content maar gewoon gratis moet worden.

Maar voor niets gaat de zon op! Je koopt toch ook geen PC, en gaat vervolgens eisen dat dat extra geheugen wat later uitkomt gratis moet worden? Nee, want je weet wat je koopt en bent daar tevreden mee op dat moment. Als er extra content uitkomt, dan verlengt dat de levensduur van het spel en de makers van die content kunnen niet leven van lucht. Die mensen stoppen meestal veel tijd in het ontwikkelen van extra content en wie zijn zij om daar geen (klein) bedrag voor te vragen?
Tuurlijk is het slecht als bedrijven hier misbruik van willen maken en expres content weglaten om later te verkopen via downloads. Dit hebben we ook zien gebeuren, downloads die alleen een sleutel zijn om content te unlocken die al op de disc staat. Dat is pure afzetterij en moet men ook gewoon niet kopen.

Maar het gaat niet alleen om downloadable content, want mensen klagen ook over de hoge prijzen van de consoles. Mensen moeten gewoon maar wachten tot de prijs omlaag gaat, want het is niet alsof het produceren van een console zo weinig geld kost. Sterker nog; de consoles van MS en Sony worden in het begin met verlies verkocht, om zo maar mensen over te halen om hem te kopen. Nintendo verkoopt de console met winst. En dan klagen mensen over de prijs van de 360 en PS3. Terwijl ze eigenlijk moeten klagen over de prijs van de Wii, want daar wordt je pas mee afgezet...

Nu zou je natuurlijk kunnen zeggen; maar de Wii is makkelijk die 250 euro waard en 600 euro heb ik echt niet over voor de PS3, dus de PS3 is te duur! Als je het geld er niet voor over hebt dan is iets niet te duur, maar is iets jouw geld niet waard. Hetzelfde geldt voor goed geprijsde downloadable content, als je het niet wil betalen betaal het dan gewoon niet en ga niet lopen zeuren dat het gratis moet worden. Als het dan gratis wordt na een aantal maanden dan voelen mensen zich weer genaaid; het is ook nooit goed. Of misschien vergeet ik nu dat we in Nederland leven...