Ik hou van Nederland...

...maar soms schaam ik me

Ik schaam me voor de grenzeloze arrogantie over onze voetbalkunsten, onze anti-autoritaire houding, ons poldermodel, ons euthanasiebeleid; terwijl de èchte Nederlandse trots -het solidariteitsbeginsel- binnenkort nog maar een paragraaf in de geschiedenisboeken is met als het meezit een voetnootje voor Drees.

Ik schaam me dat iemand met geweldige pedagogische en intellectuele kwaliteiten zakt voor de PABO omdat hij niet serieus genoeg wil navelstaren, terwijl adolescenten zonder enige levenservaring bevoegd en wel klaarstaan om mijn kind de d's en de t's verkeerd om aan te leren.

Ik schaam me als mijn buurman, het meest zachtaardige mens dat ik ooit heb ontmoet, weer eens op straat door iemand is uitgescholden, van de trap geduwd of bespuugd omdat hij toevallig uit Iran komt.

Ik schaam me dat in de journalistiek de aandacht voor een ramp vooral afhangt van het aantal Nederlanders dat erbij betrokken is, en dat wij vervolgens alleen bewegen te zijn geld te geven als we daartoe worden opgeroepen door een stel hossende bekende Nederlanders.

Ik schaam me voor het solipsisme van Nederland, dat de Europese grondwet gebruikt voor futiele kwesties als het uiten van afkeuring van Balkenende, het goedkeuren van Wilders of onvrede over te weinig stemmen in het songfestival.

Ik schaam me voor mensen die juichen als een zwerver wordt doodgeslagen of een tasjedief wordt doodgereden, het liefste nog als het gaat om een moslim, want die hebben zo'n achterlijke cultuur met een primitief rechtssysteem waar wij mijlenver boven staan.

Frans Bauer

Ik schaam me voor onze regering, die niets doet aan de toenemende polarisatie tussen allochtonen en autochtonen, maar de angsten en haatgevoelens alleen maar voedt door vergaande anti-terrorisme wetten aan te nemen.

Ik schaam me voor onze lafheid. Niet ingrijpen als iemand wordt doodgeslagen. Werkeloos toekijken als in Bosnië een heel volk wordt uitgeroeid. Uit geen ander land zijn in de oorlog zoveel Joden gedeporteerd als uit Nederland. In geen land woonden zoveel verraders, weigerden zoveel mensen op te komen voor hun medelanders.

Ik schaam me voor onze kleurloze monarchie die zonder enige uitstraling alleen nog maar zorgt voor schrijnend machtsmisbruik en geldverspilling, bedekt door een zogenaamde mantel der liefde die beter de mantel der corruptie zou kunnen heten.

Ik wil me niet langer schamen. Ik wil geen Nederlander meer zijn, vanaf nu ben ik alleen nog maar Europeaan. Ik heb een huis gekocht in Spanje, volgend jaar verhuis ik. Om eindelijk weer trots te kunnen zijn op mijn land, mijn Europa. Want er is zoveel moois.