Column: De worstelingen van Pinkpop

Pinkpop worstelt? Jazeker. Daar bedoel ik dan niet mee dat je dit weekend door een zondvloed in wording lekker in de modder kon spelen, maar de organisatie van het festival zelf. Op zich weinig interessant, tot je je bedenkt dat die organisatie een miljoen euro extra had kunnen verdienen. Rekent u mee?

Een miljoen euro is zo verdiend als je Pinkpop heet. 10.000 Mensen kopen een weekendkaartje, dit kaartje kost ofwel 95 euro (in de voorverkoop) of 105 euro (aan de kassa) en je bent er. Zo simpel kan het zijn!

En net zo makkelijk gaat het ook mis, want die tienduizend mensen kwamen niet. Met plaats voor 60.000 mensen kwamen er 'slechts' 50.000 opdagen en was het festival voor het eerst sinds jaren niet uitverkocht. De reden daarvoor, aldus Pinkpop-baas Jan Smeets: teveel concurrerende festivals. Dat klopt niet helemaal meneer Smeets. Wat u had moeten zeggen was dat die concurrerende festivals beter waren. En waarom?

Betere en grotere artiesten

Pinkpop worstelt met artiesten. Een voorbeeld: Marilyn Manson werd aan Pinkpop aangeboden, maar Pinkpop ging er niet op in. Ik hoorde dat vandaag pas en ik sloeg met mijn hand tegen mijn verbrande voorhoofd. Wat een misser! Nogal logisch dat u daar spijt van heeft, meneer Smeets. "Wij moeten ook van die smerige rock hebben", zegt hij er dan wel achteraan. Gelukkig, geloof ik.

Marilyn Manson, dat was me een afsluiter geweest zeg! Maar Pinkpop had Manu Chao. Feestmuziek, dat zeker, maar een klapper om het festival mee af te sluiten? Welnee! Vorig jaar liet Rammstein zien hoe het moet, ze walsten over Pinkpop heen en dat zeg ik niet graag want ik houd niet van Duitstalige muziek. Manu Chao speelde Latijns Amerikaanse muziek met computergeluidjes en riep tussendoor dat we Madonna en Coca Cola moesten boycotten want Amerika, dat waren de echte terroristen. En dat staat dan Pinkpop af te sluiten...

Weekendje weg of dagje uit?

Pinkpop worstelt ook met de lengte van het festival. Natuurlijk duurde het festival ook dit jaar weer drie dagen en dat zal volgend jaar waarschijnlijk niet anders zijn, maar als het aantal interessante optredens op zaterdag en zondag op één hand te tellen zijn vraag ik me toch af wat nou de bedoeling is!

Ach, die slechte spreiding heeft ook zo zijn voordelen. Eindelijk bleek de prijs voor een maandagkaart gerechtvaardigd. Aangezien de meeste interessante optredens op maandag stonden gepland, lijken die paar tientjes prijsverschil met een weekendkaart ineens veel minder asociaal. Gelukkig vond ook meneer Smeets dat het dit jaar te duur was. Maar, meneer Smeets, wie gaat er ook alweer over de prijs voor de kaartjes?

Kooktip

Kritiek achteraf is erg makkelijk en Pinkpop was nog steeds erg gezellig. Maar mag ik een kooktip geven voor een beter Pinkpop volgend jaar?

Men neme:

- Een driedaagse periode waarvan de laatste dag op Tweede Pinksterdag valt
- Een beter gevoel voor hedendaagse pop-, rock- en dancemuziek

Meng de ingrediënten rustig door elkaar en serveer het geheel in drie gelijke delen. Genoeg voor 60.000 hongerige muziekliefhebbers.