FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 22 maart 2024

EK-droom voorbij voor Luxemburg, Polen en Wales strijden om ťťn ticket

In de kwalificatie voor het Europees kampioenschap voetbal van dit jaar zijn nog drie startbewijzen te vergeven. Daar wordt in deze dagen om gestreden, met eerst voor alle drie de kwalificatiepaden de halve finales en dinsdagavond de finales.

Pad A, Polen - Estland
Na ruim twintig minuten kwam Polen op voorsprong dankzij Przemyslaw Frankowski, waarna het even rustig bleef. Vroeg in de tweede helft verdubbelde Piotr Zielinski de score en vanaf de zeventigste minuut ging het hard: Jakub Piotrowski maakte de 3-0, Karol Mets scoorde in eigen goal voor 4-0 en Sebastian Szymanski maakte 5-0. Martin Vetkal deed kort daarop iets terug, maar het bleef bij 5-1.

Pad A, Wales - Finland
Al na drie minuten opende David Brooks de score voor de thuisploeg, een dik half uur later ramde Neco Williams een heerlijke vrije trap binnen. Teemu Pukki bracht de spanning op slag van rust terug, maar kort na rust zette Brennan Johnson Wales weer op twee goals voorsprong. Een verdedigende blunder bij Finland stelde Daniel James kort voor tijd in staat een einde te maken aan alle twijfels: 4-1, Wales ontvangt Polen dinsdag.

Pad B, Israël - IJsland
Eran Zahavi opende vanaf elf meter de score na een half uur, maar bij rust stond IJsland voor: Albert Gudmundsson en Arnor Traustason waren trefzeker. In de laatste tien minuten scoorde Gudmundsson nog eens twee keer en daarmee was het gedaan voor Israël, dat IJsland met 1-4 de winst zag pakken.

Pad B, Bosnië & Herzegovina - Oekraïne
Na een dramatisch slechte eerste helft kwam de thuisploeg tien minuten na rust op voorsprong dankzij een eigen goal van Mykola Matviyenko. De Bosnische fans in Zenica waren druk aan het feesten, maar dat bleek voorbarig: Roman Yaremchuk trok de stand tien minuten voor tijd gelijk en Artem Dovbyk schoot Oekraïne kort daarop naar de volgende ronde (1-2), waarin het dinsdag in Polen tegen IJsland speelt.

Pad C, Georgië - Luxemburg
Kort voor rust kwam Georgië op voorsprong dankzij Budu Zivzuvadze, die eerder een goal afgekeurd zag worden. Niet lang na rust kwamen de Luxemburgers op 1-1, maar dat ging niet door: een overtreding van enkele minuten eerder werd alsnog bestraft met rood. Het stadion in Tbilisi ontplofte toen Zivzivadze de score verdubbelde en daarmee de Luxemburgse droom beëindigde: 2-0.

Pad C, Griekenland - Kazachstan
Anastasios Bakasetas opende de score al na negen minuten vanaf elf meter, een paar minuten later scoorde Dimitrios Pelkas. Daarna werd het geen moment meer spannend: Fotis Ioannidis en Dimitrios Kourbelis scoorden voor rust, een eigen goal van Yerkin Tapalov in de slotfase zorgde voor de 5-0 eindstand. Griekenland trekt nu naar Georgië, waar het dinsdag om het EK-ticket speelt.

Skeletonster Bos weer World Cup-kampioene na derde plek in slotwedstrijd

In het Amerikaanse Lake Placid is het World Cup-seizoen voor de skeletonners afgesloten. Een maand na de voorlaatste wedstrijden stonden de finales op het programma, waarbij het vooral bij de mannen nog spannend was - de strijd om het eindklassement bij de vrouwen was al min of meer gestreden.

Vrouwen
Voor Kimberley Bos was de opdracht vrij simpel: finishen was sowieso genoeg om de eindzege in de World Cup binnen te halen, ongeacht de positie, en als Kim Meylemans níet zou winnen was het ook gedaan. In de eerste run was het Amerikaanse startkanon Mystique Ro de snelste, maar Bos volgde op 0,08 seconden, voor de Belgische Meylemans (+0,15).

In de tweede run was Meylemans snel, waarna Bos het juist bijzonder moeilijk had. Ze hield de schade wel beperkt tot één plekje verlies en was dus zeker van het podium, waarna Ro het af wist te maken: winst met 0,02 seconden voorsprong op Meylemans. Bos werd op 0,20 seconden derde en mocht voor de tweede keer in haar loopbaan de kristallen bokaal in ontvangst nemen als World Cup-kampioene.

Mannen
Bij de mannen moest de Duitser Christopher Grotheer een degelijk resultaat halen voor de eindzege in het klassement, maar het ging helemaal fout: de snelheid zat totáál niet in de slee en de Duitser noteerde in run één de achttiende tijd, waarna hij in de tweede manche slechts één plekje wist te winnen. Zijn Britse concurrent Matt Weston was daarentegen prima op dreef en eindigde als vierde, waarmee hij de eindzege in het World Cup-klassement pakte.

De wedstrijd zelf leverde een derde opeenvolgende zege op voor de Chinees Yin Zheng. In run één was hij de snelste, in de tweede afdaling hield hij nog 0,04 seconden over ten opzichte van de Brit Marcus Wyatt. De derde plek ging naar Amedeo Bagnis uit Italië, die een plekje inleverde en op 0,37 seconden het podium completeerde.

IS claimt aanslag concertzaal Moskou, minstens 40 doden en 100 gewonden

Gewapende mannen openden het vuur in een concertzaal in de buurt van Moskou. Zeker drie mensen in camouflagekleding openden het vuur met automatische wapens, melden verschillende media. Volgens de Russische binnenlandse inlichtingendienst FSB zijn zeker veertig mensen om het leven gekomen. Er vielen meer dan 100 gewonden. 

Update 22.40 uur
Op Telegram claimt Islamitische Staat de terreuraanslag bij Moskou. Volgens het statement vielen hun mensen 'een grote bijeenkomst van christenen' aan, waarbij ze mensen hebben gedood en verwond. De daders zouden zich volgens IS veilig hebben teruggetrokken op hun basis. 

Eerdere berichtgeving
Het incident vond plaats in het Crocus City Hall tijdens een concert van de Russische band 'Piknik' uit Sint-Petersburg. De zaal biedt plaats aan duizenden toeschouwers.

Veiligheidsautoriteiten bevestigden ook dat er minstens één explosie was. Vervolgens brak er brand uit. Volgens persbureau RIA zijn de bovenste verdiepingen van het gebouw verwoest door de brand. Het bureau TASS meldde dat de brand zich uitbreidde naar ongeveer een derde van het gebouw en naar het dak.

Politie, Nationale Garde, speciale OMON-troepen van het ministerie van Binnenlandse Zaken en reddingswerkers zijn ter plaatse. De concertzaal werd geëvacueerd en bezoekers zijn in veiligheid gebracht, maar er zouden nog steeds mensen in het brandende gebouw zijn.

Er is geen informatie over de aanvallers en of ze zich nog in het gebouw bevinden. Het hoogste Russische onderzoeksbureau doet onderzoek naar een terroristische achtergrond. Er is een overeenkomstig onderzoek gestart.

'Bloedige terroristische aanslag'
Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de aanval een ‘bloedige terroristische aanslag’. “De hele wereldgemeenschap moet deze verachtelijke misdaad veroordelen”, schreef woordvoerster Maria Zakharova van het ministerie op de online dienst Telegram.

Burgemeester Sergei Sobyanin van Moskou sprak over een grote tragedie. Hij betuigde zijn medeleven aan de families van de slachtoffers. Sobyanin voegde eraan toe dat alle sport, culturele en andere evenementen in Moskou voor het weekend waren afgelast.

YesilgŲz: wel contact geweest met Amsterdam na demonstratie Holocaustmuseum

Demissionair minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz zegt dat het niet klopt dat er 'niemand' contact opnam met de driehoek in Amsterdam na de demonstratie op 40 meter afstand van het Nationaal Holocaustmuseum. "Dat herken ik niet", zegt ze tegen De Telegraaf.

"Er is zeker wel contact geweest. Vlak na de demonstratie, maar ook in de dagen daarna", zegt de demissionair minister, die ook bij de opening aanwezig was, tegen de krant. "Bijvoorbeeld rondom de vragen die plenair in de Tweede Kamer zijn behandeld. Ook is er ambtelijk contact geweest." 

Boude uitspraken
Burgemeester Halsema haalde gisteren tijdens een debat in de Stopera uit naar onder meer Yesilgöz. Ze zei: "Ik heb naar de discussie in het nationaal parlement gekeken en me daarover verbaasd. Dat niemand zich in verbinding heeft gesteld met de Amsterdamse driehoek voordat men allerlei hele boude uitspraken deed. De leider van de grootste politieke partij, minister van Justitie. Ik zou verwachten dat je eerst het feitenrelaas afwacht voordat je in zo'n precaire situatie allemaal uitspraken doet."

De uitspraak van Halsema was voor landelijk Denk-leider Stephan van Baarle vandaag reden om te schrijven dat het een bevestiging was dat staatssecretaris Eric van der Burg, die het woord namens Yesilgöz voerde, "totaal feitenvrij en bevooroordeeld heeft gesproken". Van der Burg reageerde via X op hem: "Je weet dat ik voor het debat gesproken heb met de burgemeester, dat heb ik in het debat verteld. Dus dat feitenvrij en bevooroordeeld klopt niet"

Kamerleden
Een woordvoerder van Halsema laat weten dat de burgemeester met 'niemand' doelde op Kamerleden. "De burgemeester had een opvatting over mensen die er niet bij waren en die wel meteen een stevige mening hadden. Vanuit de Kamer is geen contact met Amsterdam geweest, maar er is wel contact geweest met het kabinet."

Volgens Halsema ontstond de demonstratie op 40 meter afstand van het Nationaal Holocaustmuseum op 10 maart 'spontaan', al gaf ze gisteren tijdens het debat wel toe dat de gemeente op de hoogte was van de online oproep om in de omgeving van het museum te gaan demonstreren. Er zouden geen gronden zijn geweest om in te grijpen en dat zou bovendien ook 'operationeel onverstandig' zijn geweest.

Zo verliep het debat gisteren:


Fors hogere straffen voor huisarts die patiŽnten verkrachtte

Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft in twee zaken een 55-jarige huisarts veroordeeld tot in totaal 7 jaar gevangenisstraf en een beroepsverbod van 14 jaar. Hij heeft vier van zijn patiënten – en één patiënt tweemaal – verkracht tijdens lichamelijk onderzoek. Daarnaast heeft hij zich schuldig gemaakt aan aanranding.

De vrouwen waren allemaal patiënt bij de praktijk van de huisarts. Hij ging op geraffineerde wijze te werk en deed alsof bepaalde medische onderzoeken noodzakelijk waren. In feite voerde hij seksuele handelingen uit bij zijn slachtoffers, zoals het met zijn vinger maken van bewegingen in de vagina van de slachtoffers. Daarbij droeg hij geen medische handschoenen, zoals is voorgeschreven.

Verklaringen van slachtoffers
De verdediging vroeg om vrijspraak omdat de verklaringen van de verschillende slachtoffers niet betrouwbaar zouden zijn. Ook zou er volgens de raadsman van de verdachte voor hun verklaringen onvoldoende steunbewijs zijn. Het hof denkt daar anders over: de getuigenissen van alle slachtoffers komen juist op essentiële punten overeen en vertonen kenmerkende gelijkenissen. Daardoor is er een herkenbaar patroon te zien in het handelen van de huisarts, wat voor het hof duidelijk maakt dat de arts de feiten heeft begaan.

Oordeel van het hof
De man heeft op grove wijze misbruik gemaakt van zijn positie als huisarts en het overwicht wat hij daarmee had op zijn patiënten. Zijn slachtoffers waren kwetsbaar en op leeftijd. Het hof weegt die omstandigheden mee in de strafbepaling. De rechtbank Limburg had de huisarts eerder in totaal veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 jaar en 6 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk en een beroepsverbod van 5 jaar.

Tijdens het hoger beroep bleek dat de huisarts niet is doordrongen van het kwalijke van zijn gedrag. Ondanks de persoonlijke omstandigheden van de huisarts, vindt het hof een hogere gevangenisstraf en een langer beroepsverbod passend en geboden. Hij kreeg daarom een gevangenisstraf van 7 jaar en een beroepsverbod van 14 jaar opgelegd.

Sargeant in AustraliŽ niet meer in actie, Albon neemt zijn auto over

Alexander Albon parkeerde zijn auto hard in de muur tijdens de eerste vrije training. De auto is als verloren beschouwd en kan niet meer op tijd gerepareerd worden voor het restant van dit Formule 1-weekend. Williams heeft uiteindelijk de zware beslissing genomen om Albon de auto te geven waar normaal gesproken de Amerikaan Logan Sargeant mee racet. Dit betekent dus dat Sargeant in Australië niet meer in actie komt.

Het chassis van de auto van de Thai raakte zo zwaar beschadigd dat er een nieuw chassis nodig is. Echter, beschikt het team van Williams in Melbourne niet over een nieuw chassis en was een reparatie van de auto de enige keuze. Tijd om de auto op te lappen is er echter niet dus moest er een beslissing genomen worden; of Albon laten rijden in de auto van Sargeant, of het weekend af maken met de Amerikaan.

Het team boog zich over deze kwestie en besloot uiteindelijk Sargeant op te offeren voor Albon. Het was voor het teambaas van Williams, James Vowles, een lastige keuze geweest: “In de hedendaagse Formule 1 zou het niet moeten kunnen dat een team niet tijdig een extra chassis beschikbaar heeft. Dat is het gevolg van een achterstand die we in de winter hebben opgelopen. Logan zou niet moeten hoeven boeten voor een vergissing die hij niet heeft gemaakt, maar we hebben nu gekeken naar welke coureur in potentie de meeste punten zou kunnen scoren voor ons.”

Sargeant was niet bepaald blij met deze beslissing: “Dit is het moeilijkste moment uit mijn loopbaan. Het is allesbehalve gemakkelijk. Maar goed, ik ben hier voor het team en zal, waar ik kan, bijdragen aan de prestaties dit weekend.” Albon is het team dankbaar en ook hoe zijn teamgenoot reageerde op de beslissing: “Ik heb het ook niet zo gewild, maar ik moet nu zorgen dat ik punten ga scoren.”

Laurance sprint naar winst in CataoniŽ en houdt Van den Berg van tweede ritzege af

Axel Laurance heeft de vijfde etappe van de Ronde van Catalonië op zijn naam geschreven. De 22-jarige Fransman was in de sprint te snel voor Marijn van den Berg, die donderdag nog had gewonnen in Catalaanse rittenkoers.

Vandaag kregen de sprinters een nieuwe kans in de Ronde van Catalonië. Onderweg lagen er twee beklimmingen van de tweede categorie, waarvan de laatste op dertig kilometer van de finish. Niet zwaar genoeg, al probeerde vooral Israel - Premier Tech op de laatste klim van de dag wel om de sprinters eraf te rijden.

In eerste instantie slaagde de ploeg ook in de opzet, maar in de afdaling en het vlakke stuk daarna kwamen de sprinters toch weer aansluiten bij het peloton, waardoor er voor de tweede dag op rij gesprint kon gaan worden voor de dagwinst. Marijn van den Berg was dicht bij zijn tweede dagzege, maar Axel Laurance was net iets sneller dan de Nederlander. Klassementsleider Tadej Pogacar wilde ook meesprinten, maar nadat de Sloveen bijna in de hekken werd gereden kneep hij wijselijk in de remmen en kwam veilig over de finish.

Results powered by FirstCycling.com

U mag het zeggen: onderschat? Paul Young (Niet die ene)

Welkom! 

Tijd voor een kleine verandering waar iets meer aandacht voor vereist is.  

Er zijn genoeg muzikanten die enigszins bekendheid hebben, maar net zo talentvol waren als diverse grootheden uit de muziekwereld. In dit geval heb ik het over Paul Young. En dat is niet die éne Paul Young.  

Laten we zeggen dat Mike Rutherford en Paul Carrack al niet de eerste de beste waren toen Mike op het idee kwam om ook Paul Young te rekruteren.  

Paul Young had toen met zijn band 'Sad Café' al enigszins indruk gemaakt met 'Everyday Hurts'. Niet alleen als zanger, maar ook voor bas, slagwerk en keyboard draaide hij zijn hand zeker niet om.

Uiteindelijk was 'Mike & The Mechanics een soort hobby-band voor Mike Rutherford tussen al het touren met Genesis door. De bekendste hits die hier bekend zijn, zijn natuurlijk 'The Living Years & Over My Shoulders. Beide gezongen door Paul Carrack. In een iets mindere mate is ook 'All I Need Is A Miracle' wat bekend, en die is door Paul Young gezongen. 

Echter, in ons land zijn dat beide niet de grootste hits geweest. Dat was toch echt de clip die ik als eerste plaats met een 18e positie in de Top 40. 

De 2e is een ballad, en dat zegt maar eens hoe veelzijdig hij kon zijn, vocaal gezien. 

Hij overleed in 2000 op de leeftiijd van 53 jaar aan een hartaanval, en dat was helaas niet zijn eerste. 

Mike & The Mechanics bestaan nog steeds, maar nu met Andrew Rochford & Tim Howar als zangers. Ook dat is absoluut geweldig, maar dat is een ander hoofdstuk. Op Paul Carrack kom ik zeker ook nog terug. 

Fijn weekend! 

Oppermachtige Van der Poel wint E3 Saxo Classic

Mathieu van der Poel heeft op indrukwekkende wijze de E3 Saxo Classic gewonnen. De wereldkampioen demarreerde op 43 kilometer van de meet op de kasseien van de Paterberg en won vervolgens met bijna twee minuten voorsprong op de Belgen Jasper Stuyven en Wout van Aert.

Na een snelle start ontstond de eerste serieuze kopgroep na het eerste wedstrijduur. Tien renners kregen wat ruimte van het peloton en aan de voet van de heuvelzone had de kopgroep nog een voorsprong van vier minuten. Mathieu van der Poel zorgde op de Taaienberg voor de eerste versnelling. Op tachtig kilometer van de streep versnelde de wereldkampioen en niemand kon het wiel houden, maar daarna kwam een dertigtal renners terug op het wiel.

Op de Vlaamse heuvels bleef Van der Poel indruk maken met verschillende aanvallen, maar steeds zat Wout van Aert in het wiel van de wereldkampioen. Richting de Paterberg ontstond er wel een gevaarlijke situatie voor de Nederlander toen een kopgroep met onder andere Matteo Jorgenson en Stefan Kung wegreed, maar het geluk voor Van der Poel was dat Lidl-Trek niemand mee had in de kopgroep en het gat dicht reden.

Op de Paterberg plaatste Van der Poel een nieuwe demarrage en ditmaal bleek het de goede te zijn. Van der Poel sloeg een gat, terwijl Van Aert op de beklimming ten val kwam. Van Aert kon zijn weg snel vervolgen maar het verschil was opgelopen tot een kleine halve minuut. Op de Oude Kwaremont zette Van Aert de tegenaanval in op Van der Poel. De Belg reed een snellere beklimming en zou tot op tien seconden naderen, maar dichter zou de Belg niet komen.

Van Aert had het in de slotfase lastig. Het verschil met Van der Poel liep snel op en uiteindelijk zou de wereldkampioen met anderhalve minuut voorsprong winnen. Van Aert kreeg in de laatste kilometers nog gezelschap van Jasper Stuyven en laatstgenoemde pakte de tweede plaats voor de moegestreden Van Aert.

Results powered by FirstCycling.com

Shadows of the Damned: Hella Remastered komt dit jaar uit

Shadows of the Damned: Hella Remastered gaat ergens dit jaar uitkomen voor alle consoles en pc. Dat heeft ontwikkelaar Grasshopper Manufacture aangekondigd. De remaster van de game uit 2011 is voor het eerst voor pers en publiek speelbaar voor bezoekers van PAX East in Boston.

Shadows of the Damned is een krankzinnige samenwerking tussen twee beroemde Japanse gamemakers: Shinji Mikami (Resident Evil) en Suda51 (No More Heroes). In de game speel je als Garcia Hotspur. Zijn vriendin is door demonen ontvoerd en hij naar de hel afreizen om haar te redden. De game is een beetje een thriller, maar zit ook vol seksgrapjes.

Shinji Mikami opent nieuwe gamestudio

Shinji Mikami heeft een nieuwe gamestudio geopend. Mikami is onder andere bekend als regisseur van de originele Resident Evil, Resident Evil 4, Vanquish en The Evil Within. Hij begon zijn carrière bij Capcom en werd in 2010 studiobaas van Bethesda's Tango Gameworks. Hij verliet Tango begin 2023 en is dus aan een nieuwe avontuur begonnen.

Mikami's nieuwe studio heet 'KAMUY'. Het is nog niet bekend waar hij aan werkt, maar persoonlijk hoop ik op een nieuwe third-person shooter.

Man (30) aangehouden wegens bedreiging hoofdkantoor Marktplaats

De politie heeft een 30-jarige man aangehouden voor de bedreiging aan het adres van het hoofdkantoor van Marktplaats aan het Prins Bernardplein. Dat laat de politie vanochtend weten. Het kantoorgebouw werd gisteren naar aanleiding van de bedreiging ontruimd.

Een woordvoerder van Marktplaats meldde gistermiddag dat het dreigement afkomstig was van een gebruiker van het platform voor tweedehandsspullen. Volgens BNR dreigde de man naar het kantoor van Marktplaats te komen en "om zich heen te schieten". Medewerkers van BNR en FD, die in hetzelfde gebouw in Amsterdam werken, hebben het pand op eigen iniatief verlaten.

BNR besloot op een andere locatie de radio-uitzendingen voort te zetten. Inmiddels werkt iedereen weer vanuit de eigen studio, meldt hoofdredacteur Marc Adriani.

Zwolle
De verdachte werd gisteravond in Zwolle aangehouden. De verdachte zit op dit moment vast en wordt verhoord door de politie.

Adriani zegt blij te zijn dat het zekere voor het onzekere is genomen: "Verder ben ik onder de indruk over hoe het BNR-team gistermiddag in korte tijd de complete studio heeft verhuisd. De luisteraar heeft het amper gemerkt."

Prijzen koopwoningen in februari ruim 4 procent hoger dan jaar eerder

In februari 2024 waren de prijzen van bestaande koopwoningen gemiddeld 4,3 procent hoger dan in februari 2023. Ten opzichte van januari 2024 stegen de prijzen in februari met 1,0 procent. De prijsontwikkelingen in dit bericht zijn gebaseerd op de prijsindex van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

Prijzen koopwoningen stijgen met 1,0 procent ten opzichte van januari
Ten opzichte van januari is de prijsindex bestaande koopwoningen in februari met 1,0 procent gestegen. De prijzen van bestaande koopwoningen bereikten in juli 2022 een piek. Daarna sloeg de trend om en daalde de prijsindex enige tijd. Sinds juni 2023 stijgen de prijzen van koopwoningen echter weer.

Meer transacties bestaande koopwoningen in februari
Het Kadaster maakte bekend dat het in februari 13 810 woningtransacties registreerde. Dat is 16,5 procent meer dan een jaar eerder. In de eerste twee maanden zijn 28 262 woningen verkocht, ruim 13 procent meer dan een jaar eerder.

In februari was de gemiddelde transactieprijs voor een bestaande koopwoning 427 279 euro. Voor het bepalen van prijsontwikkelingen van bestaande koopwoningen wordt echter niet de transactieprijs, maar de prijsindex gebruikt. Bij de berekening van de prijsindex wordt rekening gehouden met kwaliteitsverschillen tussen koopwoningen. In de gemiddelde transactieprijs zit geen kwaliteitscorrectie.

'Paddington-beertjes' op verrassende locatie gespot

Een Boliviaans natuurbeschermingsprogramma heeft minstens 60 'Paddington'-beren geïdentificeerd in gebieden waar de dieren nog niet eerder waren waargenomen.

De brilbeer ook wel Andes-beer genoemd is de inspiratie achter het geliefde fictieve Britse personage Beertje Paddington, dat naar Londen is afgereisd, daar door een gezin is geadopteerd en een heleboel marmelade eet.

In 2017 installeerde het instandhoudingsprogramma voor brilberen wildcamera's in de bosgebieden van Tarija en in 2023 werden er verschillende exemplaren spelend en lopend tussen de bomen gespot. Volgens Ximena Velez-Liendo, de coördinator van het programma, wordt de brilbeer met uitsterven bedreigd. De expert zei dat als bedreigingen voor de soort, zoals het verlies van habitat, berenjacht en de gevolgen van de klimaatcrisis niet voor 2030 worden aangepakt, de regio bijna 30% van de populatie zou kunnen verliezen.

Cameron: 'AUKUS en NAVO moeten alles op orde hebben voor terugkeer Trump'

De Britse minister van Buitenlandse Zaken, David Cameron, heeft gesuggereerd dat het AUKUS-pact* en het NAVO-bondgenootschap in "de best mogelijke vorm" moeten komen om overeind te kunnen blijven na een mogelijke terugkeer van Donald Trump in het Witte Huis.

Na een top-overleg in Australië was Cameron voorzichtig met kritiek op de mogelijke Republikeinse kandidaat voor 2024. Hij zei dat het "aan Amerika is wie zij als hun president kiezen". De opmerkingen waren een antwoord op een vraag of de verkiezing van Trump in november van invloed zou zijn op de AUKUS-overeenkomst die in maart vorig jaar werd gesloten met de regering Biden.

*AUKUS is een trilateraal veiligheidspact tussen Australië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Volgens het pact gaan de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk Australië helpen kernonderzeeërs te ontwikkelen en in te zetten, hetgeen de westerse militaire aanwezigheid in de Stille Oceaan moet versterken. De drie deelnemende landen zijn reeds op het vlak van inlichtingen met elkaar verbonden via de Five Eyes, samen met Canada en Nieuw-Zeeland. Hoewel het bondgenootschap niet uitdrukkelijk tegen China is gericht, wordt het in de praktijk wel zo ervaren in China zelf. 

OekraÔne meldt aanvallen op energie-infrastructuur en stuwdam

Transformatorstations en een stuwdam: volgens Oekraïense berichtgeving heeft Rusland een grote aanval uitgevoerd op de energievoorziening van het land. Een elektriciteitsleiding van de kerncentrale in Zaporizja zou hierbij beschadigd zijn geraakt.

Volgens Oekraïne heeft Rusland het opnieuw gemunt op de energie-infrastructuur van het land. "Nu voert de vijand de grootste aanval uit op de Oekraïense energie in de afgelopen tijd," schreef minister van Energie Hermann Galushenko op Facebook en Telegram. "Het doel (van de aanvallen) is niet alleen om het energiesysteem van het land te beschadigen, maar ook om te proberen opnieuw een grootschalige storing te veroorzaken, net als vorig jaar," zei de minister.

"Helaas is er schade aan de opwekkings- en transformatorstations in verschillende gebieden. Bovendien werd een van de elektrische transmissielijnen die door de kerncentrale van stroom wordt voorzien, verstoord door beschietingen," schreef Galushenko.

In sommige regio's is de stroom uitgevallen. "Energiebedrijven zijn al bezig om de stroomvoorziening te herstellen. We doen ons best om de mensen zo snel mogelijk weer van licht te voorzien," verzekerde Galushenko.

Grootste stuwdam gebombardeerd
De noordoostelijke stad Charkiv - de op één na grootste stad van het land - heeft in de vroege ochtenduren verschillende explosies van Russische raketten gemeld. Volgens burgemeester Ihor Terekhov waren de aanvallen gericht op de stroomvoorziening van de stad. Volgens hem waren er daardoor inderdaad stroomstoringen in sommige delen van de stad.

Tegelijkertijd werd volgens de exploitant van de waterkrachtcentrale DniproHES de grootste stuwdam van het land in de buurt van Zaporizja getroffen door een Russische aanval. Er is echter geen gevoor voor een doorbraak. Er is brand in de centrale uitgebroken, werknemers en hulpdiensten zijn druk bezig met bluswerkzaamheden.

Hoogspanningskabel bij kerncentrale Zaporizja beschadigd
Tijdens een aanval is ook een hoogspanningskabel bij de kerncentrale van Zaporizja beschadigd. De Dniprovskaya hoogspanningskabel viel 's ochtends uit, zo maakte het management van de door Russische militairen bezette energiecentrale in het zuiden van Oekraïne bekend op Telegram. De stroomtoevoer werd gegarandeerd door een vervangende kabel en er zou geen gevaar zijn voor de veiligheid van de kerncentrale. Het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) bevestigde de stroomstoring, en zei dat een andere stroomleiding nog steeds in bedrijf is.

Galushenko gaf Rusland op Telegram de schuld van de schade. Het Russische persbureau Interfax schreef dat de directie van de centrale geen reden had opgegeven voor de storing.

De grootste kerncentrale van Europa werd in maart 2022, kort na het begin van de oorlog, bezet door Russische troepen. De centrale ligt nog steeds in de frontlinie en is verschillende keren onder vuur genomen. De reactoren werden uiteindelijk stilgelegd uit veiligheidsoverwegingen, maar moeten nog steeds gekoeld worden.

Volgens Oekraïense bronnen zijn er nog meer aanvallen geweest op energiefaciliteiten in onder andere Mykolaiv, Dnipro, Lviv en Sumy.

Volgens energieleverancier Ukrenergo zaten door de Russische aanvallen meer dan een miljoen mensen in Oekraïne zonder elektriciteit. Polen, Roemenië en Slowakije ondersteunen het binnenlandse energienetwerk echter vanuit het buitenland. De Poolse leverancier PSE kondigde aan dat het tussen 6 uur 's ochtends en 11 uur 's ochtends elektriciteit had toegevoerd aan het Oekraïense netwerk.

Zelenskyy: 'Rusland in oorlog met de burgers'
Het luchtalarm ging 's nachts af in grote delen van Oekraïne. Volgens Oekraïne zette Rusland opnieuw Tu-95 strategische bommenwerpers in, die kruisraketten lanceerden in de richting van Oekraïne in het Kaspische Zeegebied. Later werd ook melding gemaakt van aanvallen met drones, ballistische raketten en geleide raketten - waaronder van het type Kinschal. Vrijwel heel Oekraïne was het doelwit, van Lviv in het westen tot Donetsk in het oosten, van Kharkiv en Sumy in het noorden tot Odessa en Mykolaiv in het zuiden.

Volgens het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken zijn bij de aanvallen ten minste twee mensen omgekomen en 14 anderen gewond geraakt. Volgens berichten in de media viel er één dodelijk slachtoffer in de westelijke regio Khmelnytskyi.

De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy sprak van nachtelijke terreur met meer dan 60 drones en bijna 90 raketten. "De wereld kan duidelijk de doelen van de Russische terroristen zien: elektriciteitscentrales en energieleveringslijnen, een dam, gewone woongebouwen en zelfs een trolleybus. Rusland is in oorlog met het dagelijks leven van mensen. Mijn medeleven gaat uit naar de families van de slachtoffers van deze terreur," schreef hij op X.

Kremlin: 'Rusland is in staat van oorlog met OekraÔne'

Ruim twee jaar nadat de Russische invasie van Oekraïne begon, heeft het Kremlin erkend dat Rusland “in oorlog” is met Oekraïne. Woordvoerder van het Kremlin, Dmitry Peskov, zei in een gepubliceerd interview met het Russische weekblad Argumenty i Fakty: "We bevinden ons in een staat van oorlog. Ja, dit begon als een speciale militaire operatie, maar sinds het hele Westen aan de kant van Oekraïne ging staan is het voor ons een oorlog geworden."

Volgens de buitenlandcommentator van BNR is het opmerkelijk dat het Kremlin nu openlijk toegeeft dat het zich in een oorlog bevindt. "Ze refereren er nu zelf aan als 'oorlog'. Dit heeft impact op de economie. Feitelijk bevond Rusland zich al in een oorlogseconomie, maar nu zal de focus meer liggen op wapenproductie en munitie. Dit betekent ook dat er meer mannen worden opgeroepen voor militaire dienst."

Win kaarten voor Comic Film & Manga Fest in Rotterdam

Het heeft vier jaar geduurd, maar de Maasstad ziet dit weekend de terugkeer van hét comic con event naar evenementenhal Ahoy. Onder de naam Comic Film & Manga Fest kun je je op 23 en 24 maart vergapen aan en vermaken met comics/stripboeken, manga, anime, cosplay, bordspellen, films en tv-series. En als je daar gratis en voor niets naartoe wilt kun je hier kaarten winnen!

Bezoekers staat een weekend vol entertainment te wachten. In de vijf hallen (op 20.000 vierkante meter) worden onder andere bordspellen gespeeld, gewinkeld, is er een grote ‘comic area’ te vinden, een stripplein met striptekenaars en een podium voor bekende acteurs, met de mogelijkheid om ze persoonlijk te ontmoeten. Verwacht worden dit weekend onder andere Christopher Lloyd, Tom Felton, Jeff Ward, Rebecca Mader, Dean-Charles Chapman en Emily Kinney, maar check vooral de site voor het volledige overzicht!

Comic Film & Manga Fest banner

Tickets voor het evenement, of de extra's met de aanwezige artiesten, kun je kopen op EventBrite.

Als je zaterdag of zondag gratis naar binnen wilt moet je of jonger zijn dan 12 jaar, of zorgen dat je nu even snel kaarten wint! We geven 2x2 kaarten voor zaterdag en 2x2 kaarten voor zondag weg, aan willekeurige inzendingen met het correcte antwoord op deze vraag:

Christopher Lloyd is natuurlijk het meest bekend van de drie Back to the Future-films. Welk voertuig volgde in die films uiteindelijk de DeLorean op als tijdmachine?

Je kunt meedoen tot vrijdagochtend 7 uur.

Zien we je dit weekend in Rotterdam?

Update

De prijsvraag is gesloten. Bedankt voor het meedoen, iedereen! En gefeliciteerd aan FloppyDonky, FireFox1, alexmarvel en DennisHVH. Jullie krijgen bericht over de vrijkaarten!

FOK! Wat een weer: bewolkt en regenachtig

winterbanner

Goede morgen!

Vanochtend raakt het overal bewolkt en gaat het van het noordwesten uit (mot)regenen. In het zuidoosten blijft het nog droog. De west- tot zuidwestenwind is matig.

Vanmiddag is het bewolkt en regenachtig. In het noorden wordt het later in de middag droog. De zwakke tot matige wind draait naar west tot noordwest. De middagtemperatuur loopt uiteen van 8°C op de Wadden tot ongeveer 13°C in Limburg.

Vanavond kunnen in het noordwesten enkele opklaringen voorkomen, elders blijft het bewolkt en in de zuidoostelijke helft valt nog regen. Vlak aan zee is de westelijke wind matig, boven land is er weinig wind.

Komende nacht klaart het op en wordt het op de meeste plaatsen droog. In het zuiden kan een enkele bui vanaf zee binnendrijven. De minimumtemperaturen lopen uiteen van 5°C aan de kust tot lokaal 2°C verder landinwaarts. De wind is west tot zuidwest en wordt geleidelijk matig, langs de kust vrij krachtig.

Tot morgen!

                   

Het wordt tijd voor lente (Foto: Karina)
Het wordt tijd voor lente ((Archief)foto: Karina)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

AC

VT2: Leclerc vier tienden los en pakt snelste tijd

De tweede vrije training in Australië zit erop en Charles Leclerc noteerde de snelste tijd: 1:17.277. Max Verstappen klokte de tweede tijd en Carlos Sainz maakt de top 3 compleet.

Voor Verstappen begon de tweede sessie met vertraging. De auto van de drievoudig wereldkampioen heeft in de eerdere sessie schade opgelopen aan de vloer en is niet op tijd hersteld. Alexander Albon kwam helemaal niet in actie na de zware crash eerder op de middag.

Logan Sargeant, teamgenoot van Albon, parkeerde zijn Williams bijna in de muur. De Amerikaan dipte zijn linkerachterwiel in het grint en maakte daarna een spin. Dat kan er nog wel bij voor het team van Williams.

Leclerc stond op dat moment bovenaan de lijst met een 1:17.936. Dat deed hij met een setje mediums die hij al een tijd onder zijn auto had hangen. Fernando Alonso en Lance Stroll kwamen net te kort aan de tijd van Leclerc.

Na een vertraging van twintig minuten kreeg Max groen licht en mocht hij de baan op. Hij begon zijn eerste run op de mediums terwijl de andere coureurs om hem heen de banden verwisselden naar de snelle softs. 

De Monegask wist zijn snelste tijd te verbeteren en stond daarmee vier tienden los van Stroll en Alonso. George Russell stond op de vierde en Sainz op de vijfde plaats. Even later mocht hij zich met de tweede tijd melden achter zijn teamgenoot. 

Na een kleine run op de mediums kwam Max de baan op met de snelle softs en zette de derde tijd neer. De tijd die Max op de klokken zette was exact gelijk als die van Sainz (1:17.707). Een paar minuten later was de Nederlander iets sneller, maar nog ruim achter de tijd van Leclerc.

Met nog twintig minuten op de klok reden de meeste coureurs weer op het ‘gele’ rubber. Ze gingen zich richten op de ‘long runs’ en zoals verwacht zouden de tijden niet meer veranderen.

De volledige uitslag van de tweede vrije training in Australië:

 

Coureur

Team

Tijd

Verschil

Ronden

1

Charles Leclerc

Ferrari

1:17.277

 

25

2

Max Verstappen

Red Bull Racing

1:17.658

+0.381s

20

3

Carlos Sainz

Ferrari

1:17.707

+0.430s

24

4

Lance Stroll

Aston Martin

1:17.822

+0.545s

28

5

Fernando Alonso

Aston Martin

1:17.912

+0.635s

30

6

George Russell

Mercedes

1:17.951

+0.674s

23

7

Oscar Piastri

McLaren

1:18.077

+0.800s

28

8

Sergio Perez

Red Bull Racing

1:18.090

+0.813s

32

9

Lando Norris

McLaren

1:18.155

+0.878s

22

10

Yuki Tsunoda

RB Honda

1:18.188

+0.911s

26

11

Guanyu Zhou

Kick Sauver

1:18.422

+1.144s

31

12

Daniel Ricciardo

RB Honda

1:18.534

+1.257s

29

13

Logan Sargeant

Williams

1:18.578

+1.301s

23

14

Valtteri Bottas

Kick Sauber

1.18.585

+1.308s

31

15

Pierre Gasly

Alpine

1:18.691

+1.414s

32

16

Nico Hulkenberg

Haas

1:18.702

+1.425s

27

17

Esteban Ocon

Alpine

1:18.705

+1.428s

31

18

Lewis Hamilton

Mercedes

1:18.834

+1.557s

22

19

Kevin Magnussen

Haas

1:19.275

+1.998s

30

20

Alexander Albon

Williams

 

 

 

VT1: Norris pakt snelste tijd in Melbourne

Zojuist is op het circuit van Melbourne in Australië de eerste vrije training verreden. Lando Norris wist de snelste tijd op de klokken te zetten (1:18.564). Max Verstappen en George Russell noteerden respectievelijk de tweede en derde tijd. 

Het was al vroeg druk op het circuit. Veertien van de twintig coureurs waren direct op de baan te vinden om de auto af te stellen voor de kwalificatie op de zaterdag. Carlos Sainz is voldoende hersteld na een ingreep aan de blindedarm en neemt het stokje weer over van Oliver Bearman. Hij verving Sainz in Jeddah en finishte in zijn eerste Formule 1-race knap als zevende.

Max kan dit weekend de tiende zege op rij boeken, een evenaring van zijn eigen record. Hij kan de eerste coureur worden in de geschiedenis van de F1 met twee keer tien overwinningen op rij!

Na twintig minuten stond Max bovenaan met een 1:18.670 met Yuki Tsunoda verrassend op plek twee. Charles Leclerc sloot de top 3 af. Een paar minuten later pakte Lando Norris met een tiende de snelste tijd af van Verstappen. Fernando Alonso had even een hachelijk moment. De Spanjaard vloog van de baan maar kon de auto net uit de muur houden, anders was deze dag voor hem voorbij geweest.

Het team van Mercedes kent voor nu niet bepaald een goed begin in Melbourne. De coureurs klaagden over hun rempedalen dat niet juist was afgesteld. Dertig minuten in de training hebben Lewis Hamilton en George Russell een dertiende en veertiende tijd staan. 

Met nog iets meer dan een kwartier te gaan zagen we de eerste rode vlag van dit weekend. Alexander Albon ging na bocht zes hard in de muur en zijn auto heeft hierbij veel schade opgelopen. Het is niet zeker of de Thai vandaag nog in actie gaat komen in de tweede vrije training. 

Met nog ruim acht minuten op de klokken ging het licht weer op groen en alle coureurs gingen direct de baan weer op. Enkele coureurs wisten nog hun tijden te verbeteren. De snelste tijd van Norris kwam niet meer in gevaar, Max kwam daar nog aardig in de buurt.

Om 06:00 Nederlandse tijd staat de tweede vrije training op het programma.

De volledige uitslag van de eerste vrije training in Australië:

 

Coureur

Team

Tijd

Verschil

Ronden

1

Lando Norris

McLaren

1:18.564

 

23

2

Max Verstappen

Red Bull Racing

1:18.582

+0.018s

19

3

George Russell

Mercedes

1:18.597

+0.033s

21

4

Charles Leclerc

Ferarri

1:18.599

+0.035s

22

5

Yuki Tsunoda

RB Honda

1:18.621

+0.057s

26

6

Sergio Perez

Red Bull Racing

1:18.642

+0.078s

23

7

Lance Stroll

Aston Martin

1:18.667

+0.103s

26

8

Carlos Sainz

Ferrari

1:18.686

+0.122s

23

9

Lewis Hamilton

Mercedes

1:18.771

+0.207s

20

10

Oscar Piastri

McLaren

1:18.918

+0.354s

25

11

Daniel Ricciardo

RB Honda

1:19.274

+0.710s

25

12

Alexander Albon

Williams

1:19.443

+0.879s

11

13

Kevin Magnussen

Haas

1:19.489

+0.925s

21

14

Logan Sargeant

Williams

1.19.519

+0.955s

22

15

Esteban Ocon

Alpine

1:19.561

+0.997s

25

16

Nico Hulkenberg

Haas

1:19.604

+1.040s

21

17

Pierre Gasly

Alpine

1:19.622

+1.058s

25

18

Fernando Alonso

Aston Martin

1:19.716

+1.152s

16

19

Guanyu Zhou

Kick Sauber

1:19.989

+1.425s

23

20

Valtteri Bottas

Kick Sauber

1:20.014

+1.454s

21

EU roept op tot een “onmiddellijk humanitair staakt-het-vuren” in Gaza

De EU-landen roepen op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren, gezien de dramatische situatie voor de burgerbevolking in de Gazastrook. Dat maakte EU-raadsvoorzitter Charles Michel donderdagavond bekend na gesprekken tussen staatshoofden en regeringsleiders op de EU-top in Brussel. Hier werden de mogelijkheden tot een duurzaam staakt-het-vuren besproken, sie zou moeten leiden tot de onvoorwaardelijke vrijlating van alle gijzelaars die in de Gazastrook worden vastgehouden en het verstrekken van humanitaire hulp, aldus een verklaring aangenomen door de staatshoofden en regeringsleiders.

Er wordt ook aangedrongen bij Israël om geen grondoffensief te starten in Rafah. Dit zou de toch al catastrofale humanitaire situatie verergeren en de dringend noodzakelijke humanitaire hulp verhinderen. Aan het akkoord over de verklaring gingen weken van overleg tussen de lidstaten vooraf. Oorspronkelijk zouden verklaringen over het conflict in het Midden-Oosten tijdens topbijeenkomsten in december en begin februari worden gepubliceerd. 

VS klaagt Apple aan voor "smartphone-monopolie" in antitrustzaak

Het Amerikaanse Ministerie van Justitie en 15 Amerikaanse staten hebben Apple donderdag aangeklaagd wegens vermeende monopolisering van de smartphonemarkt in de eerste grote antitrustzaak tegen Apple door de regering Biden.

Het bedrijf wordt beschuldigd van oneerlijke concurrentie met de iPhone. De telefoons zijn goed voor meer dan de helft van de jaaromzet, afgelopen jaar was dat meer dan 350 miljard euro.

Minister van Justitie Merrick Garland zei op een persconferentie dat Apple ervan wordt beschuldigd een "strategie te hebben gevolgd die draait om uitsluiting en concurrentiebeperkend gedrag dat zowel consumenten als ontwikkelaars schaadt". Voor consumenten betekent dat volgens Garland minder keuze, hogere prijzen, minder kwaliteit en minder innovatie. Voor ontwikkelaars betekent dat zij worden gedwongen zich aan Apples regels te houden.

De aanklacht gaat niet over één overtreding, maar over de strategie die Apple al jaren hanteert: van het App Store-beleid en de afdracht die ontwikkelaars moeten betalen tot de toegang die derde partijen hebben tot functionaliteiten van de iPhone.

De oneerlijke concurrentie uit zich volgens de aanklagers op verschillende manieren. Banken worden aangemoedigd met Apple samen te werken via betaaldienst Apple Pay voor contactloos betalen, maar zij mogen niet zelf van de techniek gebruikmaken in hun eigen app. Op dat punt is Apple wel in de EU onder druk van de Europese Commissie bezig wijzigingen door te voeren.

Apple Watches werken daarnaast alleen met iPhones, de slimme horloges van andere fabrikanten werken volgens justitie minder goed samen met een iPhone.

Ipsos peilt Europese verkiezingen, PVV 9, GroenLinks-PvdA 6 en VVD 5

Een forse groei voor extreem rechts en een dramatisch verlies van de Groenen en Liberalen zullen de fundamentele verhoudingen in het Europees Parlement na de verkiezingen van juni niet veranderen, zo blijkt uit de baanbrekende Euronews/Ipsos-enquête.

De steun voor extreem-rechts zal waarschijnlijk toenemen in het volgende Europees Parlement, maar pro-Europese partijen zullen nog steeds 63% van de zetels in handen hebben, volgens een peiling uitgevoerd door Ipsos voor Euronews, die van de week is gepubliceerd.

De peiling - onder bijna 26.000 mensen, in landen die 96% van de EU-bevolking vertegenwoordigen - is het eerste in zijn soort in de aanloop naar belangrijke verkiezingen in juni. Maar er zijn nog drie maanden te gaan, zelfs na de verkiezingen kunnen er zich nog nieuwe samenwerkingen vormen.

Met bijna 400 miljoen kiesgerechtigden zullen de verkiezingen van 6-9 juni 2024 voor de benoeming van 720 leden van het Europees Parlement een van de grootste democratische exercities ter wereld zijn.

Ondanks vijf turbulente jaren waarin Europa werd geconfronteerd met een pandemie, stijgende prijzen en een grootschalige oorlog, voorspelt Ipsos opmerkelijk weinig verandering in het wel en wee van de twee dominante politieke partijen in de EU.

Man laat kraan lopen als hij de deur uitgaat, verzekeraar moet schade vergoeden

ASR moet de ontstane waterschade vergoeden aan een klant die per ongeluk de keukenkraan open had laten staan toen hij de deur uitging voor een pizza. De verzekeraar weigerde in eerste instantie te betalen. Geschillencommissie Kifid heeft nu bepaald dat ASR toch de schade moet uitkeren.

De klant van ASR sloot een tuinslang aan op de keukenkraan om zijn balkon schoon te maken. Nadat hij van huis ging om een pizza te halen, vergat hij de kraan dicht te draaien. Hierdoor sprong de tuinslang door de waterdruk en veroorzaakte waterschade in huis, waarbij de vinylvloer, een kast, plinten en de vloerbedekking zwaar beschadigd raakten.

ASR wees de schadeclaim af omdat de klant onvoldoende bewijsmateriaal kon leveren om aan te tonen hoe de schade was ontstaan. Ondanks dat de verzekeraar aanvankelijk weigerde de geclaimde schade van €9442,39 te vergoeden, oordeelde de geschillencommissie dat de verzekeraar te veel eiste van hun klant wat betreft bewijs. Uiteindelijk moet ASR het volledige schadebedrag plus rente uitkeren omdat de bewoner voldoende informatie had verstrekt bij zijn claim en er niet was gevraagd om specifieke bewijsmaterialen te bewaren.

IDF pakt groot deel van leiding Islamitische Jihad op

De IDF en het veiligheidsagentschap Shin Bet zeggen dat  er ongeveer 650 terroristen zijn opgepakt tijdens de lopende operatie in het Shifa ziekenhuis in Gaza City, waaronder verschillende hooggeplaatste commandanten van Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad. 

De Islamitische Jihad-agenten die zich schuilhielden in het medische centrum hebben zich overgegeven aan de troepen, aldus IDF. Onder hen waren Hussam Salameh, de commandant van de observatie- en inlichtingeneenheid van de PIJ in Gaza Stad, en zijn broer Wissam Salameh, hoofd van de propaganda-eenheid van de terreurgroep in Gaza Stad, volgens de IDF.

In Shifa werden ook drie hoge officieren gevangen genomen in het zogenaamde West Bank hoofdkwartier van Hamas, dat belast is met het uitvoeren van aanvallen tegen Israël vanaf de West Bank, aldus de IDF.

Het zou gaan om het hoofd van de Nablus eenheid; Mahmoud Qawasmeh, één van de organisatoren van de ontvoering en moord van drie Israëlische tieners in 2014; en Hamdallah Hassan Ali, die ook betrokken was bij het leiden van recente aanvallen op de Westelijke Jordaanoever.

De gearresteerde terroristen zijn naar naar Israël gebracht voor verdere ondervraging door de Shin Bet.

Volgens het IDF hebben de troepen tot nu toe meer dan 140 schutters gedood tijdens de inval in het Shifa ziekenhuis, die maandag begon en wordt uitgevoerd door de 401e Pantserbrigade, de Shayetet 13 commando-eenheid van de marine en andere troepen.

Tijdens de doorzoeking van het ziekenhuis hebben soldaten volgens het IDF wapens en documenten van inlichtingendiensten in beslag genomen. De gevechten bij Shifa zijn nog steeds aan de gang en zullen naar verwachting nog enkele dagen duren totdat alle terroristen in het gebied zijn gevangen of gedood, aldus militaire functionarissen.

Random Pics van de Dag #1224

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1254
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
©FOK.nl e.a.