IS claimt aanslag concertzaal Moskou, minstens 40 doden en 100 gewonden

Gewapende mannen openden het vuur in een concertzaal in de buurt van Moskou. Zeker drie mensen in camouflagekleding openden het vuur met automatische wapens, melden verschillende media. Volgens de Russische binnenlandse inlichtingendienst FSB zijn zeker veertig mensen om het leven gekomen. Er vielen meer dan 100 gewonden. 

Update 22.40 uur
Op Telegram claimt Islamitische Staat de terreuraanslag bij Moskou. Volgens het statement vielen hun mensen 'een grote bijeenkomst van christenen' aan, waarbij ze mensen hebben gedood en verwond. De daders zouden zich volgens IS veilig hebben teruggetrokken op hun basis. 

Eerdere berichtgeving
Het incident vond plaats in het Crocus City Hall tijdens een concert van de Russische band 'Piknik' uit Sint-Petersburg. De zaal biedt plaats aan duizenden toeschouwers.

Veiligheidsautoriteiten bevestigden ook dat er minstens één explosie was. Vervolgens brak er brand uit. Volgens persbureau RIA zijn de bovenste verdiepingen van het gebouw verwoest door de brand. Het bureau TASS meldde dat de brand zich uitbreidde naar ongeveer een derde van het gebouw en naar het dak.

Politie, Nationale Garde, speciale OMON-troepen van het ministerie van Binnenlandse Zaken en reddingswerkers zijn ter plaatse. De concertzaal werd geëvacueerd en bezoekers zijn in veiligheid gebracht, maar er zouden nog steeds mensen in het brandende gebouw zijn.

Er is geen informatie over de aanvallers en of ze zich nog in het gebouw bevinden. Het hoogste Russische onderzoeksbureau doet onderzoek naar een terroristische achtergrond. Er is een overeenkomstig onderzoek gestart.

'Bloedige terroristische aanslag'
Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de aanval een ‘bloedige terroristische aanslag’. “De hele wereldgemeenschap moet deze verachtelijke misdaad veroordelen”, schreef woordvoerster Maria Zakharova van het ministerie op de online dienst Telegram.

Burgemeester Sergei Sobyanin van Moskou sprak over een grote tragedie. Hij betuigde zijn medeleven aan de families van de slachtoffers. Sobyanin voegde eraan toe dat alle sport, culturele en andere evenementen in Moskou voor het weekend waren afgelast.