EK-droom voorbij voor Luxemburg, Polen en Wales strijden om ťťn ticket

In de kwalificatie voor het Europees kampioenschap voetbal van dit jaar zijn nog drie startbewijzen te vergeven. Daar wordt in deze dagen om gestreden, met eerst voor alle drie de kwalificatiepaden de halve finales en dinsdagavond de finales.

Pad A, Polen - Estland
Na ruim twintig minuten kwam Polen op voorsprong dankzij Przemyslaw Frankowski, waarna het even rustig bleef. Vroeg in de tweede helft verdubbelde Piotr Zielinski de score en vanaf de zeventigste minuut ging het hard: Jakub Piotrowski maakte de 3-0, Karol Mets scoorde in eigen goal voor 4-0 en Sebastian Szymanski maakte 5-0. Martin Vetkal deed kort daarop iets terug, maar het bleef bij 5-1.

Pad A, Wales - Finland
Al na drie minuten opende David Brooks de score voor de thuisploeg, een dik half uur later ramde Neco Williams een heerlijke vrije trap binnen. Teemu Pukki bracht de spanning op slag van rust terug, maar kort na rust zette Brennan Johnson Wales weer op twee goals voorsprong. Een verdedigende blunder bij Finland stelde Daniel James kort voor tijd in staat een einde te maken aan alle twijfels: 4-1, Wales ontvangt Polen dinsdag.

Pad B, Israël - IJsland
Eran Zahavi opende vanaf elf meter de score na een half uur, maar bij rust stond IJsland voor: Albert Gudmundsson en Arnor Traustason waren trefzeker. In de laatste tien minuten scoorde Gudmundsson nog eens twee keer en daarmee was het gedaan voor Israël, dat IJsland met 1-4 de winst zag pakken.

Pad B, Bosnië & Herzegovina - Oekraïne
Na een dramatisch slechte eerste helft kwam de thuisploeg tien minuten na rust op voorsprong dankzij een eigen goal van Mykola Matviyenko. De Bosnische fans in Zenica waren druk aan het feesten, maar dat bleek voorbarig: Roman Yaremchuk trok de stand tien minuten voor tijd gelijk en Artem Dovbyk schoot Oekraïne kort daarop naar de volgende ronde (1-2), waarin het dinsdag in Polen tegen IJsland speelt.

Pad C, Georgië - Luxemburg
Kort voor rust kwam Georgië op voorsprong dankzij Budu Zivzuvadze, die eerder een goal afgekeurd zag worden. Niet lang na rust kwamen de Luxemburgers op 1-1, maar dat ging niet door: een overtreding van enkele minuten eerder werd alsnog bestraft met rood. Het stadion in Tbilisi ontplofte toen Zivzivadze de score verdubbelde en daarmee de Luxemburgse droom beëindigde: 2-0.

Pad C, Griekenland - Kazachstan
Anastasios Bakasetas opende de score al na negen minuten vanaf elf meter, een paar minuten later scoorde Dimitrios Pelkas. Daarna werd het geen moment meer spannend: Fotis Ioannidis en Dimitrios Kourbelis scoorden voor rust, een eigen goal van Yerkin Tapalov in de slotfase zorgde voor de 5-0 eindstand. Griekenland trekt nu naar Georgië, waar het dinsdag om het EK-ticket speelt.