Oppermachtige Van der Poel wint E3 Saxo Classic

Mathieu van der Poel heeft op indrukwekkende wijze de E3 Saxo Classic gewonnen. De wereldkampioen demarreerde op 43 kilometer van de meet op de kasseien van de Paterberg en won vervolgens met bijna twee minuten voorsprong op de Belgen Jasper Stuyven en Wout van Aert.

Na een snelle start ontstond de eerste serieuze kopgroep na het eerste wedstrijduur. Tien renners kregen wat ruimte van het peloton en aan de voet van de heuvelzone had de kopgroep nog een voorsprong van vier minuten. Mathieu van der Poel zorgde op de Taaienberg voor de eerste versnelling. Op tachtig kilometer van de streep versnelde de wereldkampioen en niemand kon het wiel houden, maar daarna kwam een dertigtal renners terug op het wiel.

Op de Vlaamse heuvels bleef Van der Poel indruk maken met verschillende aanvallen, maar steeds zat Wout van Aert in het wiel van de wereldkampioen. Richting de Paterberg ontstond er wel een gevaarlijke situatie voor de Nederlander toen een kopgroep met onder andere Matteo Jorgenson en Stefan Kung wegreed, maar het geluk voor Van der Poel was dat Lidl-Trek niemand mee had in de kopgroep en het gat dicht reden.

Op de Paterberg plaatste Van der Poel een nieuwe demarrage en ditmaal bleek het de goede te zijn. Van der Poel sloeg een gat, terwijl Van Aert op de beklimming ten val kwam. Van Aert kon zijn weg snel vervolgen maar het verschil was opgelopen tot een kleine halve minuut. Op de Oude Kwaremont zette Van Aert de tegenaanval in op Van der Poel. De Belg reed een snellere beklimming en zou tot op tien seconden naderen, maar dichter zou de Belg niet komen.

Van Aert had het in de slotfase lastig. Het verschil met Van der Poel liep snel op en uiteindelijk zou de wereldkampioen met anderhalve minuut voorsprong winnen. Van Aert kreeg in de laatste kilometers nog gezelschap van Jasper Stuyven en laatstgenoemde pakte de tweede plaats voor de moegestreden Van Aert.

Results powered by FirstCycling.com