Oekraïne meldt aanvallen op energie-infrastructuur en stuwdam

Transformatorstations en een stuwdam: volgens Oekraïense berichtgeving heeft Rusland een grote aanval uitgevoerd op de energievoorziening van het land. Een elektriciteitsleiding van de kerncentrale in Zaporizja zou hierbij beschadigd zijn geraakt.

Volgens Oekraïne heeft Rusland het opnieuw gemunt op de energie-infrastructuur van het land. "Nu voert de vijand de grootste aanval uit op de Oekraïense energie in de afgelopen tijd," schreef minister van Energie Hermann Galushenko op Facebook en Telegram. "Het doel (van de aanvallen) is niet alleen om het energiesysteem van het land te beschadigen, maar ook om te proberen opnieuw een grootschalige storing te veroorzaken, net als vorig jaar," zei de minister.

"Helaas is er schade aan de opwekkings- en transformatorstations in verschillende gebieden. Bovendien werd een van de elektrische transmissielijnen die door de kerncentrale van stroom wordt voorzien, verstoord door beschietingen," schreef Galushenko.

In sommige regio's is de stroom uitgevallen. "Energiebedrijven zijn al bezig om de stroomvoorziening te herstellen. We doen ons best om de mensen zo snel mogelijk weer van licht te voorzien," verzekerde Galushenko.

Grootste stuwdam gebombardeerd
De noordoostelijke stad Charkiv - de op één na grootste stad van het land - heeft in de vroege ochtenduren verschillende explosies van Russische raketten gemeld. Volgens burgemeester Ihor Terekhov waren de aanvallen gericht op de stroomvoorziening van de stad. Volgens hem waren er daardoor inderdaad stroomstoringen in sommige delen van de stad.

Tegelijkertijd werd volgens de exploitant van de waterkrachtcentrale DniproHES de grootste stuwdam van het land in de buurt van Zaporizja getroffen door een Russische aanval. Er is echter geen gevoor voor een doorbraak. Er is brand in de centrale uitgebroken, werknemers en hulpdiensten zijn druk bezig met bluswerkzaamheden.

Hoogspanningskabel bij kerncentrale Zaporizja beschadigd
Tijdens een aanval is ook een hoogspanningskabel bij de kerncentrale van Zaporizja beschadigd. De Dniprovskaya hoogspanningskabel viel 's ochtends uit, zo maakte het management van de door Russische militairen bezette energiecentrale in het zuiden van Oekraïne bekend op Telegram. De stroomtoevoer werd gegarandeerd door een vervangende kabel en er zou geen gevaar zijn voor de veiligheid van de kerncentrale. Het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) bevestigde de stroomstoring, en zei dat een andere stroomleiding nog steeds in bedrijf is.

Galushenko gaf Rusland op Telegram de schuld van de schade. Het Russische persbureau Interfax schreef dat de directie van de centrale geen reden had opgegeven voor de storing.

De grootste kerncentrale van Europa werd in maart 2022, kort na het begin van de oorlog, bezet door Russische troepen. De centrale ligt nog steeds in de frontlinie en is verschillende keren onder vuur genomen. De reactoren werden uiteindelijk stilgelegd uit veiligheidsoverwegingen, maar moeten nog steeds gekoeld worden.

Volgens Oekraïense bronnen zijn er nog meer aanvallen geweest op energiefaciliteiten in onder andere Mykolaiv, Dnipro, Lviv en Sumy.

Volgens energieleverancier Ukrenergo zaten door de Russische aanvallen meer dan een miljoen mensen in Oekraïne zonder elektriciteit. Polen, Roemenië en Slowakije ondersteunen het binnenlandse energienetwerk echter vanuit het buitenland. De Poolse leverancier PSE kondigde aan dat het tussen 6 uur 's ochtends en 11 uur 's ochtends elektriciteit had toegevoerd aan het Oekraïense netwerk.

Zelenskyy: 'Rusland in oorlog met de burgers'
Het luchtalarm ging 's nachts af in grote delen van Oekraïne. Volgens Oekraïne zette Rusland opnieuw Tu-95 strategische bommenwerpers in, die kruisraketten lanceerden in de richting van Oekraïne in het Kaspische Zeegebied. Later werd ook melding gemaakt van aanvallen met drones, ballistische raketten en geleide raketten - waaronder van het type Kinschal. Vrijwel heel Oekraïne was het doelwit, van Lviv in het westen tot Donetsk in het oosten, van Kharkiv en Sumy in het noorden tot Odessa en Mykolaiv in het zuiden.

Volgens het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken zijn bij de aanvallen ten minste twee mensen omgekomen en 14 anderen gewond geraakt. Volgens berichten in de media viel er één dodelijk slachtoffer in de westelijke regio Khmelnytskyi.

De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy sprak van nachtelijke terreur met meer dan 60 drones en bijna 90 raketten. "De wereld kan duidelijk de doelen van de Russische terroristen zien: elektriciteitscentrales en energieleveringslijnen, een dam, gewone woongebouwen en zelfs een trolleybus. Rusland is in oorlog met het dagelijks leven van mensen. Mijn medeleven gaat uit naar de families van de slachtoffers van deze terreur," schreef hij op X.