FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 12 december 2023

Nederlandse handbalsters uitgeschakeld op WK na nederlaag tegen Noorwegen

De Nederlandse handbalsters zijn op het WK handbal in de kwartfinales uitgeschakeld. Tegen regerend wereldkampioen Noorwegen verloor Oranje met 30-23.

Oranje had in de groepsfase al hun wedstrijden gewonnen, alleen tegen Noorwegen kwamen de Nederlandse handbalsters er niet aan te pas. Nederland kwam tegen Noorse handbalsters nog wel op voorsprong (4-2), daarna kwam Oranje nog maar moeilijk door de Noorse dekking heen en nam Noorwegen de wedstrijd in handen en liep snel weg.

Mede door twee tijdstraffen bij de Noren had Oranje bij rust de achterstand verkleind tot één treffer en kwam direct na rust weer langszij. Daarna was het weer Noorwegen wat toesloeg. Al snel creëerde de Noorse ploeg voor eigen publiek weer een gaatje van vijf doelpunten en ditmaal gaven ze het niet meer weg en wonnen uiteindelijk met 30-23 van Nederland.

PSV speelt in laatste groepswedstrijd gelijk tegen Arsenal

PSV heeft de succesvolle groepsfase van de Champions League afgesloten met een gelijkspel tegen Arsenal. In Eindhoven werd het 1-1 tegen de Engelse ploeg.

In de laatste groepswedstrijd stond er niks meer op het spel. PSV en Arsenal waren al zeker van de volgende ronde in de Champions League, waarbij de Engelse ploeg zeker was van groepswinst. Beide ploegen hadden enkele wisselingen aangebracht in hun basiself. Bij rust keek PSV tegen een achterstand aan, vlak voor rust maakte Edward Nketiah de openingsgoal.

Snel in de tweede helft kwam PSV op gelijke hoogte dankzij Yorbe Vertessen. Na de 1-1 kreeg de thuisploeg kansen op meer. Zo was Ismael Saibari er dichtbij alleen zijn inzet raakte de paal. Ook Arsenal kreeg kansen op de zege en in slotminuut kreeg Nketiah nog een uitstekende kans, die werd echter gekeerd door PSV-doelman Walter Benitez.

NFL: Giants verslaan Packers, Bills ontsnappen tegen Chiefs

In de NFL is de veertiende speelweek van het reguliere seizoen alweer achter de rug. De playoffs komen in de buurt en dus begint de spanning overal toe te nemen. Wij kijken weer even terug naar twee wedstrijden, waarin het pas in de laatste minuten beslist werd.

Kansas City Chiefs - Buffalo Bills
Een fraai affiche, waarin de bezoekers uit Buffalo dankzij een 25-yard touchdown pass van Josh Allen op James Cook de leiding pakten. Allen zelf rende er ook nog één binnen in Q2, maar Jerick McKinnon deed namens de Chiefs wat terug: 7-14. In Q3 trapte Tyler Bass namens de Bills raak, waarna quarterback Patrick Mahomes van de Chiefs een touchdown pass afleverde bij Rashee Rice voor 14-17.

Vroeg in Q4 kwamen de Chiefs via een 27-yard field goal van Harrison Butker zelfs op gelijke hoogte, waarna Bass vanaf 39 yard raak trapte voor de Bills. Even leken de Chiefs met een fenomenale touchdown alsnog te winnen: Mahomes bediende Travis Kelce, die op zijn beurt de bal naar Kadarius Toney gooide voor de touchdown, maar die ging wegens offside niet door en dus wonnen de Bills met 17-20.

New York Giants - Green Bay Packers
De Giants ontvingen de Packers, die dankzij een 16-yard touchdown run van Jayden Reed in Q1 op voorsprong kwamen. De Giants sloegen vroeg in Q2 terug met een 5-yard touchdown van Saquon Barkley, die er vroeg in Q3 ook één liet noteren. Tommy DeVito bediende Isaiah Hodgins laat in Q3 voor een touchdown voor 21-13 - Anders Carlson had ondertussen twee field goals gescoord voor de Packers.

In Q4 leek het fout te gaan voor de Giants: Carlson trapte vanaf 48 yards raak voor 21-16 en met anderhalve minuut wist Jordan Love over 6 yards Malik Heath te bereiken voor een touchdown en 21-22 - de two-point conversion ging fout. De Giants kregen echter nog één kans en die werd perfect benut: een fraaie pass van DeVito naar Wan'Dale Robinson bracht de bal binnen bereik van kicker Randy Bullock, die vanaf 37 yards de winnende bal voor 24-22 tussen de palen trapte.

Uitslagen NFL week 14
Pittsburgh Steelers - New England Patriots 18-21
Atlanta Falcons - Tampa Bay Buccaneers 25-29
Chicago Bears - Detroit Lions 28-13
Cincinnati Bengals - Indianapolis Colts 34-14
Cleveland Browns - Jacksonville Jaguars 31-27
New Orleans Saints - Carolina Panthers 28-6
New York Jets - Houston Texans 30-6
Baltimore Ravens - Los Angeles Rams 37-31 OT
Las Vegas Raiders - Minnesota Vikings 0-3
San Francisco 49ers - Seattle Seahawks 28-16
Kansas City Chiefs - Buffalo Bills 17-20
Los Angeles Chargers - Denver Broncos 7-24
Dallas Cowboys - Philadelphia Eagles 33-13
Miami Dolphins - Tennessee Titans 27-28
New York Giants - Green Bay Packers 24-22

Oppenheimer en Barbie aan top bij de Golden Globes

In Hollywood zijn de nominaties voor de Golden Globes weer bekend gemaakt en daarmee is 'awards season' van start. Welke films scoren nou hoge ogen bij de verschillende jury's? Welke smaakmakers zijn er nu en maken kans op een Oscar later dit jaar? De Globes vormen altijd de eerste graadmeter en de nominaties zijn bekend.

Barbie heeft dit jaar de meeste nominaties te pakken: 9 om precies te zijn, waaronder Beste Film (Komedie of Musical), Beste Actrice voor Margot Robbie en Beste Bijrol voor Ryan Gosling. Oppenheimer moest het doen met 8 nominaties, waarna Killers on the Flower Moon en Poor Things het rijtje afmaken met 7. Bij de Globes zijn er ook altijd prijzen voor series. The Bear gooit daar hoge ogen met vijf nominaties maar valt in het niet met 9 nominaties voor Succession waar bijna de hele cast een nominatie heeft gekregen voor zijn of haar bijdrage. 

Barbie: Ryan Gosling en Margot Robbie

Dit jaar is er ook een nieuwe categorie: Cinematic and Box Office Achievement in Motion Pictures. Deze categorie is speciaal in het leven geroepen om publieksfavorieten in het zonnetje te zetten. De film moet internationaal minstens 150 miljoen dollar hebben opgebracht, waarvan 100 miljoen in de USA. Kanshebbers hier zijn, naast Barbie en Oppenheimer ook Guardians of the Galaxy Vol. 3 en de Eras Tour van Taylor Swift. Hieronder vind je de belangrijkste categorieën.

Best Motion Picture, Drama

“Oppenheimer” (Universal Pictures)
“Killers of the Flower Moon” (Apple Original Films/Paramount Pictures)
“Maestro” (Netflix)
“Past Lives” (A24)
“The Zone of Interest” (A24)
“Anatomy of a Fall” (Neon)

Best Picture, Musical or Comedy

“Barbie” (Warner Bros.)
“Poor Things” (Searchlight Pictures)
“American Fiction” (MGM)
“The Holdovers” (Focus Features)
“May December” (Netflix)
“Air” (Amazon MGM Studios)

Best Director, Motion Picture

Bradley Cooper — “Maestro”
Greta Gerwig — “Barbie”
Yorgos Lanthimos — “Poor Things”
Christopher Nolan — “Oppenheimer”
Martin Scorsese — “Killers of the Flower Moon”
Celine Song — “Past Lives”

Best Television Series, Drama 

“1923” (Paramount+)
“The Crown” (Netflix)
“The Diplomat” (Netflix)
“The Last of Us” (HBO)
“The Morning Show” (Apple TV+)
“Succession” (HBO)

Best Television Series, Musical or Comedy 

“The Bear” (FX)
“Ted Lasso” (Apple TV+)
“Abbott Elementary” (ABC)
“Jury Duty” (Amazon Freevee)
“Only Murders in the Building” (Hulu)
“Barry” (HBO)

Best Limited Series, Anthology Series or a Motion Picture Made for Television 

“Beef”
“Lessons in Chemistry”
“Daisy Jones & the Six”
“All the Light We Cannot See”
“Fellow Travelers”
“Fargo”

Best Picture, Non-English Language 

“Anatomy of a Fall” (Neon) — France
“Fallen Leaves” (Mubi) — Finland
“Io Capitano” (01 Distribution) — Italy
“Past Lives” (A24) — United States
“Society of the Snow” (Netflix) — Spain
“The Zone of Interest” (A24) — United Kingdom

Best Motion Picture, Animated 

“The Boy and the Heron” (GKids)
“Elemental” (Disney)
“Spider-Man: Across the Spider-Verse” (Sony Pictures)
“The Super Mario Bros. Movie” (Universal Pictures)
“Suzume” (Toho Co.)
“Wish” (Disney)

Cinematic and Box Office Achievement

“Barbie” (Warner Bros.)
“Guardians of the Galaxy Vol. 3” (Disney)
“John Wick: Chapter 4” (Lionsgate Films)
“Mission: Impossible — Dead Reckoning Part One” (Paramount Pictures)
“Oppenheimer” (Universal Pictures)
“Spider-Man: Across the Spider-Verse” (Sony Pictures)
“The Super Mario Bros. Movie” (Universal Pictures)
“Taylor Swift: The Eras Tour” (AMC Theatres)



Schansspringer Geiger pakt dubbele thuiszege, Deschwanden na 232 wedstrijden op podium

Voor de liefhebber keren we nog even terug naar het weekeinde en wel naar onze oosterburen: in Klingenthal stonden twee World Cup-wedstrijden op het programma voor de schansspringers, waarbij de in grote getalen aanwezige Duitse fans flink aan het feest konden.

Wedstrijd één
De Duitser Karl Geiger maakte flinke indruk in de eerste ronde en wist dat in ronde twee te verzilveren. Stefan Kraft uit Oostenrijk had de eerste vier wedstrijden allemaal gewonnen, maar stond na de eerste sprong 'slechts' op plek vier. Kraft kende wel een dijk van een tweede sprong en schoof zo op naar plek twee, voor de Japanner Ryoyu Kobayashi en de Duitsers Andreas Wellinger en Pius Paschke.

Wedstrijd twee
Geiger's topvorm zette door en opnieuw was de Duitser in de eerste ronde de beste, wat hij ook dit keer om wist te zetten in een overwinning. De nummer twee was echter een stuk verrassender: Gregor Deschwanden uit Zwitserland schoof van een al uitstekende zesde plek op naar de tweede plaats, na dertien seizoenen en meer dan 230 wedstrijden éindelijk zijn eerste World Cup-podium. Wellinger schoof met een geweldige tweede sprong op van de zevende naar de derde plek, voor de Slovenen Anze Lanisek en Lovro Kos - Kraft moest het doen met plek negen.

Militairen op Cyprus verplaatsen taak naar Nederland

Mariniers en een C-130 Hercules-transportvliegtuig staan vanaf vandaag paraat in Nederland. Eerder was dat op Cyprus. De militairen en het C-130-dertachement zijn binnen 72 uur in te zetten in de regio. Dit als de situatie in het Midden-Oosten verder verslechtert. Dat laten de ministers Kajsa Ollongren van Defensie, Hanke Bruins Slot van Buitenlandse Zaken en Geoffrey van Leeuwen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking de Kamer weten.

De C-130 is eind deze middag geland op Vliegbasis Eindhoven. De militairen zetten gisteren al voet op Nederlandse bodem.

Het conflict tussen Hamas en Israël gaat naar verwachting nog enige tijd duren. De Joint Task Force keert daarom deels huiswaarts. Dit om voor langere tijd gereed te staan voor evacuaties of ondersteuning van humanitaire hulp. In Nederland trainen de eenheden hun mogelijke opdrachten. Op Cyprus ontbreken daartoe de mogelijkheden.

Een klein team militairen blijft op het eiland voor logistieke doeleinden. Zo zijn eenheden snel in te zetten, mocht dat nodig zijn. Daarbij blijft Nederland ook aangehaakt bij de internationale cel op Cyprus.
Zr.Ms. Holland

Zr.Ms. Holland vaart sinds 28 november in het oostelijk deel van de Middellandse Zee. Daar oefent het patrouilleschip om snel in actie te komen als de situatie daarom vraagt. De Holland is eventueel ook beschikbaar voor humanitaire hulpverlening, samen met internationale partners.

Hoe lang de Holland in het gebied blijft wordt bekeken in het licht van de actuele ontwikkelingen. Defensieteams in Beiroet en Caïro blijven ter plaatse. Dit ter ondersteuning van de Nederlandse ambassades.

ILT neemt circa 1.700 kilo vuurwerk in beslag in Noord-Brabant

Maandag 4 december 2023 heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) zo'n 1.700 kilo vuurwerk in beslag genomen bij een vuurwerkverkooppunt in Noord-Brabant. Het gaat om knalstrengen, single shots en consumentenvuurwerk dat niet aan de wettelijke eisen voldeed. Het vuurwerk is in beslag genomen en door een specialistisch bedrijf overgebracht naar een plaats van onderzoek.

Tegen de verkoper is proces-verbaal opgemaakt en het dossier wordt opgemaakt onder leiding van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie. Ook heeft de ILT de Omgevingsdienst Brabant Noord - de lokale toezichthouder - hierover geïnformeerd.

Verboden vuurwerk
In de bunker vonden de vuurwerkinspecteurs ongeveer 20 kilo knalstrengen (F3-categorie), 12 dozen single shots en 3 dozen vuurwerk waarvan de classificatiesticker was uitgesneden. Zowel de knalstrengen als de single shots zijn sinds 1 december 2020 verboden in Nederland. Een handelaar in consumentenvuurwerk mag dit vuurwerk dus niet meer in zijn opslag hebben liggen. In de bufferbewaarplaats lag circa 1.600 kilo consumentenvuurwerk (F2-categorie) dat niet voorzien was van de juiste, wettelijk verplichte etiketten.

Melding
Bij de ILT kwam een melding binnen dat er vanuit België vuurwerk werd geïmporteerd, waarbij er vragen rezen of dit vuurwerk voldeed aan wet- en regelgeving. Dit was voor de vuurwerkinspecteurs reden om het vuurwerk gaan controleren. Naar aanleiding van deze vuurwerkvondst worden andere importmeldingen van dezelfde Belgische leverancier verder onderzocht door de ILT.

Arnhemmer (26) veroordeeld voor ontucht met demente vrouw (83)

De rechtbank veroordeelt een 26-jarige Arnhemmer voor het plegen van ontucht met een zwaar demente vrouw op leeftijd. De man was werkzaam in een verpleeghuis in Elst. Hij krijgt een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden. Daarbij moet de man een taakstraf van 180 uur uitvoeren. Ook krijgt de man een beroepsverbod voor 5 jaar. 

Op 30 oktober 2022 hielp de man met de verzorging van patiënten. Hij was alleen op de kamer van een 83-jarige vrouw. Normaal gesproken wordt de verzorging van deze vrouw door 2 personen gedaan. Een collega vertrouwde het niet en liep de kamer in. Zij zag dat de vrouw in een ongewone en onnatuurlijke houding lag. Haar nachtjapon was omhooggeschoven en haar ontblote billen waren over de bedrand geschoven. De verzorgingshandelingen waren anders dan normaal. Zij zag verder dat de man - die bij de billen van de vrouw stond - snel zijn geslachtsdeel terug in zijn onderbroek stopte. 

Verklaring man ongeloofwaardig
De man verklaarde dat hij de vrouw deels ontbloot had om de vrouw te kunnen verschonen. Hij had haar naar zich toe getrokken om haar beter te kunnen verzorgen. Volgens de man kreeg hij tijdens de verzorging van de vrouw plotseling een stekende jeuk aan zijn geslachtsdeel. Hij maakte 2 knoopjes van zijn broek los om te kunnen krabben. 

De verklaring van de man bevestigde grotendeels het verhaal van de collega . Maar volgens de man trok zij verkeerde conclusies. De rechtbank vindt echter de verklaring van de collega betrouwbaar en volgt die. De verklaring van de man vindt de rechtbank ongeloofwaardig. Het kan volgens de rechtbank niet anders dan dat de man met zijn handelingen een seksuele bedoeling had. 

Misbruik van vertrouwen
De rechtbank neemt het de man kwalijk dat hij misbruik maakte van de weerloosheid van de vrouw. Bovendien moeten mensen erop kunnen vertrouwen dat hun naasten in een verpleeghuis in goede handen zijn. De man heeft dit vertrouwen ernstig geschaad.  

Andere straf dan eis
De officier van justitie eiste een gevangenisstraf van 10 maanden waarvan 5 maanden voorwaardelijk. De rechtbank houdt bij het bepalen van de straf rekening met de persoonlijke omstandigheden van de man. Zo is in het verleden bij de man een vorm van autisme vastgesteld. Onderzoek toen wees uit dat de man de gevolgen van zijn handelen onvoldoende kan inschatten. De rechtbank komt daarom tot een andere straf. 

Bijzondere voorwaarden
Voor het voorwaardelijke strafdeel geldt een proeftijd van 3 jaar en de rechtbank verbindt hieraan bijzondere voorwaarden. De man moet zich melden bij de reclassering en hij moet zich laten behandelen. Tot slot moet de man een schadevergoeding van bijna 500 euro betalen aan het slachtoffer.  

Geweld van Israëlische kolonisten neemt toe op Westelijke Jordaanoever

Terwijl het conflict tussen Israël en Hamas voortwoedt, is het geweld door Israëlische kolonisten op de Westelijke Jordaanoever verdubbeld sinds de aanvallen van Hamas-militanten op 7 oktober, volgens een recent rapport van Human Rights Watch.

De Israëliers begonnen met nederzettingen te bouwen in aan Palestijnen toegewezen gebied na de Zesdaagse Oorlog in 1967.

De Europese Unie bereidt mogelijke sancties voor tegen gewelddadige Israëlische kolonisten. Josep Borrell, hoofd van het buitenlands beleid van de EU, zei na een bijeenkomst van ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel dat hij een voorstel in Amerikaanse stijl aan de lidstaten zou voorleggen. 

De VS hebben vorige week visumsancties opgelegd aan extremistische Joodse kolonisten die geweld plegen tegen Palestijnse burgers op de bezette Westelijke Jordaanoever. De VS willen iedereen de toegang weigeren die “de vrede, veiligheid of stabiliteit op de Westelijke Jordaanoever ondermijnt”.

Journalist Daniele Hamamdjian bezoekt Susiya, een klein dorp op de Westelijke Jordaanoever omringd door Israëlische nederzettingen, en spreekt met Palestijnen over de 'bezettingsdrang' van Israelische kolonisten.

Hertenkampen mogen toch blijven bestaan, houders herten krijgen vrijstelling

Demissionair minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat hertenkampen toch kunnen blijven bestaan.

In het begin van 2023 werd duidelijk dat hertenkampen zouden moeten verdwijnen. Dit werd aangekondigd met een uitsterfbeleid, waarbij herten niet meer mochten worden doorgefokt, waardoor de kampen uiteindelijk vanzelf leeg zouden worden. Kritiek

"Na de publicatie van het voorstel voor de lijst van huis- en hobbydieren is er veel maatschappelijke aandacht geweest voor deze lijst. Er waren veel instemmende reacties, maar ook zorgen, vooral van houders van damherten en edelherten in hertenkampen", aldus Adema. "Zij hebben benadrukt dat hertenkampen in Nederland een lange geschiedenis hebben, op grote schaal voorkomen en een maatschappelijke waarde hebben."

Om het houden van edel- en damherten mogelijk te maken, heeft Adema besloten om een permanente vrijstelling in te stellen voor degenen die deze dieren bezitten. Dit betekent dat de dieren niet op de lijst van huis- en hobbydieren staan, maar dat eigenaren ze kunnen blijven houden en ermee kunnen fokken dankzij deze vrijstelling, zonder verdere voorwaarden. De minister heeft dit besluit genomen om in uitzonderlijke gevallen tegemoet te komen aan de wens van houders van deze diersoorten.

Gökmen T. opnieuw veroordeeld: geen extra straf voor poging moord en mishandeling

De rechtbank Rotterdam heeft vandaag uitspraak gedaan in de zaak tegen de 42-jarige Gökmen T. die momenteel een levenslange gevangenisstraf uitzit Penitentiaire Inrichting (P.I.) de Schie, vanwege een terroristische aanslag in een tram. In deze zaak is de man schuldig bevonden aan poging tot moord, poging tot zware mishandeling en vernieling in de P.I. waar hij verblijft. Een gevangenisstraf blijft uit, omdat deze in dit geval geen redelijk doel dient en niet meer dan symbolische betekenis zou hebben.

Ernstige feiten
In de P.I. heeft de 42-jarige T. geprobeerd met voorbedachten rade een bewaarder om het leven te brengen. Hij heeft daartoe zelf een steekwapen gemaakt. Vanuit het niets heeft hij een bewaarder aangevallen en hem tot twee keer toe gestoken. Het letsel is uiteindelijk beperkt gebleven. Daarnaast heeft de verdachte geprobeerd een andere bewaarder zwaar letsel toe te brengen door een pan met hete olie in zijn richting te gooien. Hierbij is deze bewaarder licht gewond geraakt. Tot slot heeft verdachte forse schade aangericht in een recreatieruimte en sportzaal van de P.I.

Eis van 10 jaar
De officier van justitie heeft in deze zaak een gevangenisstraf van 10 jaar geëist. Daarbij is aangevoerd dat strafoplegging relevant is voor preventie, vergelding en de (financiële) belangen van de slachtoffers. De officier van justitie heeft daarnaast aangevoerd dat het van belang is dat de verdachte een gevangenisstraf krijgt opgelegd met het oog op een mogelijk gratieverzoek in de toekomst.

Symbolische betekenis
Anders dan de officier van justitie is de rechtbank van oordeel dat strafoplegging geen enkele meerwaarde heeft in het kader van de strafdoelen van preventie en vergelding, om de simpele reden dat de verdachte sinds 2019 al een levenslange gevangenisstraf uitzit. De door de officier nagestreefde doelen worden ook bereikt door een schuldigverklaring zonder oplegging van straf. Een gevangenisstraf dient in dit geval dan ook geen redelijk doel en zou niet meer dan symbolische betekenis hebben.

Wel wordt de verdachte veroordeeld tot betaling van schadevergoeding aan de bewaarder die is gestoken en aan de PI vanwege de vernielde goederen.

'Een enorme gezondheidsramp sluimert in Gaza'

Denk je eens in: 85 procent van een bevolking op de vlucht. In Gaza is dat volgens de laatste cijfers van de VN aan de hand. In totaal 1,9 miljoen mensen hebben elders hun heenkomen gezocht. Zij leven in tentenkampen of op elkaar gepakt in woningen of scholen, veelal zonder stromend en schoon water.

Gaza is daardoor op dit moment een brandhaard voor besmettelijke ziekten. En in deze situatie kan het alleen maar verder misgaan. We zien al weken de gevolgen van het gebrek aan hygiëne: acute luchtweginfecties en geelzucht, (bloederige) diarree; het zijn allemaal tekenen van hoe schrijnend de situatie in Gaza op dit moment is.

Dat hangt sterk samen met de toegang tot schoon water: sinds het conflict in Gaza escaleerde, hebben mensen daar veel minder de beschikking over. Dit resulteert in slechtere hygiëne op alle fronten, van je lichaam tot aan het servies dat je gebruikt en het water dat je drinkt, met uiteindelijk meer ziekten als gevolg.

Omdat de watersystemen grotendeels kapot zijn of buiten werking, wordt regen- en rioolwater amper afgevoerd. Stel je eens voor dat je één toilet moet delen met 700 anderen, terwijl wij als Rode Kruis de standaard aanhouden van maximaal 20 mensen per toilet. Een mensonterende en ziekmakende situatie. Zo ontstaan ziektes in een gebied waarbij de gezondheidszorg al op instorten staat.

Word je dus ziek, dan is medische hulp allesbehalve gegarandeerd. Daardoor bestaat voor kwetsbare mensen de kans om te overlijden aan een ziekte die normaal gesproken makkelijk te behandelen is, zoals diarree. Mensen in Gaza op de vlucht voor geweld lopen nu ook het risico te overlijden aan honger, uitdroging, diarree of een andere bacteriële of virale infectie.

'Brussel werkt aan oplossing tekort groene subsidies voor boeren'

Boeren krijgen minder subsidie van de Nederlandse overheid voor de eco-regeling dan hen eerst beloofd was. Deze subsidieregeling is onderdeel van het Europees landbouwbeleid. Het bedrag van de eco-regeling is door Nederland zelf op deze hoogte vastgesteld. De regeling is een groot succes gebleken, meer boeren dan verwacht willen zich inzetten voor vergroening van hun bedrijf. De Nederlandse overheid wil het tekortschietende budget graag aanvullen. Daarover loopt nu in overleg met de Europese Commissie, die de noodzaak hiervan inziet. Er wordt hard gewerkt om samen aanpassingen mogelijk te maken.

De eco-regeling is bedoeld om boeren te stimuleren om investeringen te doen om hun bedrijf groener te maken. Het is onderdeel van het Nederlandse Strategisch Plan voor het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) voor de periode 2023 tot 2027. Daarin is een specifiek bedrag vastgesteld voor de subsidie, op basis van het verwachte aantal deelnemers voor de regeling. Omdat de daadwerkelijke vraag aanzienlijk hoger ligt dan aanvankelijk verwacht, lijkt het er op dat het oorspronkelijk geplande budget moet worden aangepast.

Elke lidstaat heeft zo’n nationaal GLB-plan. In die nationale plannen, een onderdeel van het vernieuwde Europese landbouwbeleid, geven de landen zelf aan hoe ze subsidies voor landbouw en plattelandsontwikkeling willen inzetten aan de hand van de eigen behoeften en prioriteiten. Ze kunnen bijvoorbeeld kiezen voor vergroening en verduurzaming van de landbouwsector. Maar ook maatregelen om vee te beschermen tegen de wolf kunnen een onderdeel zijn van zo’n plan. Nederland heeft gekozen om de middelen in te zetten voor duurzaamheid, vergroening van de sector en steun aan jonge boeren. Het totaalbudget dat Nederland krijgt uit het GLB is ongeveer 4,5 miljard euro.

De Commissie staat in nauw contact met de Nederlandse autoriteiten om hen te helpen bij het gebruik van alle flexibiliteit die de EU-wetgeving biedt om voor dit jaar een gepaste oplossing te vinden. De Commissie werkt ook samen met de Nederlandse autoriteiten om na te gaan hoe het strategisch plan voor het GLB voor 2024 en de jaren daarna kan worden aangepast om de problemen van het eerste uitvoeringsjaar te vermijden.

Recordpercentage van de openbare toiletten bacteriologisch schoon

Met 43,6 procent schoon bevonden toiletten is de kans om een schoon openbaar toilet aan te treffen in Nederland nog nooit zo hoog geweest. Dat blijkt uit het Nationale Toiletonderzoek 2023, uitgevoerd door vakblad Service Management en facilitaire groothandel Facility Trade Group.

Net zoals voorgaande jaren scoorden de damestoiletten beter dan de herentoiletten: 47 procent schoon tegenover 42 procent. Gemiddeld komen we daarmee uit op 43,6 procent schoon bevonden toiletten. Dat is een mooie verbetering ten opzichte van de score van 40,4 procent van vorig jaar. Maar het betekent ook dat de kans op een schoon toilet te belanden nog steeds minder dan 50 procent is. Toch lijken we langzaamaan richting die mijlpaal te bewegen. Ooit waren we al blij wanneer gemiddeld één op de drie toiletten schoon was. Sinds 2015 schommelt het gemiddelde rond vier op de tien toiletten.

Onderzoek met dipslides
Voor het onderzoek hebben testers het land doorkruist om 150 toiletten te testen met zogenaamde dipslides. Daarmee wordt de bacteriologische en dus onzichtbare vervuiling gemeten op vier contactvlakken: de zitting van het toilet, de spoelknop, de knop van de kraan en het handvat aan de binnenkant van de deur. Met 25 procent slecht of zeer slecht, was de bril het meest vervuild. Gevolgd door de kraan met 24 procent. Daarna volgen de spoelknop (13 procent) en de deurknop (6 procent).

Zorg het schoonst
De toiletten zijn verdeeld over vier categorieën: de zorg, de horeca, openbare gebouwen en warenhuizen. Waar de zorg vorig jaar nog het laagst scoorde met 29 procent schoon, waren de toiletten in wachtkamers en gangen van ziekenhuizen, zorginstellingen en huisartsenpraktijken dit jaar het schoonst met maar liefst 60 procent. De openbare gebouwen staan op plaats twee met 41 procent schoon, gevolgd door de warenhuizen met 40 procent. Met een schamele 39 procent schoon sluit de horeca de hekken.

Winnaar 2023 in Enschede
De winnaar van het Nationale Toiletonderzoek 2023 vinden we wel in de horeca bij Van der Valk in Enschede. Dit hotel kreeg dit jaar de hoogste score (een 9), zowel wat betreft de afwezigheid van bacteriën als het visuele aspect. Met een deurknop die je bijna kon aflikken, zo schoon. Op de zitting, de kraan en de spoelknop zat slechts één eenzame bacterie van waarschijnlijk onschuldige aard. De aanwezigen van het schoonmaakteam Geertje, Sabine, Maria, Sandra en Jasmien, hoofd huishouding bij het hotel Samantha en manager Fleur van der Valk zijn terecht trots op de onderscheiding. Die laatste: “Het is mooi om te zien dat het harde werken wordt opgemerkt en zo wordt beloond.”

Export krimpt met 7,5 procent in oktober

Het volume (werkdaggecorrigeerd) van de goederenexport was in oktober 7,5 procent kleiner dan in oktober 2022, meldt het CBS. Vooral de uitvoer van voedings-en genotmiddelen, aardolieproducten en aardgas is gekrompen ten opzichte van een jaar eerder. Het volume van de goederenimport was in oktober 8,7 procent kleiner dan in oktober 2022.

(grafiek: CBS)
(grafiek: CBS)

Omstandigheden voor export in december ongunstiger

Het CBS publiceert elke maand ook over de omstandigheden voor de export in de exportradar. De condities worden in sterke mate bepaald door de ontwikkelingen op de belangrijkste afzetmarkten voor Nederlandse export en door de ontwikkeling van de Nederlandse concurrentiepositie. De indicatoren in de radar hangen goed samen met de export, maar een verbetering van de omstandigheden betekent niet per se een hogere groei van de export.

Volgens de CBS Exportradar waren de omstandigheden voor de export in december ongunstiger dan in oktober. Dat komt vooral doordat de jaar-op-jaarkrimp van de Duitse industriële productie groter was. Ook was de jaar-op-jaarontwikkeling van de reële wisselkoersen ongunstiger en het oordeel van de Nederlandse industriële ondernemers over de buitenlandse orders negatiever.

Nederlanders krijgen maar net genoeg jodium binnen

De hoeveelheid jodium die Nederlanders binnenkrijgen is maar net genoeg, blijkt uit onderzoek van het RIVM. Het is belangrijk dat deze hoeveelheid niet lager wordt, vooral bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Jodium is belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen van het ongeboren kind en voor een goede werking van de schildklier.

De Gezondheidsraad adviseerde volwassenen eerder 150 microgram jodium en maximaal 6 gram zout per dag. Te veel zout kan een hoge bloeddruk veroorzaken. Dat zorgt voor een grotere kans op hart– en vaatziekten. Het blijft daarom belangrijk dat de innamehoeveelheid van zout blijft dalen. De overheid nam hiervoor al verschillende maatregelen. Denk aan het invoeren van de Nutri-Score en de Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV). Daarin worden fabrikanten aangemoedigd om de hoeveelheid zout in voedingsmiddelen te verlagen. Meer maatregelen en een betere uitvoering daarvan zijn nodig om de gewenste hoeveelheid te halen, vindt het RIVM.

Onderzoeken op een rij
Het RIVM zette de onderzoeken naar de hoeveelheid zout (natrium), kalium en jodium die Nederlanders binnenkrijgen op een rij. Dit overzicht maakt duidelijk welke kennis ontbreekt, welk onderzoek nog nodig is en welke aanbevelingen er zijn voor beleid. Net als in het Signalement Voeding en Gezondheid van ZonMw(externe link) beveelt het RIVM meer onderzoek aan om voedingsrichtlijnen en voedingsnormen beter aan te laten sluiten bij de voedingsbehoeften van specifieke (kwetsbare) bevolkingsgroepen.

Maatregelen in samenhang
Het RIVM vindt het belangrijk te onderzoeken met welke maatregelen mensen nog minder zout binnenkrijgen. Deze maatregelen moeten wel in samenhang worden bekeken: omdat jodium aan zout wordt toegevoegd, mag minder zout in voedingsmiddelen er bijvoorbeeld niet toe leiden dat mensen minder jodium binnenkrijgen. En omdat kalium vaak als vervanger van zout wordt gebruikt, kan die hoeveelheid stijgen. Bij het verlagen van de hoeveelheid zout in voedingsmiddelen moet dus rekening worden gehouden met het niet te weinig binnenkrijgen van jodium en te veel binnenkrijgen van kalium.

Ook andere ontwikkelingen hebben invloed op deze innames. Zo is het de bedoeling dat mensen dierlijke eiwitten vervangen door plantaardige eiwitten om het milieu minder te belasten (de eiwittransitie), maar in producten van dieren zit vaak jodium. Plantaardige producten bevatten juist vaak kalium.

Onderzoek jodium en zwangeren
Het RIVM doet ook onderzoek naar hoeveel jodium in het lichaam van een zwangere zit en of dit genoeg is. Daarvoor is het RIVM nog op zoek naar vrouwen die mee willen doen, wonen in de regio’s Nijmegen en Maastricht en maximaal 16 weken zwanger zijn. Meer informatie en de link voor aanmelden is te vinden op de webpagina Jodium en zwangeren.

Duits 1-2-3'tje in viermansbob, debutante stunt met winst in monobob

Op de klassieke baan in het Franse La Plagne is gedurende het weekeinde de tweede World Cup voor de bobsleeërs afgewerkt. Na de seizoensopening in China kwamen nu ook de vrouwen voor het eerst in actie, dus voor het eerst dit seizoen werd in alle vier disciplines gestreden.

Monobob vrouwen
Het was uitermate spannend na de eerste run: de Amerikaanse Elana Meyers Taylor was de snelste, maar zowel Breeana Walker uit Australië en de Duitse Laura Nolte stonden er slechts 0,02 seconden achter en de verrassende thuisfavoriete Margot Boch gaf ook maar 0,03 seconden toe. De Amerikaanse debutante Kaysha Love deed op 0,10 seconden goed mee, voor de Roemeense Andreea Grecu (+0,14) en de Zwitserse Melanie Hasler (+0,15).

Hasler verdedigde haar positie in run twee met verve, Greco kwam 0,08 seconden tekort en de indrukwekkende Love pakte met 0,21 seconden de leiding. Boch ging flink de mist in en leverde met 0,58 seconden vier plekken in, terwijl Walker 0,40 seconden achter Love terecht kwam. Nolte kwam op gelijke hoogte met de Australische, terwijl alleen Meyers Taylor nog boven stond. Die maakte wat fouten en werd op 0,31 seconden vierde, waardoor Love in haar allereerste World Cup-wedstrijd als pilote zeer verrassend de winst pakte, voor Hasler en Grecu.

Tweemansbob mannen
De Duitser Johannes Lochner was met remmer Georg Fleischhauer de snelste in de eerste run, maar een fenomenale tweede afdaling van de Zwitsers Michael Vogt en Sandro Michel - en een foutje bij de start van Lochner - bracht hen met 0,07 seconden voorsprong de overwinning. Op een forse afstand van 0,43 seconden stond met Francesco Friedrich en Thorsten Margis nog een Duitse slee op het podium, voor de Amerikanen Frank del Duca en Hakeem Abdul-Saboor (+0,57) en de derde Duitse slee, die van de broers Adam en Issam Ammour (+0,92).

Tweemansbob vrouwen
Eindelijk een Duits feestje: Laura Nolte en Neele Schuten waren in beide runs de snelste en pakten zo de winst, hoewel de verschillen niet groot waren. Landgenotes Kim Kalicki en Leonie Fiebig zaten er uiteindelijk maar 0,12 seconden achter en ook de Amerikaanse Elana Meyers Taylor en remster Emily Renna gaven maar 0,22 seconden toe. Kaysha Love maakte na haar sensationele World Cup-debuut in de monobob ook een indrukwekkend debuut in de tweezitter: met remster Azaria Hill werd ze op 0,31 seconden vierde.

Viermansbob mannen
Het Duitse feestje werd alsmaar groter: een heus 1-2-3'tje in de viermansbob. Francesco Friedrich was met remmers Thorsten Margis, Alexander Schüller en Felix Straub in beide runs de snelste, onder meer door twee keer de snelste starttijd te noteren en zelfs het startrecord uit 2002 te benaderen. Johannes Lochner stuurde de slee met Florian Bauer, Erec Bruckert en Georg Fleischhauer op 0,44 seconden naar plek twee, voor Adam Ammour, die in zijn eerste World Cup-wedstrijd in de viermansbob met Benedikt Hertel, Nick Stadelmann en Rupert Schenk op 0,55 seconden het podium completeerde.

FOK! Wat een weer: zacht en motregen

herfstbanner

Goede morgen!

Vanochtend is het overwegend bewolkt en kan het af en toe motregenen. In het noorden kan er ook mist voorkomen. Aan het einde van de ochtend komen er in het zuidwesten buien. De wind is matig en komt uit het zuidoosten.

Vanmiddag is het in het noordoosten eerst nog droog met kans op mist. Verder is het bewolkt en komen er van het zuidwesten uit buien. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 6°C in het noordoosten tot 10°C in het zuidwesten. De wind komt uit het zuidoosten en is matig, in het Waddengebied later vrij krachtig. In de loop van de middag wordt de wind zuidelijk.

Vanavond is het vaak bewolkt en komen er buien voor. De wind komt uit zuidelijke richtingen en is matig.

Komende nacht is er veel bewolking en komen er buien voor. De minimumtemperatuur ligt rond 7°C. Er is landinwaarts weinig wind. Aan de kust staat een matige wind. Aan de westkust komt de wind uit het zuidwesten, aan de noordkust uit het oosten.

Tot morgen!

                   


Ook op het Vrijthof was het bewolkt eergister (Foto: Pukeko)
Ook op het Vrijthof was het bewolkt eergister (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Random Pics van de Dag #1126

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
special
Random Pics van de Dag #1264
©FOK.nl e.a.