FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 13 december 2023

Feyenoord neemt afscheid van Champions League met een nederlaag

Feyenoord heeft de Champions League verlaten met een 2-1 nederlaag bij Celtic. In de laatste groepswedstrijd verloor het in de blessuretijd van de Schotse ploeg.

In de laatste groepswedstrijd tussen Celtic en Feyenoord stond er weinig op het spel. Zowel Feyenoord als Celtic konden niet meer doorgaan in de Champions League en de Rotterdammers waren al zeker van de derde plaats.

Celtic kwam iets na het half uur op voorsprong. De Schotse ploeg kreeg een strafschop nadat Ramiz Zerrouki zijn tegenstander even vasthield, waarna Brian Palma vanaf elf meter de thuisploeg op voorsprong schoot. Feyenoord kreeg grote kansen via Quinten Timber, Santiago Giménez en Lutsharel Geertruida, maar tot scoren kwamen de Rotterdammers in de eerste helft niet.

Ook in de tweede helft kreeg Feyenoord kansen op de gelijkmaker en uiteindelijk zou die ook vallen dankzij Yankuba Minteh. Toch wist Celtic de eerste winst in de Champions League te pakken. In de extra tijd kon Gustaf Lagerbielke volledig vrij inkoppen en won Celtic met 2-1.

Voor Feyenoord gaat het Europees avontuur verder in de Europa League.

Minder dierlijke eiwitten en meer plantaardige eiwitten is duurzaam en gezond

Opschuiven naar een voedingspatroon met meer plantaardige en minder dierlijke eiwitten is beter voor het milieu en gezonder voor de meeste Nederlanders. Dit concludeert de Gezondheidsraad in een advies aan de minister van LNV en de staatssecretaris van VWS.

Dierlijke eiwitbronnen hebben een grotere milieu-impact dan plantaardige eiwitbronnen. Ook worden sommige bronnen van dierlijk eiwit in verband gebracht met een verhoogd risico op chronische ziekten. Daarom richt overheidsbeleid zich op de overgang naar meer plantaardige en minder dierlijke eiwitten, oftewel de eiwittransitie. De Gezondheidsraad onderzocht de gezondheidseffecten van een voedingspatroon met 60% plantaardige en 40% dierlijke eiwitten. In ons huidige voedingspatroon is die verhouding andersom.

De raad concludeert dat het meer plantaardige voedingspatroon beter voldoet aan de Richtlijnen goede voeding dan het huidige voedingspatroon. Voor de meeste Nederlanders is het mogelijk om minder dierlijk te gaan eten zonder dat tekorten aan voedingsstoffen ontstaan.

De raad schat dat het meer plantaardige voedingspatroon de milieu-impact van onze voedselconsumptie met 25% kan verlagen. Om de verschuiving mogelijk te maken adviseert de raad in te zetten op beleidsmaatregelen die het voor de gehele bevolking makkelijker maken om meer plantaardig te eten.

Skicrossers Schmidt en Schmidt winnen sprintcross in Lenzerheide

's Werelds beste skicrossers kwamen dinsdagavond in actie in Zwitserland, waar in het fraaie skigebied Arosa - boven Lenzerheide - de derde World Cup-wedstrijd van de winter gehouden werd. Het parcours in Arosa is kort en de wedstrijd staat dan ook te boek als een sprintcross, vaak met het nodige spektakel.

Vrouwen
Het Canadese duo Marielle Thompson en Hannah Schmidt nam het in de finale op tegen Marielle Berger Sabbatel uit Frankrijk en de Oostenrijkse Christina Födermayr - de Zweedse Sandra Näslund, al jaren dominant, haalde voor het eerst sinds februari 2020 de finale niet. In de finale ging het al in bocht één fout: iedereen behalve Schmidt ging onderuit en vooral Berger Sabbatel en Födermayr kwamen naar terecht. Schmidt pakte zo haar eerste World Cup-zege, de andere drie - ze konden uiteindelijk allemaal zelf naar beneden - kregen de tweede plek, omdat geen van hen op reguliere wijze finishte.

Mannen
Ook bij de mannen had Canada twee kansen in de finale: Reece Howden en Hannah's jongere broer Jared Schmidt stonden daar tegenover Tobias Müller uit Duitsland en de Zweed Erik Mobärg. Schmidt knokte zich al snel los van de rest en pakte zijn tweede World Cup-zege, vier dagen na zijn eerste. Howden won de spannende strijd om plek twee, voor Mobärg en Müller.

Sterfte aan COVID-19 verder afgenomen in 2023

De sterfte aan COVID-19 is in 2023 verder afgenomen. In de eerste zeven maanden overleden volgens de voorlopige cijfers bijna 2 duizend mensen aan deze ziekte. COVID-19 als doodsoorzaak vormt een steeds kleiner deel van de sterfte. Wel is het totaal aantal sterfgevallen in 2023 tot nu toe hoger dan verwacht wanneer er geen coronapandemie zou zijn geweest. Dat meldt het CBS.

Uit het onderzoek Oversterfte en doodsoorzaken in 2020 tot en met 2022 van het CBS, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, blijkt onder andere dat de sterfte aan de gevolgen van een accidentele val, ziekten van de ademhalingsorganen en dementie in 2022 in verhouding hoger was dan in 2020 en 2021. Volgens de voorlopige cijfers tot en met juli zet deze trend in 2023 door.

Minder samenhang oversterfte en COVID-19-sterfte
Het aantal sterfgevallen in de eerste zeven maanden van 2023 was 7 duizend hoger dan verwacht wanneer er geen COVID-19-pandemie zou zijn geweest. Deze oversterfte was hoger dan de 2 duizend overledenen door COVID-19. Dat was in 2022 ook het geval, met een oversterfte van 14,5 duizend en 8,2 duizend overledenen aan COVID-19. Het aandeel van COVID-19 in de totale sterfte, en de samenhang met de oversterfte, is in 2023 verder afgenomen.

In 2022 groter aandeel overlijdens accidentele val, dementie en ziekten van ademhalingsorganen
Het aandeel COVID-19 overledenen was in 2022 meer dan gehalveerd ten opzichte van 2021. Het aandeel overlijdens aan ziekten van de ademhalingsorganen (longontsteking en COPD) en dementie nam toe. Ook het aandeel overlijdens aan een accidentele val neemt de laatste jaren ieder jaar toe.

De meest voorkomende (onderliggende) doodsoorzaken in de afgelopen drie jaar zijn dementie, beroerte, hartfalen, longkanker, COVID-19, COPD, borstkanker (bij vrouwen), prostaatkanker (bij mannen), accidentele val, ischemische hartziekten, dikkedarm-/rectumkanker, en longontsteking. Deze doodsoorzaken waren jaarlijks verantwoordelijk voor ongeveer de helft van alle overlijdens. Bij vrouwen zijn de drie meest voorkomende doodsoorzaken in 2022 dementie, beroerte en hartfalen; bij mannen is dit longkanker, dementie en ischemische hartziekten.

CBS gaat over naar de reguliere statistieken over sterfte en doodsoorzaken van voor corona
Er overleden in 2023 veel minder mensen aan COVID-19 dan in de voorgaande jaren. In de eerste jaren van de pandemie kon het CBS nog goed genoeg berekenen hoeveel mensen naar verwachting wekelijks zouden overlijden. Dat is door de kleine wekelijkse aantallen veel lastiger geworden. Een beschrijving over een langere periode dan een week geeft een beter beeld van de sterfteontwikkeling dan met de wekelijkse CBS-sterftemonitor.

De wekelijkse sterftemonitor van het RIVM wordt, net als voor de pandemie, weer de belangrijkste bron voor het in de gaten houden van mogelijke wekelijkse oversterfte in Nederland. Het CBS levert hiervoor de gegevens aan het RIVM. Daarnaast blijft het CBS de sterfte met de reguliere Sterfte- en Doodsoorzakenstatistiek in kaart brengen en waar nodig (bij opvallende ontwikkelingen) nader onderzoeken. Meer hierover staat in het artikel CBS gaat over naar reguliere statistieken over sterfte en doodsoorzaken van voor corona.

Southwest Airlines biedt obese passagiers een gratis extra stoel

Mensen met overgewicht die een ticket boeken bij de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Southwest Airlines, krijgen nu de mogelijkheid om een extra stoel te reserveren. Volgens Fox Business heeft Southwest recentelijk nieuwe regels geïntroduceerd waarin dit wordt vermeld.

Volgens de nieuwe richtlijnen Southwest hoeven passagiers met overgewicht maar voor één zitplaats te betalen. Als zij behoefte hebben aan een tweede (of derde) stoel, kunnen zij dit bespreken met de klantenservice bij de gate. In dit geval krijgen zij een gratis extra stoel toegewezen.

Om meer zekerheid te hebben over de beschikbaarheid van de extra stoel, kunnen reizigers van tevoren het benodigde aantal stoelen te reserveren. Op deze manier kan Southwest het aantal bezette stoelen aan boord beter plannen. Het geld voor de extra stoel zal dan na de reis worden terugbetaald aan de obese reizigers.

Staat mocht onderzoek naar seksueel misbruik bij Jehova's getuigen laten doen

De Minister van Rechtsbescherming mocht een onafhankelijk onderzoek naar de afhandeling van seksueel misbruik binnen de gemeente van Jehova's getuigen laten uitvoeren en hoefde geen onderzoek te laten doen bij andere kerkelijke organisaties. Dat volgt uit een uitspraak van de rechtbank Den Haag in een bodemprocedure die de Christelijke Gemeente van Jehova's getuigen in Nederland tegen de Staat had aangespannen.

Discriminatie
Jehova's getuigen hebben de Nederlandse staat aansprakelijk gesteld wegens discriminatie. Ze vinden dat de staat hen ongelijk heeft behandeld door in 2018 en 2019 alleen in hun geloofsgemeenschap onderzoek te doen naar de afhandeling van seksueel misbruik, en niet ook bij andere kerkelijke organisaties. Verder vinden ze dat de minister zich stigmatiserend over hen heeft uitgelaten. Zij menen dat de maatregelen die hij heeft getroffen naar aanleiding van het onderzoek strijdig zijn met meerdere van hun grondrechten en met de algemene beginselen van behoorlijk bestuur.

Uitlatingen minister onrechtmatig?
Jehova's getuigen vinden dat de minister zich bij het bepalen van de maatregelen ten onrechte op het rapport van de Universiteit Utrecht heeft gebaseerd. Ook vinden zij dat de minister door zijn uitlatingen onrechtmatig tegenover hen heeft gehandeld. Zij vorderen daarom 'kort gezegd' verklaringen voor recht dat de staat onrechtmatig jegens hen heeft gehandeld en een verbod aan de staat om uitingen, beleid en maatregelen op het rapport van de Universiteit te baseren. Ook vorderen zij een verbod aan de staat om de suggestie te wekken dat seksueel misbruik binnen de gemeente van Jehova's getuigen vaker voorkomt dan elders in de maatschappij en dat Jehova's getuigen (potentiële) slachtoffers van seksueel misbruik onvoldoende ondersteuning en bescherming bieden. Ten slotte vorderen zij immateriële schadevergoeding voor de schade die zij door de gestelde onrechtmatige gedragingen van de staat hebben geleden.

Oordeel rechtbank
De rechtbank is van oordeel dat de minister het onderzoek mocht beperken tot Jehova's getuigen en dat hij hun grondrechten niet heeft geschonden.

Niet is gebleken dat de minister heeft aangenomen of gesuggereerd dat seksueel misbruik bij Jehova's getuigen meer voorkomt dan elders of dat sprake is van institutioneel misbruik. De aanleiding voor het onderzoek was de berichtgeving over de afhandeling van meldingen van seksueel misbruik binnen de gemeente van Jehova's getuigen en de signalen van slachtoffers uit de geloofsgemeenschap die in hun beleving onvoldoende ondersteuning en bescherming van de gemeente hadden gekregen. Over andere geloofsgroepen waren zulke signalen er op dat moment niet. Daarom mocht de minister een onafhankelijk onderzoek naar de afhandeling van seksueel misbruik binnen de gemeente van Jehova's getuigen laten uitvoeren en hoefde hij niet ook onderzoek te laten doen bij andere kerkelijke organisaties.

De rechtbank oordeelt dat de minister zich mocht baseren op het onderzoeksrapport en dat zijn uitlatingen in de media 'hoewel kritisch' binnen de grenzen van het toelaatbare zijn gebleven. Voor uitingen binnen de Tweede Kamer geniet de minister immuniteit. Ook de maatregelen die de minister heeft genomen zijn gerechtvaardigd en proportioneel en voldoende zorgvuldig tot stand gekomen.

De rechtbank verklaart de Christelijke Gemeente van Jehova's getuigen in Nederland niet-ontvankelijk in haar vordering tot immateriële schadevergoeding voor zover zij die namens haar leden heeft ingesteld.  

2 op de 3 mensen in Nederland koopt regelmatig te veel voedsel voor feestdagen

Tweederde van de mensen in Nederland koopt regelmatig te veel voedsel voor de feestdagen. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van social impactbedrijf Too Good To Go. Uit het onderzoek, dat de houding van mensen ten opzichte van voedselverspilling en gedragspatronen tijdens de feestdagen belicht, blijkt dat maar liefst 27% van de ondervraagden tot een kwart van al het eten weggooit.

Hoewel een rijkelijk gevulde eettafel voor veel mensen aantrekkelijk klinkt, brengt dit ook het risico van voedselverspilling met zich mee. 

  • 2 op de 3 koopt regelmatig te veel voedsel voor de feestdagen
  • 27% geeft aan tot een kwart van het eten tijdens de feestdagen te verspillen
  • 2 op de 5 geeft aan minder of goedkoper voedsel te kopen vanwege inflatie
  • 53% heeft de gewoonte een nieuwe maaltijd te bereiden van eten dat tijdens de feestdagen overgebleven is

Voedselverspilling is een van de meest urgente problemen van deze tijd en de komende feestdagen vormen daarop geen uitzondering. Elk jaar wordt 40% van het voedsel dat wereldwijd wordt geproduceerd, weggegooid. Het aanbieden van een grote verscheidenheid aan eten is voor veel mensen een essentieel element van de feestmaaltijd. Hoewel slechts een minderheid hele maaltijden weggooit, belandt een groot deel van al het eten tijdens de feestdagen nog steeds in de vuilnisbak.

“Voedselverspilling beperken is niet alleen goed voor je portemonnee, het is ook goed voor de planeet. Eten speelt een enorme rol tijdens de feestdagen. We zien in deze periode dat sauzen, gekookte groenten en brood het meest verspild worden. En dat is zonde, want er bestaan enorm veel manieren om deze restjes te verwerken en zo langer te genieten van al dat lekkere eten dat we met zoveel liefde hebben klaargemaakt. Bovendien is voedselverspilling inperken goed voor je portemonnee, wat vooral in de decembermaand een fijn voordeel is,” deelt Geertje Zeegers, Country Director bij Too Good To Go Nederland.

Betaalbare en duurzame feestdagen
Voor twee op de vijf mensen in Nederland zijn de algemene prijsstijgingen een reden om minder of goedkoper eten te kopen voor de feesten. Vooral de huishoudens met kinderen geven voorkeur aan goedkopere producten of producten die in de aanbieding zijn om tijdens de kerstdagen kosten te besparen. Too Good To Go deelt extra tips om de kosten laag te houden en onnodige voedselverspilling te voorkomen:

  1.  Plan je boodschappen goed - Goed plannen is het halve werk. Pas de hoeveelheid ingrediënten aan op het aantal gasten dat je aan jouw kersttafel serveert. Kijk daarnaast wat je nog in je voorraadkasten hebt voordat je je boodschappenlijstje opschrijft om te voorkomen dat je meer koopt dan nodig.
  2. Kies eten met een korte houdbaarheidsdatum - Op het laatste moment boodschappen doen voor het kerstdiner? Koop dan eten waarvan de houdbaarheidsdatum bijna is verstreken. Zo voorkom je voedselverspilling in de supermarkt.
  3. Geef de voorkeur aan recepten met ingrediënten die je regelmatig gebruikt - Herinner je je dat ene potje kruiden dat je vorig jaar kocht voor een kerstdiner, en daarna nooit meer hebt gebruikt? Kies daarom voor ingrediënten die je ook ná de feestdagen nog gebruikt. Scheelt ook een hoop stress tijdens de voorbereidingen, want tussen alle drukte door heb je minder tijd om uit te zoeken waar dat ene onbekende ingrediënt in de winkel ligt.
  4. Het beste halen uit restjes - Sauzen, gekookte groenten en brood: dé meest verspilde etenswaren tijdens de feestdagen. Maar dat is vanaf nu verleden tijd, want met deze tip verspil je nooit meer een saus. Wat er over is kun je gewoon invriezen, bijvoorbeeld in een bakje of in kleine porties in een ijsblokjesvorm. Het enige wat je hoeft te doen is ze au bain-marie opwarmen of rechtstreeks in de pan ontdooien.
  5. Kijk, ruik, proef – voor je verspilt - Houd er rekening mee dat voedsel dat op de juiste manier wordt bewaard langer houdbaar is. Zo gaan eieren die in de koelkast worden bewaard zelfs nog enkele weken na de houdbaarheidsdatum mee. Gebruik je zintuigen om te beoordelen of je voedsel met een Ten minste Houdbaar Tot-datum nog kan eten nadat de datum verstreken is. In veel gevallen kan eten en drinken namelijk nog lang na de THT-datum worden geconsumeerd.

*Cijfers uit onderzoek van PanelWizard onder 1000 mensen in Nederland in opdracht van Too Good To Go (november 2023).

Pools parlementslid dooft Chanoeka kaarsen tijdens viering in parlement

Het rechtse parlementslid Grzegorz Braun heeft een brandblusser gebruikt om de kaarsen op een menora te doven tijdens een Chanoeka-evenement in het Poolse parlement.

Op beelden die circuleren op sociale media, is te zien hoe Braun de kaarsen dooft met een brandblusser, waardoor rook nevel de omgeving vult. Na het doven zijn de kaarsen opnieuw aangestoken door een Rabbi.

De teruggave van roofkunst door Nederland

Nederland begint eindelijk met het teruggeven van roofkunst aan de landen waar het oorspronkelijk vandaan komt. Momenteel zijn honderden objecten op weg terug naar Indonesië en Singapore. Echter, onze musea puilen nog steeds uit met gestolen objecten, afkomstig uit diverse landen, maar vooral uit voormalige Nederlandse koloniën. Deze week opende er zelfs een tentoonstelling in Sri Lanka met erfgoed dat ooit door Nederland werd gestolen. NOS op 3 legt uit waarom deze objecten nu pas worden teruggegeven en hoe dit in zijn werk gaat.

Smiley is al meer dan 60 jaar oud

Een gele cirkel, twee stippen, een halve cirkel - zo eenvoudig is de bekendste smiley in elkaar te zetten. Velen weten niet dat hij al 60 jaar oud is en al gebruikt werd in de analoge wereld. 

De uitvinder, de kunstenaar Harvey Ball, had niet kunnen bedenken hoe populair zijn smiley zou worden: miljoenen keren is hij afgedrukt op albumhoezen, op T-shirts en op mokken, om nog maar te zwijgen van het latere gebruik ervan als digitale emoji om een goed humeur te weergeven in sms-berichten. In 1963 werd Ball gevraagd om voor een bedrijf een lachend gezicht te ontwerpen dat op pins, kaarten en posters werd gedrukt. De vergoeding daarvoor: 240 dollar – zonder verdere bijdragen.

Maar dat mocht de stemming van de kunstenaar blijkbaar niet bederven: in 1999 richtte hij het bedrijf World Smile op, dat tevens World Smile Day organiseert. Het motto: “Doe iets goeds – help iemand glimlachen”. De dag vindt jaarlijks plaats in oktober en zamelt geld in voor de Harvey Ball Smile Foundation, die het kinderwelzijn ondersteunt.

Eerste smileyachtig iets ontdekt 4000 jaar geleden
Niet rond en niet geel, maar nog steeds glimlachend: er staat een smiley op een aarden kruik die ongeveer 4000 jaar oud is. In Karkamis, Turkije, vlakbij de Syrische grens, hebben onderzoekers de kruik uit de Hettitische periode opgegraven. Wat je erop kunt zien: twee ogen en een gebogen mond. De vondst wordt beschouwd als de oudste smiley tot nu toe. Zoals hoofdarcheoloog Nicolò Marchetti in 2017 opmerkte, was het vat bedoeld voor een zoete vruchtendrank.

De eerste knipoog-smiley in de New York Times?
Al in 1862 konden lezers van de “New York Times” voor het eerst een smiley in de vorm van “ ” in de krant zien – in een artikel over een toespraak van president Abraham Lincoln. Deskundigen merken op dat krantenteksten destijds uit individuele matrixen bestonden, waardoor volatiliteit feitelijk kan worden uitgesloten. Historici onderzoeken hoe puntkomma's en wijzerplaattekens halverwege de 19e eeuw werden gebruikt. Er bestaat momenteel geen consensus over de vraag of de Lincoln-tekst eigenlijk een knipoog of een gewone typefout was.

Zuid-Korea: fokkers protesteren tegen gepland verbod op eten van hondenvlees

Zuid-Koreaanse dierenfokkers hebben in de hoofdstad Seoul opnieuw geprotesteerd tegen het verbod op de consumptie van hondenvlees. 

Leden van de brancheorganisatie kwamen bijeen op een bijeenkomst van het Landbouw- en Voedselcomité, zo meldde persbureau Yonhab. De parlementsleden bespraken het wetsontwerp dat het fokken van honden voor vlees, het slachten ervan en de distributie en verkoop van het vlees zou verbieden. Tijdens eerdere protesten ontstonden er schermutselingen met de politie.

De Zuid-Koreaanse regering is van plan tegen het einde van het jaar een wetsvoorstel in te dienen om een einde te maken aan deze eeuwenoude praktijk. De laatste tijd wordt hier in het land herhaaldelijk op aangedrongen – uit bezorgdheid over de internationale reputatie van het land en om redenen van dierenwelzijn.

EU-staten tevreden met slotverklaring COP28

EU-vertegenwoordigers hebben positief gereageerd op de slotverklaring van de Wereldklimaatconferentie in Dubai (COP28). De reacties van de VS, de Verenigde Naties en enkele milieuorganisaties zijn voorzichtiger. 

EU-Klimaatcommissaris Hoekstra benadrukte dat de mensheid eindelijk heeft gedaan wat al lang had moeten gebeuren. Voorzitter van de Europese Commissie Von der Leyen riep het begin uit van het ‘post-fossiele tijdperk’. De Canadese klimaatminister Guilbeault en conferentievoorzitter Sultan Al-Jaber uit de Verenigde Arabische Emiraten spraken over een historisch besluit.

De Amerikaanse klimaatvertegenwoordiger Kerry zei echter dat zijn regering duidelijkere formuleringen had gewild. VN-secretaris-generaal Guterres verklaarde dat een geleidelijke afschaffing van het gebruik van fossiele brandstoffen onvermijdelijk was. Hopelijk komt hij niet te laat. Een alliantie van kleine eilandstaten uitte zijn bezorgdheid over een aantal mogelijke onduidelijkheden in de tekst.

Milieuorganisaties hebben gemengde gevoelens
Organisaties als Destination Zero, WWF en Global Citizen zeiden dat de tekst beter was dan de eerste versie. Niettemin vonden ze het resultaat te vaag en ontbraken details over de manier waarop de volledige uitfasering van steenkool, olie en gas kon worden bereikt.

De Wereldklimaatconferentie bereikte een dag na het officiële einde overeenstemming over een definitieve tekst. Voor het eerst worden staten opgeroepen zich af te keren van fossiele brandstoffen. De verklaring was echter zwakker dan de eerder besproken duidelijke uitfasering van steenkool, olie en gas.

Applaus in de plenaire zaal
In de plenaire zaal begroetten onderhandelaars uit bijna 200 landen het besluit met applaus. In de tekst staat dat het doel is om de actie in dit cruciale decennium te versnellen om in 2050 koolstofneutraal te worden. In de lijst met maatregelen wordt ook verwezen naar de uitbreiding van technologieën die CO2 uit de atmosfeer kunnen halen. Hoewel er onderzoek wordt gedaan naar dergelijke methoden, zijn deze momenteel nog niet op grote schaal beschikbaar. Ook kernenergie wordt als optie genoemd.

Bendegeweld in Zweden

In Zweden zijn gewelddadige bendes een hardnekkig probleem. Zowel slachtoffers als daders worden steeds jonger en het lukt de politie niet om de bendes onder controle te krijgen.

De regering heeft inmiddels zelfs de hulp ingeroepen van het leger om deze misdaadgolf te bestrijden. In deze reportage onderzoekt DW waarom deze geweldsgolf juist Zweden treft en waarom het de autoriteiten niet lukt om er grip op te krijgen.

FOK! Wat een weer: bewolkt

herfstbanner

Goede morgen!

Vanochtend is het bewolkt en komen er buien voor. In het noorden kan plaatselijk mist voorkomen. Er is op de meeste plaatsen weinig wind, aan de noordkust komt geleidelijk een matige tot vrij krachtige wind uit het oosten te staan.

Vanmiddag is het bewolkt met af en toe regen. In het noorden kan het plaatselijk mistig zijn. De maximumtemperatuur ligt tussen 6°C in het noordoosten en 10°C in het zuidwesten. In de zuidelijke helft is er weinig wind. Elders staat een matige wind uit het noordoosten. Aan de noordkust is de wind vrij krachtig.

Vanavond blijft het bewolkt maar wordt het geleidelijk wel droger. Landinwaarts is plaatselijk mist mogelijk. De wind komt uit het noorden en is matig, aan de kust (vrij) krachtig, windkracht 5 of 6.

Komende nacht wordt het van het noorden uit geleidelijk op de meeste plaatsen droog. Het koelt af naar een graad of 2°C, bij een matige, aan de westkust vrij krachtige, noord- tot noordoostenwind.

Tot morgen!

                   


Grauwigheid nabij Limburg België  (Foto: Professionele-idioot)
Grauwigheid nabij Limburg België (Foto: Professionele-idioot)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

'Brooklyn Nine-Nine'-ster Andre Braugher (61) overleden

Acteur Andre Braugher is op 61-jarige leeftijd overleden, zo heeft zijn management laten weten. Braugher speelde diverse rollen en won twee keer een Emmy: in 1998 voor zijn hoofdrol in Homicide: Life on the Street en in 2006 voor zijn rol in Thief.

Na zijn optreden als detective Frank Pembleton in Homicide: Life on the Street werd Braugher vooral bekend als de stoïcijnse edoch stiekem vriendelijke Raymond Holt, kapitein van het 99e politiedistrict van New York in Brooklyn Nine-Nine. Daarin speelde hij in alle 153 afleveringen gedurende acht seizoenen, tot de serie in augustus 2021 naar een fraai einde geschreven werd.

Vanuit de cast van Brooklyn Nine-Nine lieten onder meer Terry Crews ('Terry Jeffords'), Joel McKinnon Miller ('Norm Scully') en Dirk Blocker ('Michael Hitchcock') hun verdriet blijken over de dood van hun collega, die naar verluidt overleed na een kort ziekbed.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Terry Crews (@terrycrews)

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Dirk Blocker (@dirkblocker)

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Joel McKinnon Miller (@joelmckmiller)

Random Pics van de Dag #1127

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
review
Age of Mythology: Retold
special
Random Pics van de Dag #1386
special
VrijMiBabes #227 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1385
special
Random Pics van de Dag #1384
special
Random Pics van de Dag #1383
©FOK.nl e.a.