Hertenkampen mogen toch blijven bestaan, houders herten krijgen vrijstelling

Demissionair minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat hertenkampen toch kunnen blijven bestaan.

In het begin van 2023 werd duidelijk dat hertenkampen zouden moeten verdwijnen. Dit werd aangekondigd met een uitsterfbeleid, waarbij herten niet meer mochten worden doorgefokt, waardoor de kampen uiteindelijk vanzelf leeg zouden worden. Kritiek

"Na de publicatie van het voorstel voor de lijst van huis- en hobbydieren is er veel maatschappelijke aandacht geweest voor deze lijst. Er waren veel instemmende reacties, maar ook zorgen, vooral van houders van damherten en edelherten in hertenkampen", aldus Adema. "Zij hebben benadrukt dat hertenkampen in Nederland een lange geschiedenis hebben, op grote schaal voorkomen en een maatschappelijke waarde hebben."

Om het houden van edel- en damherten mogelijk te maken, heeft Adema besloten om een permanente vrijstelling in te stellen voor degenen die deze dieren bezitten. Dit betekent dat de dieren niet op de lijst van huis- en hobbydieren staan, maar dat eigenaren ze kunnen blijven houden en ermee kunnen fokken dankzij deze vrijstelling, zonder verdere voorwaarden. De minister heeft dit besluit genomen om in uitzonderlijke gevallen tegemoet te komen aan de wens van houders van deze diersoorten.