FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 28 november 2023

Schansspringer Kraft domineert en wint in Ruka

Voor de liefhebber keren we nog even terug naar het einde van het weekeinde, want in het koude Finse Ruka werd het eerste World Cup-weekeinde van het seizoen voor de schansspringers afgesloten. De tweede wedstrijd op de schans van Ruka was niet al te spannend, in elk geval wat de winst betreft.

In de eerste ronde was de Oostenrijker Stefan Kraft een klasse apart: hij sprong een grote voorsprong bij elkaar ten opzichte van de Duitser Stephan Leyhe, Kraft's landgenoot Jan Hörl en de Japannar Ryoyu Kobayashi. Ook de Duitsers Pius Paschke en Andreas Wellinger streden nog mee om het podium, maar de zege leek voor hen wel te ver weg.

Wellinger zette een uitstekende tweede sprong neer en nam de leiding in handen met nog vijf mannen te gaan, waarna Paschke nét achter hem eindigde. Kobayashi had het niet en zakte negen plekken weg, Hörl sprong voorbij Wellinger naar de leiding. Op Kraft stond echter geen maat en de Oostenrijker pakte met groot machtsvertoon de winst, voor Hörl en Wellinger.

Finland sluit wegens migrantenstroom nu alle grenzen met Rusland

De Finse premier Petteri Orpo vertelde dinsdag op een persconferentie in Helsinki dat de laatste open grenspost met Rusland, in het noordpoolgebied, tot 13 december gesloten zou blijven.

Finland had nog maar één grenscontrolepost open, nadat de regering zeven andere had gesloten vanwege een sterke toename van migranten uit het Midden-Oosten en Afrika.

Orpo wees erop dat Finland een 1300 kilometer lange grens deelt met Rusland. Finland beschuldigt Moskou ervan de migranten naar de Finse grens te leiden en de minister van Defensie noemt dit "hybride oorlogvoering" door het Kremlin. Het laatste open grensstation aan de oostgrens, Raja-Jooseppi in Inari, Noord Lapland, is discht van donderdag 30 november tot 13 december. Een spoorwegovergang tussen de twee landen blijft open, maar alleen voor vrachtverkeer.

De Finse autoriteiten zeggen dat deze maand ongeveer 900 migranten vanuit Rusland de grens zijn overgestoken, dat is aanzienlijk meer dan normaal. Volgens de Finse regering hebben de Russische autoriteiten de migrantenstroom naar de grens georganiseerd en aangemoedigd. De meesten van de migranten zijn jonge mannen uit Syrië, Jemen en Irak, en Rusland heeft hen toegestaan de grens te naderen ondanks het feit dat ze geen reisdocumenten hebben.

Finse functionarissen denken dat de maatregel een vergelding is voor de toetreding van Finland tot de NAVO eerder dit jaar.

Amerikaanse puber houdt joyride met heflader

Een 12-jarige jongen zette de politie in Ann Arbor, Michigan, in de Verenigde Staten aan het werk met een urenlange achtervolging doordat hij met een gestolen heflader door de stad reed.

Tijdens de achtervolging reed de puber tegen 10 geparkeerde auto's aan, aldus de politie in een verklaring. Het korps voegde eraan toe dat uit voorlopig onderzoek blijkt dat het voertuig ontgrendeld was en de sleutel erin verborgen zat toen de puber er mee vandoor ging. De jongen is aangehouden, het strafrechtelijk onderzoek tegen hem loopt nog.

Drie kwart volwassenen maakt zich zorgen om klimaatverandering

Van de Nederlanders van 18 jaar of ouder maakt 76 procent zich zorgen over de gevolgen van klimaatverandering voor toekomstige generaties. Steeds meer droge zomers en overstromingen baren mensen de grootste zorgen over de ontwikkelingen in Nederland door klimaatverandering. Tegelijkertijd maakt 58 procent van de volwassenen zich zorgen over de kosten van het klimaatbeleid door de overheid. Dit meldt het CBS op basis van het onderzoek Belevingen, dat in 2023 in het teken stond van klimaatverandering en energietransitie.

34 procent van de volwassenen maakt zich veel zorgen over de klimaatverandering voor toekomstige generaties (31 procent in 2020), 41 procent maakt zich hierover enige zorgen. Vrouwen maken zich vaker veel zorgen dan mannen (38 tegen 31 procent), en ouderen vaker dan jongeren (43 procent van de 75-plussers tegen 30 procent van de 18- tot 25-jarigen).

Meeste zorgen over droge zomers en overstromingen
Mensen maken zich de meeste zorgen over meer droge zomers (76 procent) en meer overstromingen in Nederland (71 procent). Ook is rond de 60 procent van de volwassenen bezorgd over het uitsterven van dier- en plantensoorten, meer zware regen- en hagelbuien, meer hete zomers en het ontstaan van een kleiner woongebied door de stijging van de zeespiegel.

Voor minder dan helft volwassenen gaat klimaatbeleid niet ver genoeg
44 procent van de volwassenen vindt dat het klimaatbeleid van de overheid niet ver genoeg gaat. Een kleiner deel (23 procent) vindt dat het wel ver genoeg gaat. De meesten, 55 procent, vinden de aandacht voor klimaatverandering niet overdreven, 22 procent vindt van wel.

33 procent van de volwassenen vindt dat Nederland alleen een streng klimaatbeleid moet voeren als grotere landen, zoals China en de Verenigde Staten, dit ook doen. Een groter deel, 45 procent, is het daarmee oneens.

Zorgen over kosten klimaatbeleid
Een ruime meerderheid van de volwassenen (82 procent) vindt het belangrijk dat de overheid zich met klimaatbeleid bezighoudt. Maar ook maakt 58 procent zich zorgen over de kosten hiervan (50 procent in 2020). Vooral mannen, mensen die ten hoogste een diploma op vmbo of mbo niveau 1 hebben, en personen uit huishoudens met een lagere welvaart maken zich hier naar verhouding veel zorgen over.

Grote bedrijven, industrie en luchtvaart doen te weinig volgens drie kwart 18-plussers
73 procent van de mensen vindt dat grote bedrijven, de industrie en de luchtvaart te weinig doen om klimaatverandering tegen te gaan. 66 procent is van mening dat landen buiten de Europese Unie te weinig hieraan doen. Ongeveer de helft vindt dit van de landelijke overheid (51 procent), burgers (48 procent), en van de Europese Unie (46 procent). Van boeren wordt het vaakst gevonden dat ze genoeg bijdragen om klimaatverandering tegen te gaan (38 procent), 6 procent vindt dat boeren te veel bijdragen.

Tramschutter Gökmen T. hoort eis van 10 jaar wegens poging moord op bewaarder

Het Openbaar Ministerie eist 10 jaar gevangenisstraf tegen Gökmen T. Hij wordt verdacht van poging tot moord, poging tot zware mishandeling en vernieling in de Penitentiaire Inrichting De Schie in Rotterdam.

T. zit al een levenslange gevangenisstraf uit voor de schietpartij op 18 maart 2019 in een tram op het 24 Oktoberplein in Utrecht. Hij heeft zich schuldig gemaakt aan moord op vier mensen, poging tot moord op drie mensen en bedreiging met een terroristisch oogmerk van zeventien mensen. In dat vonnis werd ook een mishandeling van een medewerker van de PI Lelystad meegenomen.

Ondanks de levenslange veroordeling vindt het OM het belangrijk om T. ook voor de nieuwe feiten te vervolgen. De officier van justitie: “Een levenslange gevangenisstraf kan en mag geen vrijbrief zijn voor het plegen van strafbare feiten en zeker niet van heftige geweldsdelicten. Dat is ook in het belang van de slachtoffers. Daarnaast staat niet vast dat levenslang ook daadwerkelijk levenslang is. Een nieuwe veroordeling kan gevolgen hebben voor de beoordeling van een eventueel gratieverzoek.”

Poging tot moord en zware mishandeling
T. wordt verweten dat hij op 17 februari 2021 in De Schie opzettelijk en met voorbedachten rade probeerde een bewaarder van het leven te beroven door hem meerdere keren met kracht met een scherp en puntig voorwerp in de wang, het oor en in de richting van de hals te steken.

Daarnaast zou T. op 17 oktober 2021 een hete vloeistof hebben gegooid richting een medewerker van de gevangenis. Dat gebeurde in de recreatieruimte nadat T. er tegen de afspraken in wilde gaan bidden. Toen het speciaal boeiluik in een deur werd geopend gooide T. een pan hete vloeistof richting de opening. Voorafgaand aan dit incident zou T. al allerlei spullen in de recreatieruimte hebben vernield.

Op 15 juli 2022 misdroeg de verdachte zich ook al toen hij onder andere een hardloopband, een fiets en een airfryer vernielde.

Het OM acht de feiten bewezen en vindt een langdurige onvoorwaardelijke gevangenisstraf passend en geboden. “Het is bijna niet te geloven dat iemand die een levenslange gevangenisstraf uitzit wederom een opeenstapeling van delicten pleegt, met het zwaartepunt het steken van een bewaarder in een Justitiële Inrichting met een zelf gefabriceerd wapen. Een man die enkel zijn werk doet en vanuit het niets met extreem geweld te maken krijgt”, aldus de officier van justitie.

Politieagent veroordeeld voor dodelijk ongeval in Eindhoven

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 26-jarige politieagent veroordeeld voor het veroorzaken van een dodelijk ongeval. Midden op een kruising reed de man met zijn politieauto een motorrijder aan die daardoor overleed.

In december 2022 kwam er bij de politie een melding binnen van een lokfiets, met gps-signaal, die in beweging was gekomen. De verdachte en zijn collega reden in hun politieauto met zwaailichten aan in de richting van de lokfiets. Via de meldkamer hoorde de verdachte dat de lokfiets zich waarschijnlijk in een voertuig bevond en dacht hij dat er dus haast was geboden. 

Met een hoge snelheid reed de verdachte over de Dr. Cuyperslaan in de richting van de Europalaan. Hij bleef harder rijden en haalde op enig moment een snelheid van 129 km/u, waar maximaal 50 km/u is toegestaan. Op de kruising met de Woenselsestraat naderde de verdachte een motorrijder die van links kwam. Hij probeerde de motor nog te ontwijken, maar botste met 100 km/u tegen het slachtoffer aan. De politieauto belandde in de berm en kwam tot stilstand tegen een lichtmast. Het slachtoffer viel op het wegdek en overleed ter plekke. 

Diep aangeslagen
De rechtbank concludeert dat de verdachte zich schuldig maakte aan zeer onvoorzichtig en onoplettend verkeersgedrag. Hij ging veel te gretig en met onvoldoende oog voor de veiligheid van andere weggebruikers in zijn politieauto naar de melding van de lokfiets. De verdachte maakte daarbij een volstrekt foute afweging tussen uitoefening van zijn politietaak en de verkeersveiligheid. Hij overschreed daarbij de Brancherichtlijn van de politie.    

De rechtbank is zich er aan de andere kant van bewust dat het optreden van een politieagent risico's met zich meebrengt. Daarom is het niet passend om een zelfde straf op te leggen als aan een gewone verkeersdeelnemer. Bovendien had de verdachte vanuit zijn rol als politieagent de beste bedoelingen. Hij is diep aangeslagen door het verkeersongeluk. Ook betuigde hij spijt aan de nabestaanden en nam hij verantwoordelijkheid voor het ongeval.

Bij het opleggen van de straf kijkt de rechtbank naar soortgelijke zaken waarbij politieagenten zijn betrokken. Daarom wordt er geen onvoorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd, maar wel een forse taakstraf. Al met al vindt de rechtbank een taakstraf op van 200 uur op zijn plaats. Daarnaast krijgt hij een rijontzegging van 12 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. 

Niet in verhouding
De rechtbank realiseert zich dat deze straf niet in verhouding staat tot het leed dat de nabestaanden is aangedaan. Toch hoopt de rechtbank dat de behandeling op de terechtzitting heeft  bijgedragen aan het verwerken van het leed.

'Motorrijder waant zich op de skipiste'

Als je op de weg je eigen verkeersregels verzint kan dat levensgevaarlijke situaties opleveren. De verkeerspolitie krijgt op de A28 bij Soesterberg richting Utrecht een motorrijder in de smiezen die maling heeft aan de andere weggebruikers. De verkeershufter haalt rechts in en slalomt om de andere weggebruikers heen. De motorrijder mag naar de kant, waar de verkeerspolitie hem een boete geeft voor het rechts inhalen en een aanmelding regelt bij het CBR voor een verkeerscursus. 


Langlaufer Vermeulen stunt met 4e plek in World Cup, bevroren penis Halfvarsson

In het Finse Ruka is het eerste World Cup-weekeinde van het langlaufseizoen afgesloten. Dat gebeurde met de 20 kilometer massastart in vrije stijl, zowel de vrouwen als de mannen werkten die afstand af in het ijskoude Finse noorden.

Vrouwen
Een echte aanval kwam er in de eerste helft van de wedstrijd nog niet, maar onder leiding van vooral de Amerikaanse Jessie Diggins en Frida Karlsson uit Zweden werd de kopgroep beetje bij beetje wel uitgedund. Halverwege zat daardoor nog maar een handvol dames echt goed in de strijd: Karlsson en landgenotes Ebba Andersson, Emma Ribom en Moa Ilar, Diggins, de Duitse Victoria Carl, Astrid Øyre Slind, Heidi en Lotta Udnes Weng, Anne Kjersti Kalvå en Margrethe Bergane uit Noorwegen en de Française Delphine Claudel.

In de volgende kilometers ontsnapten Karlsson, Andersson en Bergane even uit de nog altijd vrij grote groep, maar zij werden weer gegrepen en met vijf kilometer te gaan waren het nog veertien vrouwen in de kopgroep. Andersson en Karlsson voerden het tempo nog eens op en kregen drie vrouwen mee, maar opnieuw kwam de hele groep bij elkaar. Diggins brak vlak voor de laatste afdaling een stok, maar had net op tijd een nieuwe en kon zich mengen in de sprint. Die werd aangevoerd door Ilar, gevolgd door Diggins en landgenote Rosie Brennan, en de in topvorm verkerende Ilar sprintte naar haar eerste World Cup-zege, voor Diggins en Brennan.

Mannen
Een vroege aanval werd ingezet door de Oostenrijker Mika Vermeulen, de zoon van de Nederlandse oud-langlaufer Vincent Vermeulen, en alleen de Noor Martin Løwstrøm Nyenget ging met hem mee. Kort na de helft van de wedstrijd werden de twee dan weer opgeraapt door het grote peloton, dat in de kilometers erna beetje bij beetje wat werd uitgedund, vooral onder leiding van de Brit Andrew Musgrave.

Zo ging een groep van ruim tien mannen de slotronde in, met Vermeulen daar nog altijd knap bij. De Nederlandse Oostenrijker nam zelfs de leiding weer in handen en voerde het tempo op, hoewel Musgrave en een heel Noors contingent klaar zaten om hem aan te vallen. Op het laatste klimmetje opende nota bene de Tsjech Michal Novak de aanval en alleen de verrassende Noor Jan Thomas Jenssen kon mee. Diezelfde Jenssen, al jaren niet actief in de World Cup, knalde er overheen en sprintte naar een uiterst verrassende zege, voor Novak en Harald Østberg Amundsen, ook uit Noorwegen. Na een sprint met de Noor Simen Hegstad Krüger ging plek vier sensationeel naar Vermeulen, met afstand zijn beste resultaat ooit.

Na afloop bleek dat vooral de Zweed Calle Halfvarsson, die met plek achttien wat tegenviel, een lastige wedstrijd had: door de kou en de weinig beschermende dunne langlaufpakken finishte hij met bevriezingsverschijnselen aan zijn penis. Halfvarsson had naar eigen zeggen na de finish een minuut of tien in een verwarmde tent nodig 'om hem weer een beetje op te warmen', maar kon er verder gelukkig wel om lachen: "Gelukkig is mijn tweede kind al onderweg, anders zou dat wel eens lastig kunnen worden als ik zo door blijf gaan", doelend op het feit dat het al de tweede keer is dat het hem overkomt.

Fun met Funda 281: jaren '70 villa

In het buitengebied van Epe treffen we deze typische (vroege) jaren zeventig villa. Alleen de zitkuil ontbreekt, maar die is vast in de jaren tachtig dicht gegooid zoals bijna elke zitkuil.

De woning bevindt zich op een perceel van meer dan 10.000m2 met een veel groen. Je hebt er een elektrisch bedienbare poort waardoor je het perceel betreedt en over de oprit naar de villa met dubbele garage rijdt.

Binnen is de woning netjes bij de tijd gebracht met bijvoorbeeld een moderne keuken. Door de grote ramen heb je zich op de tuin. En voor de koude, donkere dagen zoals nu kun je een vuurtje stoken in de houtkachel.

Je moet wel een bovengemiddelde zak geld meebrengen: de vraagprijs is €1.150.000,-.

Meer Nederlanders voorstander van kernenergie

Nederland zou meer kernenergie moeten gebruiken, vindt 36 procent van de volwassenen. In 2020 was dit nog 25 procent. Vooral mannen, ouderen en hoogopgeleiden zijn voorstander van meer kernenergie. Ook regionaal zijn er verschillen. Inwoners van Zeeland, waar momenteel de enige kerncentrale staat, zijn het meest positief over kernenergie. Dat meldt het CBS op basis van het onderzoek Belevingen 2023.

In 2020 vond 25 procent van de Nederlanders van 18 jaar of ouder dat er meer kernenergie gebruikt moest worden, 18 procent vond juist dat het gebruik moest verminderen, en 25 procent was helemaal tegen het gebruik van kernenergie. In 2023 steeg de steun voor meer kernenergie naar 36 procent, terwijl 12 procent vindt dat het gebruik verminderd moet worden en 15 procent wil dat het helemaal stopt. De Nederlandse bevolking is in de afgelopen drie jaar dus positiever gaan denken over het gebruik van kernenergie.

Vooral mannen en ouderen voorstander van kernenergie
Mannen staan positiever tegenover meer kernenergie dan vrouwen: 49 tegen 23 procent. Ouderen zijn vaker voorstander dan jongere leeftijdsgroepen. Van de 35- tot 45-jarigen wil 30 procent meer kernenergie, van de 75-plussers vindt ruim 40 procent dat Nederland er meer gebruik van moet maken. Ook mensen met een hbo- of universitair diploma zijn vaak voorstander van kernenergie.

40 procent van de Zeeuwen voorstander van meer kernenergie
Inwoners van Zeeland, de enige provincie waar een werkende kerncentrale staat (Borssele), zijn het meest positief over het gebruik van kernenergie: 40 procent van hen vindt dat Nederland meer kernenergie moet gebruiken. In Groningen is het aandeel inwoners dat kernenergie steunt met 31 procent het laagst.

Draagvlak voor meer duurzame energie en minder fossiel
Een meerderheid van de Nederlanders wil dat er minder gebruik wordt gemaakt van fossiele brandstoffen of vindt dat er helemaal mee gestopt moet worden. Duurzame energiebronnen zoals windenergie, zonne-energie, aardwarmte en waterkracht moeten juist meer worden gebruikt, volgens de meeste mensen. De steun voor zonne-energie is met 78 procent het grootst, gevolgd door windenergie met 69 procent. Deze percentages zijn iets lager dan in 2020.

Het onderzoek Belevingen 2023 werd uitgevoerd van 7 februari tot en met 21 april. Het onderzocht de opvattingen van Nederlanders over klimaatverandering en energietransitie. Ook gerelateerde kwesties zoals duurzaam wonen, duurzame mobiliteit, duurzame voeding en klimaatbewuste leefstijl komen aan bod. Meer dan 18 duizend volwassenen namen deel aan het onderzoek.

FOK! Wat een weer: droog

herfstbanner

Goede morgen!

Waarschuwing:
In het midden en oosten vanochtend eerst nog kans op gladheid door bevriezing van natte weggedeelten. Hiervan kan het verkeer hinder ondervinden. Halverwege de ochtend zal de gladheid verdwijnen.

geel (Foto: KNMI)

Vanochtend is het landinwaarts droog en schijnt de zon. In de kustprovincies komt meer bewolking voor en trekken er enkele winterse buien over. Tot halverwege de ochtend kan het plaatselijk glad zijn door bevriezing van natte weggedeelten. De wind draait naar een noordelijke richting en neemt af naar zwak tot matig.

Vanmiddag is het droog en hebben we een afwisseling van zon en bewolking. De maximumtemperatuur loopt uiteen van +3°C in het oosten tot +6°C langs de westkust. Aan het einde van de middag daalt de temperatuur landinwaarts al vrij snel onder nul, vooral daar waar eventueel nog sneeuw ligt. Er staat eerst weinig wind. Later in de middag wordt de wind zwak tot matig uit een zuidwestelijke richting, langs de kust wordt de wind westelijk en neemt toe naar vrij krachtig.

Vanavond gaat het in de noordelijke helft van het land regenen, in het oosten mogelijk ook met natte sneeuw. Aan de kust zijn er buien, mogelijk met hagel of onweer. In de zuidelijke helft is het droog en zijn er nog brede opklaringen. De temperatuur loopt in het midden en noorden weer op naar enkele graden boven nul. De wind komt uit het zuidwesten en is matig. Langs de kust en op het IJsselmeer is de wind westelijk en is vrij krachtig tot krachtig.

Komende nacht valt vooral in het midden en noorden plaatselijk regen, in het oosten is ook natte sneeuw mogelijk. De wind is overwegend zuidwestelijk, matig. Aan de kust staat een krachtige, mogelijk harde westelijke wind. De minimumtemperatuur ligt tussen 6°C in het zuidwesten en -1°C in het noordoosten. Daar kunnen natte weggedeelten door bevriezing plaatselijk glad worden.

Tot morgen!

                   

Typisch, sneeuw in Winterswijk (Foto: _UserName_)
Typisch, sneeuw in Winterswijk (Archief)foto: _UserName_)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Na beschuldiging van antisemitisme brengt Elon Musk bezoek aan Israël

Techmiljardair Elon Musk en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu hebben een bezoek gebracht aan de Kibboets Kfar Aza, die op 7 oktober tijdens een terreuraanslag werd aangevallen door Hamas-extremisten. Musk droeg een beschermend vest, en werd door bodyguards door het dorp begeleid terwijl hij foto's en video's nam met zijn mobiele telefoon, zoals te zien is op opnames die door het kantoor van Netanyahu zijn gepubliceerd.

Musk bekeek ook beelden van Hamas bodycams, CCTV en andere bronnen van de Hamas moordpartij op 7 oktober waarbij volgens Israël 240 mensen gevangen werden genomen in Gaza. Musk verklaarde dat hij alles zou doen wat nodig was om de verspreiding van haat te stoppen.

Op Musk's agenda stonden ook ontmoetingen met president Izchak Herzog en Benny Gantz, die minister is in het Israëlische oorlogskabinet. Naast een ontmoeting met de families van enkele gijzelaars, had hij een live online chat met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu op X Spaces. Aan het begin van de maandag postte Musk op X: "Daden zeggen meer dan woorden."

Musk lag enkele weken geleden nog zwaar onder vuur vanwege de toename van antisemitische berichten op zijn netwerk X, voorheen Twitter, sinds het begin van de Gaza-oorlog. Musk ontving ook zelf zware kritiek nadat hij op X zijn steun had uitgesproken voor een antisemitische complottheorie. De theorie stelt dat Joodse mensen en linkse partijen bezig zijn met de etnische en culturele vervanging van blanke bevolkingen door niet-blanke immigranten, wat zal leiden tot een "blanke genocide".

Na het bericht hebben grote Amerikaanse bedrijven, waaronder Walt Disney (DIS.N), Warner Bros Discovery (WBD.O) en NBCUniversal moederbedrijf Comcast (CMCSA.O), hun advertenties op X, voorheen bekend als Twitter, opgeschort.

Het Witte Huis had Musk ook bekritiseerd voor wat het een "weerzinwekkende promotie van antisemitische en racistische haat" noemde die "indruist tegen onze kernwaarden als Amerikanen".

Verenigd Koninkrijk: varkensgriepvariant voor het eerst ontdekt bij mens

In Groot-Brittannië is voor het eerst een variant van de Mexicaanse griep ontdekt bij een mens. De variant van het Mexicaanse griepvirus H1N2 werd ontdekt bij een patiënt met ademhalingssymptomen en lijkt sterk op een ziekteverwekker die veel voorkomt bij varkens, verklaarde het hoofd van de UK Health and Safety Authority (UKHSA), Meera Chand. De autoriteit werkt aan het traceren van de contacten van de patiënt om zo een mogelijke verspreiding tegen te gaan.

De besmette persoon had een mild verloop van de ziekte en is sindsdien volledig hersteld, voegde het UKHSA eraan toe. Momenteel wordt onderzocht hoe het virus is overgedragen.

Mexicaanse griepvirussen zijn endemisch in de meeste regio's van de wereld. De meest voorkomende types zijn H1N1, H1N2 en H3N2. Af en toe worden mensen ook besmet met varkensgriep, meestal na direct of indirect contact met besmette varkens of besmette plaatsen.

In 2009 brak er een wereldwijde H1N1-pandemie uit. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stierven toen wereldwijd 18.500 mensen aan de Mexicaanse griep. Het gerespecteerde vaktijdschrift "The Lancet" schatte het aantal doden later echter op 151.700 tot 575.400.

Wilders draagt Ronald Plasterk voor als nieuwe verkenner

PVV-leider Wilders wil ex-PVDA minister Ronald Plasterk aanwijzen als de nieuwe verkenner die de eerste fase van de kabinetsformatie zal begeleiden. Volgens bronnen in Den Haag zal dit dinsdagmorgen gebeuren. Plasterk zal PVV-senator Gom van Strien vervangen. Plasterk weigert vooralsnog commentaar te geven.

Na het vertrek van Van Strien heeft Wilders de fracties geraadpleegd over zijn nieuwe kandidaat. Plasterk bekleedde de functie van minister van Onderwijs van 2007 tot 2010 en van Binnenlandse Zaken van 2012 tot 2017 voor de PvdA.

Voordat hij minister werd, was hij hoogleraar en na zijn vertrek uit Den Haag werd hij bijzonder hoogleraar in Amsterdam. Daarnaast heeft hij een bedrijf opgericht dat zich bezighoudt met de ontwikkeling van immuuntherapieën tegen kanker. Als moleculair bioloog schrijft hij regelmatig een column in De Telegraaf waarin hij regelmatig afstand neemt van de huidige standpunten van de PvdA. Plasterk is de laatste jaren wat onafhankelijker en rechtser geworden. Daarnaast heeft hij genoeg afstand tot de huidige politiek.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.