Wilders draagt Ronald Plasterk voor als nieuwe verkenner

PVV-leider Wilders wil ex-PVDA minister Ronald Plasterk aanwijzen als de nieuwe verkenner die de eerste fase van de kabinetsformatie zal begeleiden. Volgens bronnen in Den Haag zal dit dinsdagmorgen gebeuren. Plasterk zal PVV-senator Gom van Strien vervangen. Plasterk weigert vooralsnog commentaar te geven.

Na het vertrek van Van Strien heeft Wilders de fracties geraadpleegd over zijn nieuwe kandidaat. Plasterk bekleedde de functie van minister van Onderwijs van 2007 tot 2010 en van Binnenlandse Zaken van 2012 tot 2017 voor de PvdA.

Voordat hij minister werd, was hij hoogleraar en na zijn vertrek uit Den Haag werd hij bijzonder hoogleraar in Amsterdam. Daarnaast heeft hij een bedrijf opgericht dat zich bezighoudt met de ontwikkeling van immuuntherapieën tegen kanker. Als moleculair bioloog schrijft hij regelmatig een column in De Telegraaf waarin hij regelmatig afstand neemt van de huidige standpunten van de PvdA. Plasterk is de laatste jaren wat onafhankelijker en rechtser geworden. Daarnaast heeft hij genoeg afstand tot de huidige politiek.