Finland sluit wegens migrantenstroom nu alle grenzen met Rusland

De Finse premier Petteri Orpo vertelde dinsdag op een persconferentie in Helsinki dat de laatste open grenspost met Rusland, in het noordpoolgebied, tot 13 december gesloten zou blijven.

Finland had nog maar één grenscontrolepost open, nadat de regering zeven andere had gesloten vanwege een sterke toename van migranten uit het Midden-Oosten en Afrika.

Orpo wees erop dat Finland een 1300 kilometer lange grens deelt met Rusland. Finland beschuldigt Moskou ervan de migranten naar de Finse grens te leiden en de minister van Defensie noemt dit "hybride oorlogvoering" door het Kremlin. Het laatste open grensstation aan de oostgrens, Raja-Jooseppi in Inari, Noord Lapland, is discht van donderdag 30 november tot 13 december. Een spoorwegovergang tussen de twee landen blijft open, maar alleen voor vrachtverkeer.

De Finse autoriteiten zeggen dat deze maand ongeveer 900 migranten vanuit Rusland de grens zijn overgestoken, dat is aanzienlijk meer dan normaal. Volgens de Finse regering hebben de Russische autoriteiten de migrantenstroom naar de grens georganiseerd en aangemoedigd. De meesten van de migranten zijn jonge mannen uit Syrië, Jemen en Irak, en Rusland heeft hen toegestaan de grens te naderen ondanks het feit dat ze geen reisdocumenten hebben.

Finse functionarissen denken dat de maatregel een vergelding is voor de toetreding van Finland tot de NAVO eerder dit jaar.