Na beschuldiging van antisemitisme brengt Elon Musk bezoek aan IsraŽl

Techmiljardair Elon Musk en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu hebben een bezoek gebracht aan de Kibboets Kfar Aza, die op 7 oktober tijdens een terreuraanslag werd aangevallen door Hamas-extremisten. Musk droeg een beschermend vest, en werd door bodyguards door het dorp begeleid terwijl hij foto's en video's nam met zijn mobiele telefoon, zoals te zien is op opnames die door het kantoor van Netanyahu zijn gepubliceerd.

Musk bekeek ook beelden van Hamas bodycams, CCTV en andere bronnen van de Hamas moordpartij op 7 oktober waarbij volgens Israël 240 mensen gevangen werden genomen in Gaza. Musk verklaarde dat hij alles zou doen wat nodig was om de verspreiding van haat te stoppen.

Op Musk's agenda stonden ook ontmoetingen met president Izchak Herzog en Benny Gantz, die minister is in het Israëlische oorlogskabinet. Naast een ontmoeting met de families van enkele gijzelaars, had hij een live online chat met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu op X Spaces. Aan het begin van de maandag postte Musk op X: "Daden zeggen meer dan woorden."

Musk lag enkele weken geleden nog zwaar onder vuur vanwege de toename van antisemitische berichten op zijn netwerk X, voorheen Twitter, sinds het begin van de Gaza-oorlog. Musk ontving ook zelf zware kritiek nadat hij op X zijn steun had uitgesproken voor een antisemitische complottheorie. De theorie stelt dat Joodse mensen en linkse partijen bezig zijn met de etnische en culturele vervanging van blanke bevolkingen door niet-blanke immigranten, wat zal leiden tot een "blanke genocide".

Na het bericht hebben grote Amerikaanse bedrijven, waaronder Walt Disney (DIS.N), Warner Bros Discovery (WBD.O) en NBCUniversal moederbedrijf Comcast (CMCSA.O), hun advertenties op X, voorheen bekend als Twitter, opgeschort.

Het Witte Huis had Musk ook bekritiseerd voor wat het een "weerzinwekkende promotie van antisemitische en racistische haat" noemde die "indruist tegen onze kernwaarden als Amerikanen".