Langlaufer Vermeulen stunt met 4e plek in World Cup, bevroren penis Halfvarsson

In het Finse Ruka is het eerste World Cup-weekeinde van het langlaufseizoen afgesloten. Dat gebeurde met de 20 kilometer massastart in vrije stijl, zowel de vrouwen als de mannen werkten die afstand af in het ijskoude Finse noorden.

Vrouwen
Een echte aanval kwam er in de eerste helft van de wedstrijd nog niet, maar onder leiding van vooral de Amerikaanse Jessie Diggins en Frida Karlsson uit Zweden werd de kopgroep beetje bij beetje wel uitgedund. Halverwege zat daardoor nog maar een handvol dames echt goed in de strijd: Karlsson en landgenotes Ebba Andersson, Emma Ribom en Moa Ilar, Diggins, de Duitse Victoria Carl, Astrid Øyre Slind, Heidi en Lotta Udnes Weng, Anne Kjersti Kalvå en Margrethe Bergane uit Noorwegen en de Française Delphine Claudel.

In de volgende kilometers ontsnapten Karlsson, Andersson en Bergane even uit de nog altijd vrij grote groep, maar zij werden weer gegrepen en met vijf kilometer te gaan waren het nog veertien vrouwen in de kopgroep. Andersson en Karlsson voerden het tempo nog eens op en kregen drie vrouwen mee, maar opnieuw kwam de hele groep bij elkaar. Diggins brak vlak voor de laatste afdaling een stok, maar had net op tijd een nieuwe en kon zich mengen in de sprint. Die werd aangevoerd door Ilar, gevolgd door Diggins en landgenote Rosie Brennan, en de in topvorm verkerende Ilar sprintte naar haar eerste World Cup-zege, voor Diggins en Brennan.

Mannen
Een vroege aanval werd ingezet door de Oostenrijker Mika Vermeulen, de zoon van de Nederlandse oud-langlaufer Vincent Vermeulen, en alleen de Noor Martin Løwstrøm Nyenget ging met hem mee. Kort na de helft van de wedstrijd werden de twee dan weer opgeraapt door het grote peloton, dat in de kilometers erna beetje bij beetje wat werd uitgedund, vooral onder leiding van de Brit Andrew Musgrave.

Zo ging een groep van ruim tien mannen de slotronde in, met Vermeulen daar nog altijd knap bij. De Nederlandse Oostenrijker nam zelfs de leiding weer in handen en voerde het tempo op, hoewel Musgrave en een heel Noors contingent klaar zaten om hem aan te vallen. Op het laatste klimmetje opende nota bene de Tsjech Michal Novak de aanval en alleen de verrassende Noor Jan Thomas Jenssen kon mee. Diezelfde Jenssen, al jaren niet actief in de World Cup, knalde er overheen en sprintte naar een uiterst verrassende zege, voor Novak en Harald Østberg Amundsen, ook uit Noorwegen. Na een sprint met de Noor Simen Hegstad Krüger ging plek vier sensationeel naar Vermeulen, met afstand zijn beste resultaat ooit.

Na afloop bleek dat vooral de Zweed Calle Halfvarsson, die met plek achttien wat tegenviel, een lastige wedstrijd had: door de kou en de weinig beschermende dunne langlaufpakken finishte hij met bevriezingsverschijnselen aan zijn penis. Halfvarsson had naar eigen zeggen na de finish een minuut of tien in een verwarmde tent nodig 'om hem weer een beetje op te warmen', maar kon er verder gelukkig wel om lachen: "Gelukkig is mijn tweede kind al onderweg, anders zou dat wel eens lastig kunnen worden als ik zo door blijf gaan", doelend op het feit dat het al de tweede keer is dat het hem overkomt.