Verenigd Koninkrijk: varkensgriepvariant voor het eerst ontdekt bij mens

In Groot-Brittannië is voor het eerst een variant van de Mexicaanse griep ontdekt bij een mens. De variant van het Mexicaanse griepvirus H1N2 werd ontdekt bij een patiënt met ademhalingssymptomen en lijkt sterk op een ziekteverwekker die veel voorkomt bij varkens, verklaarde het hoofd van de UK Health and Safety Authority (UKHSA), Meera Chand. De autoriteit werkt aan het traceren van de contacten van de patiënt om zo een mogelijke verspreiding tegen te gaan.

De besmette persoon had een mild verloop van de ziekte en is sindsdien volledig hersteld, voegde het UKHSA eraan toe. Momenteel wordt onderzocht hoe het virus is overgedragen.

Mexicaanse griepvirussen zijn endemisch in de meeste regio's van de wereld. De meest voorkomende types zijn H1N1, H1N2 en H3N2. Af en toe worden mensen ook besmet met varkensgriep, meestal na direct of indirect contact met besmette varkens of besmette plaatsen.

In 2009 brak er een wereldwijde H1N1-pandemie uit. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stierven toen wereldwijd 18.500 mensen aan de Mexicaanse griep. Het gerespecteerde vaktijdschrift "The Lancet" schatte het aantal doden later echter op 151.700 tot 575.400.