FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 29 november 2023

PSV na spectaculaire zege bij Sevilla dicht bij overwintering in Champions League

PSV heeft een belangrijke stap gezet in overwintering in de Champions League. De ploeg van Peter Bosz kwamen bij Sevilla FC terug van een 2-0 achterstand en na een rode kaart wonnen de Eindhovenaren met 2-3 dankzij een late goal van invaller Ricardo Pepi. Als Arsenal vanavond wint van Lens is PSV zeker van de achtste finales in de Champions League.

PSV had het lastig in Sevilla. De ploeg van Peter Bosz kon geen grip krijgen op het spel van Sevilla FC en halverwege de eerste helft kwamen de Spanjaarden via Sergio Ramos op voorsprong. Daarna leek de thuisploeg ook nog op 2-0 te komen via een snelle uitbraak, maar de goal werd afgekeurd vanwege hands. Ook was Youssef En-Nesyri via een kopbal dicht bij een goal, maar die eindigde op de lat. PSV kreeg via Hirving Lozano nog wel een kans, maar dat was ook meteen het laatste wat de Mexicaan liet zien. Hij viel uit met een hamstringblessure.

Snel in de tweede helft leek Sevilla FC de wedstrijd te beslissen. Na een lange bal kwam En-Nesyri alleen voor de keeper te staan en miste niet en zorgde daarmee voor de 2-0. Daarmee leek de wedstrijd beslist, maar PSV kreeg de hulp van Lucas Ocampos, die een rode kaart pakte na twee keer geel. Invaller Ismael Saibari maakte snel de aansluitingstreffer en PSV bleef daarna de druk opvoeren en tien minuten voor tijd kwam PSV uiteindelijk op gelijke hoogte. Yorbe Vertessen kopte de bal tegen Nemanja Gudelj aan, die daarna in eigen goal ging. In de negentigste minuut maakte een andere invaller Ricardo Pepi de winnende goal voor PSV en daarmee lijkt de ploeg van Peter Bosz heel dicht bij overwintering in de Champions League.

Omtzigt zet Wilders voorlopig 'in de ijskast'

NSC-leider Omtzigt dringt erop aan dat een informateur "op basis van de inhoud" onderzoekt hoe de problemen in het land kunnen worden aangepakt. Volgens hem is de NSC nog niet klaar om te onderhandelen over een meerderheids- of minderheidskabinet, zoals hij verklaarde na zijn ontmoeting met verkenner Plasterk.

Omtzigt stelt voor dat de partijen gaan kijken naar punten waarover ze het met elkaar eens zijn. Hij gaf aan op dit moment geen specifieke voorkeur te hebben voor een bepaald kabinet. Omtzigt herhaalde daarnaast zijn bezwaren tegen een samenwerking met de PVV. Eerst zal duidelijk moeten worden wat de PVV bedoelt met de opmerking dat bepaalde wensen "in de ijskast" worden gezet. "Er zijn onder andere belemmeringen op het gebied van de rechtsstaat."

De NSC-leider benadrukte ook dat de voorkeurscoalitie van PVV-leider Wilders (PVV, VVD, NSC en BBB) geen meerderheid in de Eerste Kamer heeft.

Pas als het niet mogelijk is om een coalitie te vormen met de PVV, die nu een meerderheid heeft in de Tweede Kamer, overweegt Omtzigt alternatieven zoals een minderheidskabinet, een zakenkabinet of een extraparlementair kabinet. In deze varianten is er sprake van een minder strakke relatie tussen de regering en het parlement, wat NSC positief vindt.

Omtzigt overhandigde Plasterk een uitgebreide brief met zijn motivaties.

Wilders heeft nog niet gereageerd op het nieuws, maar zijn beoogde coalitie van PVV, NSC, VVD en BBB lijkt nu verder weg dan ooit. VVD-leider Dilan Yesilgöz had namelijk eerder vandaag in haar gesprek met Plasterk al herhaald dat ze voor haar partij alleen een gedoogrol in de Kamer ziet zitten. Vlak voor de verkiezingsuitslag liet de VVD-leider weten niet in een kabinet te willen stappen waarin Wilders premier is.

Hoe de VVD een rechts minderheidskabinet wil steunen, maakt Yesilgöz niet zoveel uit. Waarschijnlijk hoeft ze hier niet verder over na te denken nu Omtzigt de deur naar de PVV heeft dichtgetrokken.

De tekst van de brief die Omtzigt vandaag aan verkenner  Plasterk heeft overhandigd:

"Geachte heer Plasterk,

Op 22 november 2023 vonden er Tweede Kamerverkiezingen plaats. Nieuw Sociaal Contract (NSC) kreeg bij deze verkiezingen het vertrouwen van ruim een miljoen kiezers en werd de vierde partij. Graag beantwoorden wij langs deze weg uw vragen over onze interpretatie van de verkiezingsuitslag, over de richting die wij als partij willen volgen en over de mogelijkheden die wij zien voor politieke samenwerking ten behoeve van een nieuw te vormen kabinet.

Duiding van de verkiezingsuitslag
De fractie van NSC constateert dat de PVV een overtuigende verkiezingsoverwinning heeft geboekt. Daarnaast hebben ook NSC, GroenLinks/PvdA en BBB een fors aantal zetels gewonnen. De huidige coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie verloren hun meerderheid en hebben samen nog maar 41 zetels. De kiezer heeft een duidelijk signaal afgegeven. Veel mensen hebben genoeg van een politiek die wegkijkt van de serieuze problemen waarmee zij in hun dagelijks leven te maken hebben en niet bij machte is die op te lossen. De overheid stond niet naast zijn inwoners en schond soms zelfs hun grondrechten, zoals bij het toeslagenschandaal en de aardbevingen in Groningen. Regio’s buiten de Randstad voelen zich genegeerd. Voor veel mensen is de verkiezingsuitslag vooral de hoop dat zij eindelijk gehoord worden. Al met al interpreteren wij de verkiezingsuitslag als een roep om een einde te maken aan de naar binnen gerichte bestuurscultuur waarbij, mede door het ontbreken van checks en balances, besluiten genomen zijn die burgers geschaad hebben in plaats van geholpen.

Inzet Nieuw Sociaal Contract
Wij beschouwen het als onze opdracht om vanuit de nieuwe politieke realiteit constructief bij te dragen aan een nieuw sociaal contract tussen overheid en samenleving. Een nieuwe regering moet de reële zorgen van mensen serieus nemen en een verbindende rol spelen in de samenleving. De fractie van NSC is bereid om medeverantwoordelijkheid te nemen voor het landsbestuur, maar zal alleen steun geven aan een regering die:

  •  Werkt op basis van de Grondwet en daarmee de grondrechten waarborgt (zoals godsdienstvrijheid, vrijheid van meningsuiting, censuurverbod), de grenzen van de democratische rechtsstaat bewaakt en in woord en daad zoekt naar verbinding in de samenleving;
  • Internationale verdragen en rechterlijke uitspraken respecteert, onder meer over klimaat en mensenrechten;
  • Kan rekenen op een vruchtbare samenwerking met de Tweede en Eerste Kamer, zodat de regering slagvaardig kan zijn;
  • Met voorrang werkt aan hervormingen op het gebied van goed bestuur (hoofdstuk 1 van ons programma). Hierbij horen ook regels omtrent de integriteit en transparantie van politici en de structuur van politieke partijen;
  • Forse maatregelen neemt met het oog op de bestaanszekerheid, aanpak van de wooncrisis en een houdbare migratie;
  • De internationale reputatie van Nederland bewaakt en effectief kan opereren op het internationale toneel, in het bijzonder in de Europese Raad en bij bilaterale samenwerking met landen binnen en buiten de Europese Unie.

Politieke samenwerking
Het ligt voor de hand om eerst met alle partijen te verkennen of en onder welke voorwaarden een parlementaire meerderheidsregering kan worden gevormd, waarvan de PVV als grootste partij deel uitmaakt. Het verkiezingsprogramma van de PVV bevat standpunten die naar ons oordeel in strijd zijn met de Grondwet. Kamerleden en ministers zweren bij de aanvaarding van hun ambt trouw aan de Grondwet en beloven dat zij de grondrechten van alle inwoners en de democratische rechtsstaat zullen waarborgen. Wij hebben in de afgelopen maanden consequent uitgesproken dat wij geen concessies doen aan deze principes. Hier trekken wij een harde grens.

Wij constateren dat de heer Wilders heeft gezegd dat hij de betreffende standpunten van zijn partij ‘in de ijskast’ wil zetten. Maar de betekenis hiervan is niet helder. Wat is dan nu de status van het PVV-verkiezingsprogramma? Hoe zeker kunnen we er van zijn dat Kamerleden en eventuele bewindspersonen zich in hun uitingen en bij stemmingen zullen houden aan de (Grond)wet, mede gelet op de uitspraak dat deze standpunten ‘in het DNA’ van de partij zitten? En wat betekent de uitspraak van de heer Wilders dat een regering met de PVV er zal zijn ‘voor alle Nederlanders’? In de ogen van de NSC-fractie moet er eerst helderheid komen over de vraag of en hoe de PVV een verbindende rol gaat spelen in de samenleving en in een mogelijk samenwerkingsverband. Wij vinden het van belang dat de PVV eerst ondubbelzinnig aangeeft welke omstreden punten uit haar verkiezingsprogramma niet langer actueel zijn en vanuit welke bestuurscultuur en uitgangspunten de partij de komende jaren een constructieve bijdrage wil leveren aan het landsbestuur.

Daarnaast zien wij ook politiek-inhoudelijk veel obstakels om met de PVV tot overeenstemming te komen. Zo vinden wij het van belang dat Nederland civiele en militaire steun blijft geven aan Oekraïne, verwerpen wij speculaties over een Nexit en hechten wij aan financiële degelijkheid. Wel zien we raakvlakken op punten als houdbare migratie, bestaanszekerheid en landbouw/voedselzekerheid. Op het gebied van volkshuisvesting, klimaat en energie, financieel-economisch beleid, onderwijs, regionaal beleid en platteland/stikstof zien wij veel overeenkomsten met de programma’s van BBB, CDA en VVD. Als het gaat om bestaanszekerheid en een toegankelijke gezondheidszorg zien wij raakvlakken met de SP, ChristenUnie en GroenLinks/PvdA. Maar bij de keuzes op het gebied van onder meer economie, overheidsfinanciën en belastingen is de afstand met vooral GroenLinks/PvdA erg groot.

Vervolgproces
Al met al ziet de NSC-fractie nu geen basis om onderhandelingen te starten met de PVV over een meerderheidsregering of een minderheidsregering.

Indien het vormen van een parlementaire meerderheidsregering met de PVV op basis van de verkenning en het vervolgproces niet mogelijk blijkt, dan komen varianten in beeld zoals een minderheidsregering met partijen die de PVV niet hebben uitgesloten (VVD, BBB), een zakenkabinet of een extraparlementair kabinet. In deze laatste varianten is er sprake van een lossere band tussen regering en Tweede Kamer. In ons verkiezingsprogramma staat dat wij een voorstander zijn van een dergelijk vernieuwend bestuursmodel.

Bij het vormen van een regering zal bovendien niet alleen aandacht moeten zijn voor de politieke verhoudingen in de Tweede Kamer, maar moet ook rekening gehouden worden met de samenstelling van de Eerste Kamer. Een coalitie van louter rechtse partijen heeft geen meerderheid in de Eerste Kamer. De uitdagingen waar Nederland voor staat zijn groot en vragen om een slagvaardig kabinet. Het is van belang om al op voorhand na te gaan hoe het draagvlak voor een nieuwe regering en het te voeren beleid kan worden verbreed.

Het valt daarom te overwegen om als volgende stap in het formatieproces twee informateurs aan te stellen die bij alle fracties inventariseren wat de centrale opgaven in de komende jaren zijn. Deze nadere verkenning moet een helder beeld opleveren van prioriteiten, beleidsvoorkeuren en mogelijke meerderheden per thema. Ook moet duidelijk worden welke oplossingen er binnen de Grondwet en internationale verdragen mogelijk zijn. De rol van informateur zou vervuld moeten worden door kandidaten met een goed begrip voor het maatschappelijk onbehagen en gevoel voor politieke en bestuurlijke verhoudingen. Desgewenst kunnen wij kandidaten voordragen.

Wij wensen u veel succes en wijsheid toe bij het afronden van uw verkenning.

Namens de fractie van Nieuw Sociaal Contract,

Pieter Omtzigt"

Ontvoerde baby, broertje (4) en hun moeder omgekomen bij Israëlische luchtaanval

Tientallen Israëlische gijzelaars worden tijdens de wapenstilstand vrijgelaten uit Gaza, waardoor er een einde komt aan hun nachtmerrie. Maar de jongste gijzelaar van hen allemaal, een baby van amper 10 maanden oud, zit nog steeds vast. Kfir Bibas heeft bijna een vijfde van zijn leventje doorgebracht bij Hamas als gijzelaar.

Update 19.50 uur: De Kasam Brigades van Hamas beweren op Telegram dat baby Kfir, zijn broertje Ariël en hun moeder zijn omgekomen bij Israëlische lucht aanvallen. Een soortgelijke bewering bleek bij een andere gegijzelde niet waar te zijn. Een oudere Israëlische vrouw werd aanvankelijk dood verklaard, maar werd daarna levend vrijgelaten.

De familie van de moeder en haar twee kinderen hebben dinsdag een emotionele oproep gedaan aan het publiek en opgeroepen tot onmiddellijke vrijlating. Videobeelden van de ontvoerde moeder en haar twee roodharige kinderen gingen de wereld rond na het bloedbad door Hamas-terroristen  op 7 oktober. Het Israëlische leger zei dat militaire functionarissen de familie op de hoogte hebben gebracht van  het nieuws. Het leger controleert deze Hamas-verklaringen op hun geloofwaardigheid 

Eerdere berichtgeving: De 10 maanden oude jongen werd op 7 oktober tijdens de terreurgolf van Hamas samen met zijn broertje Ariël (4) en hun ouders uit hun huis in een Zuid-Israëlische kibboets gehaald en meegenomen als gijzelaars. Kfir is de jongste van de ongeveer 30 kinderen die gegijzeld werden. Hun familie maakt zich ernstig zorgen om hun welzijn en grijpt elke gelegenheid aan om aandacht te vragen voor het door Hamas ontvoerde gezin.

Op X zei IDF-woordvoerder Avichai Adraee in Arabische taal dat de familie Bibas door Hamas is overgedragen aan een andere Palestijnse terreurgroepering in Gaza en momenteel wordt vastgehouden in de zuidelijke Gazastad Khan Younis. Het was onduidelijk wanneer de overdracht precies had plaatsgevonden.

De overdracht aan de terreurgroep PFLP zou de kans kunnen verkleinen dat het gezin wordt vrijgelaten tijdens de verlengde wapenstilstand, waarbij nog eens 20 Israëlische gijzelaars zouden moeten worden vrijgelaten in ruil voor 60 Palestijnse gevangenen.

Welke gegevens zijn nodig voor private lease?

De populariteit van private lease neemt toe. Dit komt vooral door het gemak, de voorspelbaarheid van kosten, en de ontzorging die het biedt. Bij een private leasecontract betaal je een vast maandelijks bedrag voor het gebruik van een auto. Dit bedrag dekt de kosten van onderhoud, reparaties, verzekeringen, en soms zelfs belastingen. Hierdoor weet je precies wat je maandelijkse autokosten zijn en heb je geen onverwachte uitgaven. Bovendien biedt private lease de mogelijkheid om in een nieuwe, veilige en comfortabele auto te rijden zonder de noodzaak van een grote eenmalige investering.


Voor wie is private lease geschikt?

Private lease is met name geschikt voor mensen die waarde hechten aan gemak en voorspelbare kosten. Het is ideaal voor degenen die een vast maandelijks inkomen hebben, maar niet genoeg spaargeld om direct een auto te kopen. Bovendien worden potentiële klanten door leasemaatschappijen vaak gecontroleerd op hun financiële draagkracht, wat helpt te voorkomen dat men financiële verplichtingen aangaat die men niet kan nakomen. Dit maakt private lease een veilige optie voor mensen met een stabiel inkomen.

Echter, private lease is niet voor iedereen geschikt. Belangrijke criteria zijn het bezit van een geldig rijbewijs, een stabiel inkomen, en een goede balans tussen inkomsten en uitgaven. Leeftijd kan ook een factor zijn; sommige leasemaatschappijen stellen leeftijdsgrenzen. Bovendien kunnen studenten of ouderen soms te maken krijgen met specifieke voorwaarden. Het is belangrijk dat potentiële leaseklanten hun persoonlijke en financiële situatie goed evalueren voordat ze een contract aangaan.

Overwegingen bij private lease

Hoewel private lease veel voordelen biedt, zijn er ook enkele nadelen om rekening mee te houden. Een belangrijke overweging is de BKR-registratie die gepaard gaat met het afsluiten van een leasecontract. Deze registratie kan invloed hebben op toekomstige financiële beslissingen, zoals het aanvragen van een hypotheek. Daarnaast kunnen klanten die kiezen voor private lease hun schadevrije jaren verliezen en deze niet opbouwen tijdens de leaseperiode, wat de kosten van een toekomstige autoverzekering kan verhogen. Tot slot is het belangrijk om te bedenken dat je bij private lease vastzit aan een langdurig contract, wat niet voor iedereen ideaal is.

Private lease biedt vele voordelen, zoals gemak, voorspelbaarheid van kosten, en de mogelijkheid om in een nieuwe auto te rijden zonder een grote investering. Het is echter niet voor iedereen geschikt. Belangrijk is om je persoonlijke en financiële situatie goed te overwegen en rekening te houden met de potentiële nadelen voordat je een contract aangaat. Met de juiste overwegingen kan private lease een uitstekende keuze zijn voor veel mensen.

Gegevens die nodig zijn voor een berekening

Voor welk bedrag kan ik leasen? Hier zijn verschillende gegevens nodig. Deze gegevens helpen de leasemaatschappij om een inschatting te maken van je financiële situatie en het maandbedrag dat je veilig kunt betalen. De meest voorkomende gegevens die vereist zijn voor een dergelijke berekening zijn:

  • Inkomensgegevens: Dit omvat je bruto maandsalaris of je netto jaarinkomen. Deze informatie geeft een beeld van je financiële draagkracht.
  • Woonlasten: De maandelijkse kosten voor je woonruimte, zoals huur of hypotheek. Dit helpt bij het bepalen van je beschikbare maandbudget.
  • Overige vaste lasten: Dit kunnen kosten zijn zoals energierekeningen, verzekeringen, en andere terugkerende uitgaven. Deze gegevens zijn belangrijk om een volledig beeld te krijgen van je maandelijkse verplichtingen.
  • Arbeidscontract: Informatie over je arbeidsovereenkomst, zoals de duur van je contract en de aard van je dienstverband (vast of tijdelijk), kan ook gevraagd worden.
  • Rijbewijs: Een geldig rijbewijs is noodzakelijk om in aanmerking te komen voor private lease.
  • Schadevrije jaren: Informatie over je schadevrije jaren kan invloed hebben op de leaseprijs, vooral als het leasecontract de autoverzekering omvat.
  • Persoonlijke gegevens: Zoals je naam, adres, geboortedatum, en contactgegevens.
  • BKR-gegevens: Een toetsing bij het Bureau Krediet Registratie kan onderdeel zijn van het proces om je kredietwaardigheid te beoordelen.

Deze gegevens stellen de leasemaatschappij in staat om een verantwoord leasebedrag te berekenen, rekening houdend met je financiële situatie en zorgen ervoor dat je niet meer leent dan je kunt betalen. Het is belangrijk om nauwkeurige en actuele informatie te verstrekken om een realistische en veilige leaseovereenkomst te garanderen.

Van droom tot realiteit: bereik jouw ultieme fitheidsdoelen

Streven naar een fit en sterk lichaam is een reis die zowel discipline als kennis vereist. Een fit en sterk lichaam is het resultaat van hard werken, toewijding en een slimme aanpak. Onthoud dat elke reis persoonlijk is en wat voor de een werkt, werkt misschien niet voor de ander. Wees bereid om je strategie aan te passen en blijf leren en groeien. Met de juiste mindset en aanpak kun je jouw doelen bereiken en een leven lang genieten van gezondheid en vitaliteit. We leggen je uit hoe je effectief kunt werken aan een krachtiger lichaam. Bovendien gaan we dieper in op de rol van pre workout supplementen in dit proces.

De basis: voeding en training

Voeding is de brandstof voor je lichaam

Een gebalanceerd dieet is cruciaal. Focus op een mix van eiwitten, koolhydraten en gezonde vetten. Eiwitten zijn essentieel voor spieropbouw, terwijl koolhydraten en vetten je de energie geven voor je trainingen. Naast een pre workout zijn er andere supplementen die nuttig kunnen zijn. Eiwitshakes kunnen helpen bij spierherstel, terwijl vitamines en mineralen essentieel zijn voor algemene gezondheid.

Training: diversiteit en consistentie

Varieer in je trainingen met zowel krachttraining als cardio. Consistentie is hierbij key. Het is beter om regelmatig te trainen dan af en toe een intensieve sessie.

Rol van rust en herstel

Rust is net zo belangrijk als de training zelf. Tijdens rustperiodes herstellen je spieren, wat essentieel is voor spiergroei.

Pre workout: een extra boost

Wat is een pre workout?

Een pre-workout is een supplement bedoeld om je energieniveau te verhogen, je focus te verbeteren en je uithoudingsvermogen te verhogen voor een training.

Hoe werkt een pre workout?

Pre-workouts bevatten vaak ingrediënten zoals cafeïne, creatine, en aminozuren. Deze stoffen verhogen je energieniveau en kunnen de spierprestaties verbeteren.

Wanneer en hoe een pre workout te gebruiken

Het is aan te raden een pre-workout ongeveer 20-30 minuten voor je training te nemen. Begin altijd met een lage dosis om je tolerantie te bepalen.

Langetermijnstrategieën voor een fit lichaam

Consistentie en geduld

Een fit lichaam bouw je niet in een dag. Wees geduldig en consistent in je aanpak.

Balans in je leven

Zorg voor een goede balans tussen training, rust, werk en privéleven. Overtraining kan leiden tot blessures en burn-out.

Nieuwe informatie

Blijf jezelf educatief uitdagen. Lees over voeding, trainingsstrategieën en blijf op de hoogte van de nieuwste trends en onderzoeken.

Het mentale aspect

Mindset en motivatie

Je mentale instelling is net zo belangrijk als fysieke training. Houd een positieve mindset en vind manieren om gemotiveerd te blijven.

Stressmanagement

Beheer stress effectief. Te veel stress kan een negatieve impact hebben op je fysieke prestaties en algemene gezondheid. Let op je valkuilen.

Zorg voor een haalbaar doel

Een fit en sterk lichaam bereiken is een uitdagend, maar haalbaar doel. Met de juiste mix van training, voeding, rust en het slim gebruik van supplementen zoals een pre workout, kun je aanzienlijke vooruitgang boeken. Onthoud dat consistentie, geduld en educatie de sleutels zijn tot succes.

Random Pics van de Dag #1115

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

NFL: Eagles winnen thriller na overtime tegen Bills

De twaalfde speelweek in de NFL zit erop, de playoffs beginnen langzamerhand in zicht te komen. We pakken er weer even een wedstrijd uit, wat uiteindelijk een ware thriller bleek te worden op het Lincoln Financial Field in Philadelphia.

Philadelphia Eagles - Buffalo Bills
De 9-1 Eagles kregen bezoek van de 6-5 Bills en in het eerste kwart opende Eagles-quarterback Jalen Hurts de score met een korte touchdown. De Bills kwamen echter op dreef in het tweede kwart: eerst met een 48-yard field goal van Tyler Bass, daarna een 9-yard touchdown van Josh Allen, die aan het eind Stefon Diggs bediende voor een 13-yard touchdown en 7-17.

In Q3 kwamen de Eagles weer in de buurt dankzij een 3-yard touchdown pass van Hurts op AJ Brown, maar Allen rende een 16-yard touchdown binnen voor 14-24 met nog één kwart te gaan. Uiteraard lieten de Eagles het er niet bij zitten en binnen een paar minuten bediende Hurts zowel DeVonta Smith als Olamide Zaccheaus voor touchdowns over 15 en 29 yards en een 28-24 voorsprong.

Nog altijd was het niet gedaan en met minder dan twee minuten te spelen stelde Allen teamgenoot Gabe Davis in staat een touchdown te scoren: 28-31. Eagles-kicker Jake Elliott trapte vanaf 59 yards raak om er in de slotfase nog een overtime uit te persen, waarin Bass de Bills op voorsprong zette. Hurts wist zijn ploeg echter alsnog naar de winst te leiden: een 12-yard touchdown bracht de Eagles een felbevochten 37-34 zege en een 10-1 record tot nu toe.

Uitslagen NFL week 12
Detroit Lions - Green Bay Packers 22-29
Dallas Cowboys - Washington Commanders 45-10
Seattle Seahawks - San Francisco 49ers 13-31
New York Jets - Miami Dolphins 13-34
Atlanta Falcons - New Orleans Saints 24-15
Cincinnati Bengals - Pittsburgh Steelers 10-16
Tennessee Titans - Carolina Panthers 17-10
Indianapolis Colts - Tampa Bay Buccaneers 27-20
New York Giants - New England Patriots 10-7
Houston Texans - Jacksonville Jaguars 21-24
Denver Broncos - Cleveland Browns 29-12
Arizona Cardinals - Los Angeles Rams 14-37
Las Vegas Raiders - Kansas City Chiefs 17-31
Philadelphia Eagles - Buffalo Bills 37-34 OT
Los Angeles Chargers - Baltimore Ravens 10-20
Minnesota Vikings - Chicago Bears 10-12

Het weer is niet saai!

Hallo allemaal!

Ik heb mij voor 99,9% teruggetrokken voor wat betreft het weer, maar ik kan er nu toch niet onderuit om toch wat cijfertjes en wetenswaardigheden met jullie te delen.  

Er zijn vele en vele records gebroken de afgelopen 2 maanden. Met name de neerslag speelt hierbij de hoofdrol. 

Sinds begin oktober is er vrijwel nergens meer een volledig droog etmaal geweest. De manier van het meten van neerslag wisselt nogal. Ikzelf hanteer dan meestal gewoon de zomer/wintertijd. Dus in de zomer van 20.00 tot 08.00 en in de winter van 07.00 tot 19.00. Bij een maandwisseling doe ik hetzelfde. Dan reken ik de neerslag vanaf 19/20 uur tot de volgende dag. Dat is wel zo eenvoudig. 

Goed, het zal weinig mensen zijn ontgaan dat het tamelijk nat is geweest de afgelopen tijd. Wat vooral opvalt is dat ook het binnenland niet heel veel onder doet voor de kustprovincies. Alleen in delen van Limburg waren de extremen niet zo heel groot, wat op zich ook vrij logisch is, maar ook daar zijn de afgelopen maanden wel wat natter verlopen dan normaal. 

Wat verder opviel was met name de activiteit van de atmosfeer. Afgelopen nacht was wederom een goed voorbeeld. Bijzonder actieve buienlijnen trokken over den lande, en dat ging gepaard met soms heftig onweer, en in het binnenland met stevige sneeuwval. Door de treksnelheid bleef de schade, en met name door hagelbuien in het westen nog enigszins beperkt. De blikseminslagen waren wel bijzonder krachtig.

Verder viel er soms in korte tijd een aantal cm sneeuw op de iets hogere delen van ons land, zoals de Utrechtse Heuvelrug, maar bijvoorbeeld ook in  Twente, Gelderland en Overijssel. Dit kwam omdat de activiteit van de buien grotendeels in stand bleef i.p.v af te nemen zoals de verwachting was. Zelf onweer kwam daar ook voor. 

Wat cijfers: Sinds de kraan open is gegaan vanaf oktober is er plaatselijk al ruim 500 mm gevallen. Absurt gewoon. Normaal valt er in een jaar zo'n 800 mm in den lande, en nu zitten we in ruim 2/2,5 maand al tegen de 500 mm. Met name in Noord-Holland, maar ook in delen van Zuid-Holland en Utrecht zijn de hoeveelheden duizelingwekkend. Ook ons landelijk meetpunt in De Bilt gaat de laatste maanden al bijna richting de 400 mm aan. Ongekend, en dat zeker meer landinwaarts. 

Verder is het ook in het binnenland veel natter dan gebruikelijk, met uitzondering van het zuiden van Limburg. 

Ik kom later in december met een uitgebreid overzicht Europees gezien qua weer, want daar is genoeg over te vertellen. 

Korte termijn: De grote hoeveelheden regen lijken we nu wel even achter ons te laten. We komen nu in wat meer rustiger vaarwater, maar wel aan de koude kant.

Aan de kust kan nog wel een buitje vallen, maar voor de rest blijft het deze week wel overwegend droog en rustig. De kans op mist neemt wel toe en de minima komen duidelijk onder 0, behalve vlak aan de kust. De kans op gladheid is dus duidelijk aanwezig. 

Wordt Avdiivka het volgende Bakhmut?

Rusland zet doorlopend infanterieaanvallen in om de Oekraïense stad Avdiivka te veroveren, dezelfde tactiek die Moskou gebruikte bij Bakhmut. Wat kan de verovering van Avdiivka betekenen voor Poetin, Moskou en de regio Donetsk? WSJ legt uit hoe Avdiivka een symbool werd van het Russische offensief. 

0:00 Stad Avdiivka

 0:31 De winst van Rusland

 2:15 De winst van Oekraïne

 3:25 Hoe verder? 

'Nederlandse consument kan voorlopig nog geen kweekvlees eten'

Onlangs heeft het Italiaanse parlement ingestemd met een wet die de verkoop verbiedt van vlees dat in een laboratorium is gekweekt. De ontwikkeling van kweekvlees is echter niet tegen te houden. Zo hebben de autoriteiten in de Verenigde Staten en Singapore de verkoop van kweekvlees al goedgekeurd. Maar in Nederland en de Europese Unie blokkeert de Europese Voedselveiligheidsautoriteit EFSA markttoetreding voorlopig nog.

Het goedkeuringstraject vergt waarschijnlijk nog enkele jaren. Toch zal de Nederlandse consument kweekvlees uiteindelijk wel gaan kopen. Mits de smaak goed is, de prijs vergelijkbaar met gewoon vlees en de productie ervan duurzaam is.

De Italiaanse regering voorziet problemen voor de volksgezondheid bij de toelating van kweekvlees. Daarnaast kan kweekvlees een bedreiging vormen voor de grote Italiaanse veeteeltsector. Ook de Europese Commissie ziet beren op de weg, zoals langetermijneffecten, bijwerkingen en kiest daarom voor een strenge beoordeling.

Europa beoordeelt kweekvlees als voedingsmiddel dat niet eerder binnen de Europese Unie als voeding is verkocht, ook wel Novel food genoemd. Door het strenge goedkeuringskader kan markttoelating in Europa nog jaren duren.

Voor Singapore en de Verenigde Staten is kweekvlees geen Novel food. Daar staat kweekvlees al op de menukaart. Het is logisch dat Nederlandse startups van kweekvlees zoals Meatable en Mosa uitwijken naar Singapore, dat ander beleid hanteert voor voedselinnovaties.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat een kwart van onze bevolking open zegt te staan voor kweekvlees. De komende decennia zal kweekvlees nog een nichemarkt blijven van enkele procenten. Omdat de vraag naar eiwitten door stijging van welvaart en wereldbevolking blijft toenemen, zijn alternatieven zoals kweekvlees wel nodig om aan de vraag te voldoen.

Bedrijven moeten veel geld en tijd investeren om de consument enthousiast te krijgen voor kweekvlees. Een opschaling van de productie is nodig voor een concurrerende prijs. Ook is veel geld nodig om de productie klimaatvriendelijker te krijgen.

Feyenoord uitgeschakeld in Champions League na verlies tegen Atlético Madrid

Feyenoord is uitgeschakeld in de Champions League. De Rotterdammers verloren dinsdagavond het duel tegen Atlético Madrid met 1-3 en doordat Lazio Roma eerder op de avond wist te winnen van Celtic eindigt de ploeg van Arne Slot als derde in de poulefase.

Feyenoord moest minimaal één punt overhouden aan het duel met Atlético Madrid om kans te houden op overwintering in de Champions League, doordat Lazio Roma eerder op de avond met 2-0 had gewonnen van Celtic. De Rotterdammers begonnen ook nog wel aardig aan het duel tegen de Spaanse ploeg en was een aantal maal dreigend, maar na elf minuten kwam Atlético Madrid er ook gevaarlijk uit via Álvaro Morata, die inzet werd nog gekeerd door Justin Bijlow. Drie minuten later was het alsnog raak voor de Spanjaarden.

Uit een corner kwam Atlético Madrid op voorsprong. Na miscommunicatie viel de bal ongelukkig via de buik van Lutsharel Geertruida in het goal. Na de 0-1 kon Feyenoord er weinig tegenover stellen en stond het bij rust nog 0-1. Direct in de tweede helft was uitblinker Antoine Griezmann dicht bij de 0-2 via een uithaal, maar gelukkig eindigde die op de paal. Daarna kreeg Feyenoord mogelijkheden op de gelijkmaker via invaller Ayase Ueda en kreeg Santiago Giménez een goede kans, maar hij trapte over de bal heen. Daarna leek Mario Hermoso de wedstrijd te beslissen via een prachtig doelpunt. Uit een onmogelijke hoek lepelde hij de bal over Feyenoord-doelman Bijlow. De wedstrijd leek beslist en de Spanjaarden kregen kansen op 0-3, maar uit het niets maakte Feyenoord de aansluitingstreffer via Mats Wieffer, die bal kruislinks raak kopte. De hoop was maar even want vier minuten na de 1-2 zorgde Giménez met een eigen doelpunt voor de 1-3.

Feyenoord is doordat resultaat uitgeschakeld in de Champions League en gaan na de winterstop verder in de Europa League.

FOK! Wat een weer: sneeuw

herfstbanner

Goede morgen!

Vanochtend komen er eerst nog veel winterse buien voor, met in het oosten kans op sneeuw en gladheid. In de loop van de ochtend wordt het verder landinwaarts droger en schijnt de zon ook vaker. Er is weinig wind, aan de kust staat een overwegend vrij krachtige wind uit noord tot noordoost.

Vanmiddag schijnt de zon af en toe maar komen er ook enkele winterse buien voor. De middagtemperatuur ligt tussen ongeveer 1°C langs de oostgrens en 5°C aan de noordwestkust. De wind is zwak, aan de kust staat een matige, mogelijk eerst nog vrij krachtige, noordelijke wind.

Vanavond is er aan de kust nog een enkele winterse bui. Elders is het droog met flinke opklaringen en landinwaarts vriest het enkele graden. Er is weinig wind, aan de kust is er een matige noordelijke wind.

Komende nacht ontstaat plaatselijk mist. De minimumtemperatuur ligt rond -3 °C. Er is weinig wind.

Tot morgen!

                   

mooie lucten in het buitengebied van Winterswijk (Foto: Anouk)
mooie luchten in het buitengebied van Winterswijk (Foto: Anouk)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Onderzoek: inkoopbeperkingen door Europese fabrikanten nadelig voor consument

Europese fabrikanten en leveranciers belemmeren ondernemers zoals winkels om hun inkopen over de grens te doen. Deze zogenoemde territoriale leveringsbeperkingen (TLB’s) leiden in Nederland bovendien tot een hogere consumentenprijs, een lagere winstmarge voor ondernemers en een beperkter productaanbod. Dat blijkt uit een onafhankelijk onderzoek in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) dat door minister Micky Adriaansens naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Mogelijke oplossingen hiervoor zijn een EU-verbod op deze inkoopbeperkingen, eventueel eerst voorafgegaan door een wettelijk verbod in de Benelux-landen. Het gaat dan bijvoorbeeld om het invoeren van een variant van de huidige EU Geoblocking Verordening. Daarin kan dan een verbod komen op het ‘discrimineren naar vestigingsplaats’ in het handelsverkeer tussen bedrijven.

De huidige EU-taaleisen voor ‘fysieke’ etiketten kunnen er ook voor zorgen dat goedkopere identieke buitenlandse producten met een buitenlands etiket niet in Nederland verkocht kunnen worden. Daarom is het ondersteunend aan een eventueel TLB-verbod ook een optie om te kijken naar de haalbaarheid van digitale etiketten op producten die in de eigen taal van een consument te raadplegen zijn. Aankopen vinden immers steeds meer online plaats. Nadeel hiervan is dat nog niet iedereen digitaal vaardig genoeg is of een smartphone heeft.

Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat): “Het onderzoek bevestigt onze vermoedens dat inkoopbeperkingen een breder probleem vormen met negatieve gevolgen voor zowel ondernemers als consumenten. Dat wringt, zeker in tijden van hoge prijzen. Ik heb het onderwerp samen met mijn Belgische en Luxemburgse collegaministers dit najaar op de Europese agenda gezet. En ook uit landen zoals Oostenrijk en Tsjechië komen signalen over deze problematiek.”

De minister vervolgt: “Het is nu zaak om de onderzoeksresultaten te bestuderen en opties voor een aanpak te gaan uitwerken. De mogelijke oplossingen zoals een verbod op ‘het discrimineren naar vestigingsplaats’ in het handelsverkeer tussen bedrijven, moeten echter wel toepasbaar en juridisch handhaafbaar zijn in alle EU-landen. Van papier naar de praktijk is in dit geval zeker niet eenvoudig, maar we zijn gemotiveerd om deze handschoen met andere landen op te pakken en zo de EU interne markt te versterken.”

Inkoopbeperkingen komen breed voor
Volgens detailhandelaren in het Ecorys-onderzoek, dat in opdracht van het ministerie van EZK is uitgevoerd, komen inkoopbeperkingen voor tot wel 1 op de 25 door hen ingekochte goederen (2-4%). Voor deze groep producten kan dit leiden tot een inkoopprijs die gemiddeld 10% hoger ligt. TLB’s zijn breed te vinden bij doe-het-zelfzaken, supermarkten en online platforms, zo stellen hun professionele inkopers. Onder andere de twee grootste Nederlandse supermarktketens, die samen een ruime meerderheid van het marktaandeel hebben, geven aan concreet te maken te hebben met inkoopbeperkingen.

Vervolgstappen
De minister van EZK gaat naast vervolgstappen in Europa en de Benelux ook in Nederland met andere ministeries, organisaties en ondernemers oplossingen uitwerken.

Ongehoord Nederland behoudt voorlopige erkenning

Omroep Ongehoord Nederland (ON) behoudt zijn voorlopige erkenning en blijft op dit moment onderdeel van het publieke bestel. De NPO heeft staatssecretaris Uslu (Cultuur en Media) in april verzocht om intrekking, op grond van een gebrek aan samenwerkingsbereidheid van ON. De staatssecretaris ziet dat samenwerking inderdaad lastig is door de opstelling van ON. Dat biedt op dit moment echter te weinig juridische basis om zo’n verstrekkend besluit te nemen.

Het is nog nooit voorgekomen dat een bewindspersoon zich moest buigen over een verzoek tot intrekking. Het intrekken van de vergunning is een zeer zwaar middel en de overheid moet daar volgens staatssecretaris Uslu dan ook bijzonder terughoudend in zijn.

Dit betekent niet dat er niets aan de hand is. De NPO heeft meerdere malen een sanctie opgelegd aan omroep ON en de Ombudsman heeft herhaaldelijk geconstateerd dat de omroep de journalistieke code heeft overtreden.

ON heeft in het afgelopen jaar evenwel laten zien dat het bereid is om zaken te verbeteren. De staatssecretaris verwacht van ON dat zij deze lijn van verbetering zal blijven doorzetten. De staatssecretaris wil dat de NPO en ON weer constructief met elkaar in gesprek gaan.

Er is veel discussie geweest of ON zich in zijn programma's aan de journalistieke code houdt. Volgens de NPO zegt het overtreden van de journalistieke code iets over de manier waarop kan worden samengewerkt binnen de publieke omroep. In die redenering gaat de staatssecretaris niet mee. De journalistieke code gaat niet over samenwerking, maar over kwaliteitseisen waar een omroep aan moet voldoen. Het Commissariaat voor de Media houdt daar toezicht op. De staatssecretaris heeft dit dan ook niet als grond laten meewegen bij het nemen van het besluit.

Staatssecretaris Uslu: “Er is niet genoeg juridische grond om de voorlopige erkenning van ON in te trekken. Ik zie dat er problemen zijn. Maar vooralsnog constateer ik niet zo’n manifest en structureel gebrek aan samenwerkingsbereidheid dat dit het zware middel van intrekking rechtvaardigt. Ik wil benadrukken dat ik geen oordeel kan en wíl geven over de inhoud van de programmering van ON. Het is essentieel dat we de journalistieke vrijheid beschermen, in al haar verschijningsvormen en uitersten. De afstand tussen Den Haag en Hilversum moet onverminderd groot zijn.”

Het gaat om een voorlopig besluit. De betrokken partijen hebben nu twee weken de tijd om een zienswijze in te dienen. Daarna volgt het definitieve besluit.

Noorse NGO's spannen een rechtszaak aan tegen olieboringen in de Noordzee

In Noorwegen zijn milieuactivisten een juridische procedure begonnen tegen de regering vanwege nieuwe olieproductieprojecten in de Noordzee. De organisaties Greenpeace en Nature and Youth beschuldigen de staat ervan de eisen van het Hooggerechtshof te schenden.

Naar hun mening zijn de gevolgen voor het klimaat bij de goedkeuring van de projecten onvoldoende onderzocht. De zogenaamde klimaatrechtszaak bij de rechtbank van Oslo is de voortzetting van een jarenlang juridisch geschil.

In 2016 beschuldigden milieuactivisten de staat ervan een milieuparagraaf van de Noorse grondwet te schenden door olieboringen in het Noordpoolgebied toe te staan. De Hoge Raad heeft deze beoordeling echter niet gevolgd in een uitspraak uit 2020. Maar milieuactivisten zeggen dat de uitspraak van de Noorse staat vereist dat zij de impact van nieuwe olieboorprojecten op het mondiale klimaat beoordeelt voordat deze kunnen worden goedgekeurd. 

Poetin: 'We zijn sterker geworden'

Kremlin-chef Vladimir Poetin beschouwt Rusland, naar eigen zeggen, opnieuw als een “grote macht” op het wereldtoneel na bijna twee jaar van agressieoorlog tegen Oekraïne. “We zijn sterker geworden”, zei Poetin in een videoboodschap op de bijeenkomst van de zogenaamde Wereldraad van het Russische Volk, een organisatie onder auspiciën van de Russisch-Orthodoxe Kerk. Hij benadrukte ook de Russische annexatie van Oekraïense gebieden, die internationaal werd veroordeeld als een schending van het internationaal recht, als een succes.

Het moderne Rusland heeft “zijn soevereiniteit als wereldmacht” herwonnen en geconsolideerd, zei Poetin. Het Westen, dat Rusland tijdens de oorlog sancties heeft opgelegd, beschouwt het land daarentegen als economisch verzwakt en geïsoleerd op het internationale toneel. Poetin beschuldigde het Westen er opnieuw van ellende en chaos in Rusland te willen zaaien door te streven naar dominantie om zo het qua oppervlakte grootste land ter wereld ineen te laten storten. Dergelijke pogingen zijn gedoemd te mislukken. “Ze begonnen ook met het oude verhaal dat Rusland zogenaamd een ‘gevangenis voor zijn burgers’ is en dat de ‘Russen zelf als slaven worden behandeld’”, zei de 17-jarige. Over een aantal maanden zijn er weer presidentsverkiezingen in Rusland. Verwacht wordt dat Poetin zich in maart kandidaat zal stellen voor een vijfde termijn. Maar hij heeft dit nog niet officieel verklaard.

Poetin gebruikte de bijeenkomst, die ook werd bijgewoond door vertegenwoordigers van de politiek, het bedrijfsleven, de cultuur en andere religies in Moskou, als een soort campagnetoespraak en portretteerde Rusland als een ‘kampioen van een eerlijkere wereldorde’. “Er is geen stabiele wereldorde op lange termijn mogelijk”, zei hij vanuit Sotsji aan de Zwarte Zee. Poetin hield ook een minuut stilte om de slachtoffers van zijn oorlog te herdenken.

Oekraïne, dat werd aangevallen door Rusland, beschouwt het land als een ‘terroristische staat’ die een dictatuur wil opleggen aan andere volkeren die naar vrijheid streven. Poetin bracht met zijn oorlog, die hij op 24 februari 2022 begon, dood en verderf in het buurland.

Random Pics van de Dag #1114

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.