FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 30 maart 2022

Random Pics van de Dag #585

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Twee doden bij schietpartij McDonalds Zwolle

Bij de McDonald’s aan de Floresstraat in Zwolle heeft vanavond een schietpartij plaats gevonden. Daarbij zijn twee persoonen overleden. Dat meldt Boevennieuws.pro.

De schietpartij vond plaats rond 18.00 uur in het restaurant. Wat de aanleiding is geweest is nog onbekend. Hulpdiensten waren snel ter plaatse en startten met de reanimatie van het slachtoffer. Ook een traumahelikopter werd opgeroepen, maar gecanceld nadat bleek dat het slachtoffer was overleden.

De man zou volgens een getuige samen met nog iemand anders aan een tafel hebben gezeten terwijl ze in het restaurant aan het eten waren. De dader zou vervolgens binnen zijn gekomen, netjes eten hebben besteld en vervolgens met zijn dienblad richting het tweetal zijn gelopen. Het dienblad plaatste hij vervolgens op de tafel naast de twee mannen waarna hij een pistool uit zijn zak pakte en begon te schieten. De getuige zat samen met kinderen slechts zo’n 2 à 3 meter van de slachtoffers af. De dader zou zijn hele magazijn op de mannen hebben leeggeschoten. De dodelijke slachtoffers zouden twee Turkse mannen zijn.

Volgens persfotograaf Stefan Verkerk is er erg veel politie ter plaatse en hangt er een gespannen sfeer. De dader zou na de schietpartij mogelijk de wijk in gevlucht zijn. Een politiehelikopter hangt in de lucht en agenten met kogelwerende vesten zijn aanwezig. Ook zou er een opstootje zijn geweest tussen agenten en familie van het slachtoffer. 

De omgeving van de McDonald’s is afgezet voor onderzoek.

Update 21:53 uur
Één van de slachtoffers is volgens meerdere bronnen Huseyin Torunlar. Zijn familie was de eigenaar van restaurant de Sahara aan de Melkmarkt in Zwolle. Het restaurant werd in 2017 gesloten. Het andere slachtoffer zou zijn broer zijn, Ali Torunlar. Dat meldt Boevennieuws in een update

Nieuw-Zeeland winnaar Oceanisch kwalificatietoernooi; nog niet zeker van WK

Nieuw-Zeeland heeft woensdag het Oceanisch kwalificatietoernooi voor het WK voetbal op hun naam geschreven. De Kiwi's maakten hun favorietenrol in de kwalificatiereeks van Oceanië waar door de Salomonseilanden in de finale met 5-0 te verslaan. Het WK is nog niet zeker, er wacht in juni een playoff met de nummer vier van Noord- en Midden-Amerika.

Nieuw-Zeeland was in Oceanië duidelijk een paar maatjes te groot voor de concurrentie. In de groepsfase werd gewonnen van Papoea-Nieuw-Guinea, Fuiji en Nieuw-Caledonië, waarna in de halve eindstrijd Tahiti aan de kant werd geschoven. De Salomonseilanden kwamen in Doha, waar het kwalificatietoernooi gepseeld werd, er totaal niet aan te pas. Bill Tuiloma en Chris Wood scoorden in de eerste helft. Joe Bell, wederom Tuiloma en Matthew Garbett maakten na rust de krachtsverhoudingen nog duidelijker.

Nieuw-Zeeland speelt in juni hoogst waarschijnlijk tegen Costa Rica, dat achter Canada (dat al is geplaatst), de Verenigde Staten en Mexico staat. In theorie kunnen de VS en Mexico ook nog vierde worden, maar dat lijkt onwaarschijnlijk. De ontknoping in Noord- en Midden-Amerika valt in de nacht van woensdag op donderdag (Nederlandse tijd).

Hiddema weg bij FvD na keuze om toespraak president Zelensky niet bij te wonen

Theo Hiddema, Eerste Kamerlid voor Forum van Democratie (FvD), is opgestapt uit de partij. De reden is dat Forum bij de toespraak van de Oekraïense president Zelenski aan de Tweede Kamer niet aanwezig gaat zijn. Naast Hiddema is ook Eerste Kamerlid Paul Frentrop opgestapt, zo schrijft AT5.

Hiddema laat in een reactie weten dat hij vindt dat de fractie van de Tweede Kamer wél aanwezig moet zijn bij de toespraak. Hij had dat samen met zijn collega ook aangegeven, maar de fractie besloot hier anders over. De afsplitsing van de partij kwam voor de Kamerfractie als een verrassing.

Hiddema blijft wel in de Eerste Kamer, maar maakt niet langer deel uit van de fractie van de FvD. Met het opstappen van het tweetal heeft de partij nog één zetel. In de Eerste Kamer blijft Hiddema wel samenwerken met de fractie van Forum, zo valt te lezen in de verklaring.

Opvang van vluchtelingen uit Oekra´ne krijgt verder vorm

De opvang van vluchtelingen uit Oekraïne krijgt steeds meer vorm – voor de korte termijn in veelal eenvoudige opvangplaatsen voor de eerste te verwachten 50.000 mensen, en daarna voor een mogelijk grotere groep en voor een eventuele langere termijn. Er zijn op dit moment door veiligheidsregio’s en gemeenten circa 30.000 opvangplekken gerealiseerd, waarvan er nu ruim 20.000 worden bezet. Ook zijn inmiddels meer dan 13.000 vluchtelingen geregistreerd.

De stroom van vluchtelingen uit Oekraïne stelt Nederland voor een grote opgave en er wordt hard gewerkt om alle vragen die hierbij horen op te lossen. Zowel voor de korte als voor de middellange termijn. Het kabinet heeft woensdag 30 maart 2022 in de Ministeriele Commissie Crisisbeheersing (MCCb) voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne een aantal besluiten genomen.

Particuliere initiatieven
Het kabinet juicht de vele initiatieven van burgers, maatschappelijke en commerciële organisaties om de vluchtelingen uit Oekraïne te helpen toe en steunt ze waar mogelijk. Mensen zamelen geld en goederen in en stellen hun huis open.

Ter ondersteuning van de particuliere opvang is de Handreiking Particuliere Opvang Oekraïners opgesteld en gepubliceerd. Hierin vinden particulieren informatie over hoe zij een opvangplek aan kunnen bieden, waar zij op moeten letten en welke voorzieningen er beschikbaar zijn.

De overheid ontvangt vragen van particuliere initiatieven om verklaringen af te geven die nodig zijn om personen op te mogen halen uit andere Europese landen. We gaan er van uit dat de meeste initiatiefnemers de beste bedoelingen zullen hebben, maar het is niet uit te sluiten dat er ook initiatieven zijn die voortkomen uit minder goede intenties. Om verklaringen af te kunnen geven, moet de overheid zich een oordeel kunnen vormen over de aard van de initiatieven en bedoelingen van de initiatiefnemers. Dit is niet realistisch bij deze omvang. Daarom wil het kabinet deze initiatieven niet stimuleren en acht het zelfstandig ophalen van vluchtelingen uit Oekraïne vanuit andere landen onverantwoord. Met het oog op de veiligheid van alle betrokkenen geeft het kabinet daarom geen verklaringen af.

Leefgeld
Zoals eerder is besloten, krijgen vluchtelingen uit Oekraïne leefgeld om bijvoorbeeld eten en kleding van te kopen. Bij de verdere uitwerking van de regeling heeft de VNG samen met een aantal gemeenten gekeken of de regeling goed uit te voeren is. Op basis daarvan is de leefgeldregeling op een aantal punten aangepast. Zo zijn de bedragen afgerond en wordt het leefgeld voor alle vluchtelingen uit Oekraïne van € 260 maandelijks uitgekeerd. Daarnaast krijgen vluchtelingen uit Oekraïne die bij gastgezinnen verblijven een extra maandelijks bedrag, de zogeheten wooncomponent, van € 215 per volwassene en € 55 per minderjarige. Met dit bedrag kunnen vluchtelingen een bijdrage leveren aan de kosten die het gastgezin maakt. Gastgezinnen ontvangen zelf geen vergoeding. Ook is bepaald dat het leefgeld wordt beëindigd als de vluchteling uit Oekraïne betaald werk gaat doen.

Werk
Vluchtelingen uit Oekraïne die kunnen en willen werken, krijgen toegang tot de Nederlandse arbeidsmarkt. Het kabinet schrapt de verplichting om een tewerkstellingsvergunning te hebben. Wel zijn er enkele voorwaarden om deze kwetsbare groep mensen extra te beschermen.

Eerder deze maand heeft de Raad van de Europese Unie de Richtlijn tijdelijke bescherming geactiveerd. Het kabinet heeft nu besloten dat er voor vreemdelingen die onder deze richtlijn Nederland binnenkomen, geen tewerkstellingsvergunning nodig is. Deze vrijstelling geldt vanaf 1 april (met terugwerkende kracht tot 4 maart).

Om deze kwetsbare groep vluchtelingen extra te beschermen, stelt het kabinet wel een aantal voorwaarden aan de toegang tot de arbeidsmarkt. Zo mogen mensen alleen in loondienst werken. Ook moet de werknemer door de werkgever uiterlijk twee werkdagen voor aanvang van de werkzaamheden aangemeld worden bij UWV en moet de werkgever informatie doorgeven als de werkuren en werkplek.

Wettelijke taak burgemeesters
Zoals al eerder aangekondigd zal het kabinet noodrecht inzetten omdat de opvang van mensen uit Oekraïne door de grote aantallen mensen niet via de bestaande structuur kan. Op dit moment pakken burgemeesters de taak om vluchtelingen op te vangen vrijwillig op. Hier is het kabinet ze erg dankbaar voor. Maar het is belangrijk dat ook de juridische grondslag goed geregeld wordt, , daarom ontvangen de burgemeesters binnen enkele dagen formeel de wettelijke taak om mensen uit Oekraïne op te vangen. Dit gebeurt op basis van de Wet verplaatsing bevolking. Via de activering van het noodrecht moeten we met elkaar in staat zijn om voldoende opvangplekken voor vluchtelingen uit Oekraïne te realiseren. Burgemeesters ontvangen hiervoor de benodigde financiële middelen. Met de VNG is afgesproken dat gemeenten er financieel niet op achteruitgaan.

Zorg
De Europese Commissie heeft gevraagd of Nederland patiënten kan opnemen, die zich in EU-buurlanden van Oekraïne melden met een urgente medische vraag. Het Landelijk Coördinatie Patiënten Spreiding (LCPS), als onderdeel van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), heeft daarop een inventarisatie gemaakt van de beschikbare capaciteit in Nederland. Onder andere op basis hiervan is besloten om deze patiënten op te gaan vangen. De patiënten worden door de Europese Unie aangeboden en door Nederland geaccepteerd in een speciaal daarvoor ingericht systeem. Het LCPS draagt daarna zorg voor de coördinatie en spreiding in Nederland. Het UMC Utrecht wordt verzocht om het Calamiteitenhospitaal open te stellen voor de initiële opvang. Hier worden de benodigde medische onderzoeken gedaan, voordat de patiënten naar geschikte ziekenhuizen in Nederland worden overgeplaatst.

Voor goede en veilige zorgverlening is het van belang dat zorgverleners begrijpelijk kunnen communiceren met hun patiënten. Dat betekent dat bij een taalbarrière in sommige gevallen een professionele talentolk moet worden ingezet. In veel gevallen spreken vluchtelingen uit Oekraïne namelijk onvoldoende Engels om met een zorgverlener te kunnen communiceren. Het is daarom van belang dat zij laagdrempelig en zonder administratieve lasten een professionele talentolk kunnen inzetten. Om dit mogelijk te maken is een bedrag van €1,6 miljoen beschikbaar gesteld voor een periode tot en met juni 2022.

Van der Poel wint Dwars door Vlaanderen

Mathieu van der Poel heeft de 76ste editie van Dwars door Vlaanderen gewonnen. In een sprint tegen Tiesj Benoot was de Nederlander van Alpecin-Fenix de snelste. Even daarvoor waren de twee weggereden uit de kopgroep. Tom Pidcock legde beslag op de derde plaats.

Na een uur koers kreeg een kopgroep van vijf de ruimte van het peloton, met daarin Matthijs Paasschens. De rasaanvaller van Bingoal Pauwels Sauces WB had het gezelschap van Nils Politt (Bora-hansgrohe), Johan Jacobs (Movistar), Aaron Verwilst (Topsport Vlaanderen) en Kelland O'Brien (BikeExchange. Het vijftal nam vijf minuten voorsprong, maar vormde nooit een bedreiging voor het peloton.

Mathieu van der Poel, die zijn rentree maakte op de Vlaamse wegen na zijn rugblessure, trok op negentig kilometer van de streep al eens door. De Nederlander kreeg nog geen ruimte, maar de anderen renners waren gewaarschuwd, waaronder tweevoudig Tour de France-winnaar Tadej Pogacar.

De Sloveen zou niet veel later worden opgehouden bij een valpartij en vlak daarna trok Tom Pidcock eens stevig door. Op Ten Houte kreeg de wereldkampioen veldrijden Van der Poel mee. Ook Victor Campenaerts, Stefan Küng, Tiesj Benoot en Ben Turner zouden mee zijn. Pogacar had de slag gemist mede doordat hij op wat achterstand was geraakt na een valpartij, en de Sloveen probeerde op de volgende klim de sprong naar voren te maken, maar hij kwam net te kort om de aansluiting te maken bij de groep van Van der Poel. Daarna zou Pogacar nog een paar maal proberen de sprong naar voren te maken, maar zou nooit helemaal vooraan geraken en zou uiteindelijk als tiende eindigen.

Op 48 kilometer van de streep in Waregem, vlak voor de beklimming van de Knokteberg, werden de vroege vluchters in de kraag gegrepen door de groep met favorieten. Alleen Nils Politt en voormalig baanwielrenner Kelland O'Brien hielden knap stand in de kopgroep en zouden ook de finale rijden in Dwars door Vlaanderen.

De winnaar zat bij de acht vooraan Campenaerts was de eerste die een serieuze demarrage plaatste, maar kreeg geen ruimte. Stefan Küng probeerde het daarna op de Holstraat, de laatste helling op acht kilometer, maar ook de Zwitser kreeg geen ruimte. Daarna was het weer de beurt aan Campenaerts. De Belg van Lotto Soudal maakte indruk, alleen zouden Benoot en Pidcock weer de aansluiting maken en met een indrukwekkende versnelling reed Van der Poel het weer dicht naar het drietal vooraan.

Daarna ging Benoot met een alles of niets poging in de aanval en alleen Van der Poel reageerde op de Belg van Jumbo-Visma. De Nederlander en de Belg gingen met een kleine voorsprong de laatste kilometer in en daarin was Van der Poel in de sprint duidelijk te sterk voor Benoot en lijkt de Nederlander klaar voor de Ronde van Vlaanderen, komende zondag.

Onderzoek naar ontoelaatbare uitingen van marechaussees in WhatsApp-groep

De Koninklijke Marechaussee is in afstemming met het Openbaar Ministerie een intern onderzoek gestart naar ontoelaatbare uitingen van marechaussees in een besloten dienstgerelateerde WhatsApp-groep. Hierin zijn onder meer berichten met een discriminerend karakter gedeeld. Een tiental marechaussees, allen lid van één team op de luchthaven Schiphol, was lid van deze appgroep.

De Koninklijke Marechaussee is een organisatie waarin integriteit en professionaliteit voorop staan. Iedereen is er verantwoordelijk voor een sociaal veilige werkomgeving. Dit betekent dat van marechaussees wordt verwacht dat zij professioneel, respectvol en integer met elkaar en anderen omgaan.

Het spreekt voor zich dat dit soort uitlatingen en gedrag voor de Koninklijke Marechaussee onacceptabel is. Daarom zijn de leden van deze groep voorlopig naar huis gestuurd. Ze zijn daar in afwachting van het onderzoek naar ieders betrokkenheid en de eventuele rechtspositionele maatregelen die daaraan worden verbonden.

Kremlin: Gas hoeft niet meteen in roebels te worden afgerekend

Volgens het Kremlin gaat de omrekening van betalingen voor Russische gasleveringen aan Europa van euro's en Amerikaanse dollars naar roebels donderdag niet in. De levering van gas en de betaling zijn afzonderlijke processen, zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov. De instructie van president Vladimir Poetin om over te stappen op roebelbetalingen is voor aanstaande donderdag nog niet geldend. 

Poetin wil afspreken met vertegenwoordigers van het Russische gasbedrijf Gazprom en de centrale bank om meer te weten te komen over de huidige stand van zaken. De aangekondigde wijziging van betaling en de weigering van westerse landen om over te stappen op de betaling in roebels hadden in Europa de vrees doen ontstaan dat Rusland de gasleveringen op korte termijn zou kunnen stopzetten.

Peskow had eerder gezegd dat er geen gasleveringen zouden zijn als er niet in roebels werd betaald; Rusland is geen liefdadigheidsinstelling.

Rusland wil overstappen op roebelbetalingen vanwege de westerse sancties in de nasleep van de oorlog in Oekraïne, volgens Poetin kan Rusland niets meer doen met euro's en Amerikaanse dollars.

Horner: "F1 moet kijken naar plaatsing DRS na Jeddah"

De plaatsing van het DRS-detectiepunt in de laatste bocht zorgde voor een opvallend kat-en-muisspel tijdens de Grand Prix van Saudi-Arabië. Hoewel zijn coureur als winnaar uit de bus kwam, vindt Christian Horner dat de Formule 1 onderzoek moet gaan doen naar het meetpunt om soortgelijke gevallen in de toekomst te voorkomen.

Het gevecht in de slotfase tussen Max Verstappen en Charles Leclerc was opzienbarend te noemen. Beide coureurs haalden alles uit de kast om hun concurrent als eerste over het DRS-meetpunt te laten rijden. Nadat de Monegask opzettelijk vertraagde om de Nederlander als eerste voorbij het detectiepunt te laten, kon de Ferrari-coureur op het rechte stuk gelijk toeslaan en de koppositie heroveren. Toen Verstappen eenmaal bekend was met de tactieken van Leclerc paste hij hetzelfde trucje toe en nam hierdoor definitief de leiding over op start/finish.

"De nieuwe reglementen zijn zeer bemoedigend. De afgelopen races hebben we Verstappen en Leclerc elkaar wel tien keer zien passeren. Het is geweldig racen en tevens een bewijs dat de coureurs elkaar beter kunnen volgen", vertelt de Red Bull-teambaas opgetogen.

Toch is Horner minder enthousiast over de gespeelde spelletjes rondom het DRS-punt: "De DRS was zo krachtig dat er een kat-en-muisspel ontstond tussen de coureurs. Hierdoor gingen ze vroegtijdig remmen en accelereerden ze zelfs in de bochten. Ik denk dat we in de toekomst naar het DRS-detectiepunt moeten kijken. Dit soort situaties moet je willen vermijden".

Het DRS-meetpunt zorgde voor een opvallend schouwspel (Getty Images / Red Bull Content Pool)
Het DRS-meetpunt zorgde voor een opvallend schouwspel (Getty Images / Red Bull Content Pool)

Zeewolde niet verrast dat plannen datacenter door Meta zijn opgeschort

Het moederbedrijf van Facebook stopt voorlopig met het plan voor de bouw van een datacenter in Zeewolde. Dat meldt Meta dinsdagmiddag. "Gezien de huidige omstandigheden hebben we besloten om onze ontwikkelingen in Zeewolde te pauzeren", aldus een woordvoerder. Het bedrijf geeft aan "een goede buur" te willen zijn en dat steun van de lokale gemeenschap dus absoluut nodig is.

De gemeente Zeewolde laat in een reactie weten niet verrast te zijn dat de plannen voor de bouw van een datacenter voorlopig door Meta zijn opgeschort. De gemeente zegt dat in gesprekken al was gebleken dat het moederbedrijf van Facebook "op de pauzeknop" zou gaan drukken.

Blijdschap, teleurstelling en een college van burgemeester en wethouders dat niet inhoudelijk wil reageren. De politiek in Zeewolde reageert verdeeld op het nieuws dat het moederbedrijf van Facebook de plannen voor het datacenter in de gemeente voorlopig in de ijskast heeft gezet.

Lijststrekker Tamara Baas van de ChristenUnie in Zeewolde vindt het een verstandig besluit van Meta. Als tegenstander van het datacenter boekte de partij, net als Leefbaar Zeewolde, succes tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Baas had niet verwacht dat Meta al zo snel het besluit zou nemen om de plannen in de ijskast te zetten, maar noemt het wel de stap waar de partij op hoopte. Volgens haar is het besluit van Meta een eerste stap die erop lijkt dat het bedrijf zelf besluit om het datacenter niet in Zeewolde te bouwen.

De inwoners van Zeewolde reageren verschillend op het nieuws dat de plannen van Meta om een datacenter in hun gemeente te bouwen voorlopig zijn opgeschort.

Bij een rondgang van Omroep Flevoland door Zeewolde noemt een inwoner die beslissing terecht. "We hebben hier landbouwgrond en geen grond voor een ICT-center", zo laat hij weten. Maar er zijn ook inwoners die het jammer zouden vinden, als het center er daadwerkelijk niet komt. "Het is gewoon een geweldige kans denk ik", zo laat een man weten. "Maar ik ben ook heel erg technisch aangelegd", legt hij uit. "Ik vind het ook een stuk techniek, geweldig. We hebben ook de ruimte."
Rusland en China willen samenwerking intensiveren

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou willen Rusland en China hun samenwerking intensiveren. Het persbureau Interfax meldde dat dit was overeengekomen door de ministers van Buitenlandse Zaken van beide landen met het oog op "moeilijke internationale omstandigheden".

Het bureau, dat het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken citeert, meldt verder dat het gaat om coördinatie in het buitenlands beleid en het voornemen om met één stem te spreken in mondiale aangelegenheden. De ministers van Buitenlandse Zaken van beide landen, Wang Yi en Sergey Lavrov, zijn hierover in gesprek in de oostelijke Chinese provincie Anhui.

De Russische Minister van Buitenlandse Zaken Lavrov is vanmorgen aangekomen in Tunxi voor zijn eerste bezoek aan China sinds het begin van de Russische oorlog in Oekraïne. Aanleiding zijn tweedaagse gesprekken over de ontwikkelingen in Afghanistan, die ook worden bijgewoond door vertegenwoordigers van de VS, de buurlanden en de sinds augustus aan de macht zijnde Taliban-regering.

China geeft Rusland politieke steun in het Oekraïne-conflict en weigert de invasie te veroordelen. Peking benoemde eerder de VS en de NAVO als de belangrijkste oorzaken van de crisis.

De spanningen in Oekraïne overschaduwen de uitgebreide trojka-bijeenkomst over Afghanistan, waarvoor gastland China naast Rusland ook de VS en Pakistan uitnodigde. Van Amerikaanse zijde zal de Amerikaanse speciale gezant voor Afghanistan, Tom West, deelnemen, aldus Washington.

Russische tv roept op tot regimewisseling in de VS: 'partner Trump weer president'

Na de uitspraak van de Amerikaanse president Joe Biden over de Russische president Vladimir Poetin ('In godsnaam, deze man kan niet aan de macht blijven'), riep de Russische staatstelevisie Rossia 1 op tot een regimewisseling in de VS.

"Het is tijd voor ons, ons volk, om de Amerikanen op te roepen het regime te veranderen", zegt de Russische tv-presentator Yevgeny Popov. We moet 'onze partner Trump' helpen om weer president te worden.

Koningspaar biedt diner aan ter gelegenheid van aantreden nieuw kabinet-Rutte IV

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima hebben dinsdagavond 29 maart op Paleis Huis ten Bosch een diner aangeboden aan alle bewindspersonen van het kabinet-Rutte IV en hun partners, ter gelegenheid van het aantreden van het nieuwe kabinet. Het diner vond plaats in de Oranjezaal van Paleis Huis ten Bosch.

De Koning ontvangt sinds het aantreden van het kabinet-Rutte IV alle afzonderlijke ministers en staatssecretarissen voor een, al dan niet hernieuwde, kennismaking. Net als deze kennismakingsgesprekken geeft het diner uitdrukking aan de rol van de Koning als lid van de regering en de verbondenheid tussen de Koning en het kabinet.

Aantal starters dat huis kan kopen fors gedaald

Nog maar vijftien procent van alle starters op de Nederlandse woningmarkt verwacht in de komende twaalf maanden hun eerste huis te kopen. Een kwartaal geleden gold dit nog voor ruim twintig procent van de koopstarters. Dit blijkt uit de startersbarometer Q1 2022 van Viisi Hypotheken, een periodiek onderzoek, deze keer onder 1.030 Nederlanders tussen de 22 en 35 jaar oud zonder koopwoning, uitgevoerd door PanelWizard. Maar liefst 62 procent van alle ondervraagden vindt dat er een verbod moet komen op het overbieden op koopwoningen, om zo hun (toekomstige) positie op de woningmarkt te verbeteren.

Ten opzichte van het voorgaande kwartaal zijn vooral twintigers minder positief over hun toekomstige kansen op de woningmarkt. Zo daalde het percentage starters in de leeftijdscategorie tot dertig jaar dat in de aankomende twaalf maanden een huis verwacht te kopen met bijna de helft: van twintig procent naar slechts elf procent. “In nog geen zes maanden tijd is het optimisme onder starters bijna gehalveerd”, zegt Hergen Dutrieux, co-founder van Viisi Hypotheken. “De oplopende inflatie en hogere energieprijzen, maken het er niet makkelijker op om een eerste woning te bemachtigen. De woningmarkt is al oververhit. Waar eindigt dit? Constateren we eind van dit jaar dat nog maar vijf procent van de starters verwacht een woning te kopen? Het lijkt erop dat we die kant uitgaan. Aan wie is dat nog uit te leggen?”

Financiële maatregelen
Naast meer bouwen en een landelijk overbiedverbod, is het aanscherpen van de financiële rekenregels volgens een aanzienlijk gedeelte van de starters dé oplossing voor de huidige crisis op de woningmarkt. Zo zegt maar liefst 71 procent van de ondervraagden dat woningkopers beter tegen zichzelf in bescherming moeten worden genomen. Ook de verkopers van woningen moeten eraan geloven: vier op de tien starters pleiten voor een verplichte belasting op overwaarde en niet minder dan 75 procent van hen wil dat het speculeren met woningen bij wet wordt verboden.
Dutrieux: “Dat koopstarters vergaande maatregelen steunen om de woningmarkt vlot te trekken, zie ik als een duidelijk signaal dat de nood onder deze groep heel hoog is. Maar snelle oplossingen zijn er helaas niet. Excessen aanpakken, zoals langdurige leegstand door particuliere verhuurders, kunnen wel enige verlichting brengen. De zelfbewoningsplicht die sommige gemeenten invoeren, is ook zo’n voorbeeld.”

Koopproces
Uit het onderzoek blijkt verder dat maar liefst 94 procent van alle Nederlandse starters een voorstander is van meer transparantie rondom de aankoop van een nieuwe woning. Daarbij gaat het zowel om een helder biedingsproces als de informatievoorziening voorafgaand aan en tijdens het koopproces. Zo stelt 63 procent van de ondervraagden dat zij graag meer voorlichting willen krijgen over de aankoop van een (eerste) woning. Erg opvallend is hierbij het verschil tussen hoogopgeleiden (68 procent) en praktisch geschoolden (54 procent). Dutrieux: “De aankoop van een nieuwe woning is voor de meeste mensen de grootste uitgave die zij ooit zullen doen. Zo’n beslissing kun je niet lichtvaardig nemen. Het is daarom zorgwekkend dat veel mensen vinden dat de voorlichting tekortschiet.”

Grondwetswijzigingen

De Grondwet is de belangrijkste wet die we in Nederland hebben. In de Grondwet staan de grondrechten en de organisatiestructuur van ons land. Vanwege dit bijzondere karakter kun je de Grondwet niet aanpassen op de “standaard” manier: met een enkele meerderheid in de Tweede en Eerste Kamer. Om de Grondwet te wijzigen moeten beide Kamers tweemaal akkoord gaan met een wijziging: in de eerste lezing met een “gewone” meerderheid (>50%), in de tweede lezing na de verkiezing van een nieuwe Tweede Kamer met een 2/3 meerderheid.

Grootste grondwetsherziening sinds 1983
Deze regeerperiode staan er acht grondwetswijzigingen in tweede lezing op de agenda’s van de Tweede Kamer en, als de wijzigingen daar worden aangenomen, vervolgens Eerste Kamer. Dit betekent dat de Kamers in de vorige zittingsperiode al met een gewone meerderheid in hebben gestemd met deze wijzigingen. Zo’n hoeveelheid grondwetswijzigingen is er sinds 1983, het jaar van de “algehele” herziening van de Grondwet, niet meer voorgekomen.

Met twee van deze wijzigingsvoorstellen heeft de Tweede Kamer reeds ingestemd en binnenkort vindt behandeling van deze voorstellen plaats door de Eerste Kamer. Dit zijn:

  • wijziging van artikel 1 van de Grondwet, waarin de gelijke behandelingsnorm en het discriminatieverbod zijn opgenomen. Aan de verbodsgronden van discriminatie - godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras en geslacht - worden toegevoegd: seksuele gerichtheid en handicap. Wat dit wijzigingsvoorstel bijzonder maakt, is dat het een initiatiefvoorstel is vanuit de Tweede Kamer;
  • wijziging van grondwetsartikel 55, waardoor het Nederlanders, die niet in een provincie wonen, maar in het buitenland, toch mogelijk wordt gemaakt om de samenstelling van de Eerste Kamer te kunnen mede-bepalen met hun stemrecht.

Actuele behandeling
In maart 2022 worden de volgende grondwetsartikelen in de Tweede Kamer voor de tweede lezing behandeld.

  • Het toevoegen van een Algemene Bepaling aan de Grondwet. Deze algemene bepaling geeft aan dat de Grondwet de grondrechten en de democratische rechtstaat waarborgt. Deze kernbeginselen zijn het waard om expliciet vastgelegd te worden en bieden een kader waarin de Grondwet gelezen en begrepen moet worden;
  • het expliciet in de Grondwet opnemen dat iedereen in Nederland recht heeft op een eerlijk proces voor een onafhankelijke en onpartijdige rechter;
  • een “update” van het grondwetsartikel 13, over het briefgeheim. Dit artikel was sinds 1983, lang voordat digitale communicatie haar intrede deed, niet meer herzien. Belangrijkste verandering is dat niet meer gesproken wordt over het “brief- en telegraafgeheim”, maar over het “brief- en telecommunicatiegeheim”;
  • herijking grondwetsherziening: dit komt erop neer dat de Tweede Kamer die wordt gekozen na de afronding van een eerste lezing van een grondwetswijziging een besluit moet nemen over de tweede lezing. Gebeurt dat niet, dan zou het grondwetsvoorstel door deze wijziging vanzelf vervallen.
  • additionele artikelen: dit betreft enkele tijdelijke overgangsartikelen uit vorige grondwetswijzigingen, die geen functie meer hebben en nog formeel geschrapt moeten worden.

Dit voorjaar staat ook het initiatiefwetsvoorstel van het lid Leijten geagendeerd. Dit gaat over de invoering van een correctief bindend wetgevingsreferendum. Dit voorstel biedt kiezers de mogelijkheid om een referendum aan te vragen over een reeds door de Kamers goedgekeurd wetsvoorstel. Als voldoende kiezers dit vragen, wordt het wetsvoorstel in een bindend referendum aan de bevolking voorgelegd.

Hoe ziet de Pride van de toekomst eruit? "Nu staan de witte homomannen vooraan"

Een festival voor het grote geld en de massa. Dat is de voornaamste kritiek van verschillende lhbt-belangenorganisaties op de Amsterdamse Pride. Zij hopen dat de gemeente het Pride-beleid aanpast. "De Pride moet weer van ons worden." zo schrijft AT5. 

Na een afwezigheid van twee jaar is de verwachting dat de Pride dit jaar weer doorgaat. Dat betekent dat eind juli, begin augustus de stad weer in het teken staat van de regenbooggemeenschap. Met een Pride Walk, allerhande activiteiten en natuurlijk een botenparade. Een Pride zoals we die kennen dus.

Verandering
Maar kans bestaat dat het evenement gaat veranderen. De gemeente is bezig het Pride-beleid te herzien, en heeft hiervoor verschillende lhbt-Amsterdammers om hun mening gevraagd. En de leden van deze klankbordgroep dringen aan op verandering.

Vooral de botenparade, traditioneel het hoogtepunt van de Pride, is volgens de meesten aan herziening toe. "Zo'n boot is hartstikke duur," zegt Aynouk Tan van het initiatief Queer is not a Manifesto. "Dat gaat echt om duizenden euro's. Een bedrijf kan dat wel betalen, maar een actiegroep - bijvoorbeeld van een minderheidsbelangenorganisatie - niet. Hierdoor is de botenparade nu een podium voor groepen die al veel macht en geld hebben."

Dat leidt tot een parade die te wit en te elitair is, stelt Tan. En bovendien niet inclusief, want nu vergemakkelijkt geld en macht de toegang. "Terwijl de Pride en de botenparade juist van óns zou moeten zijn, de hele gemeenschap. Niet alleen van de homomannen of de rijkere delen van de gemeenschap." Tan zou willen dat de botenparade meer zou lijken op de Pride Walk, de activistische mars door de stad die de week ervóór wordt gehouden. "De drempel om daaraan mee te doen is veel lager."

"Kom erbij!"
Wil je verandering? Kom erbij en verbeter de Pride. Dat is de boodschap van Siep de Haan, die bij de eerste edities van de Pride in de jaren negentig en daarna nauw betrokken was bij de organisatie en de uitvoering. "In de begintijd was de botenparade maar twee letters, de H en de L: homo's en lesbiënnes. Gaandeweg is er steeds meer bijgekomen. Hartstikke mooi."

De laatste jaren ziet De Haan dat lhbt'ers uit minderheidsgroepen zich nadrukkelijk mengen in het gesprek over de Pride. "Prachtig, wat mij betreft. Onze gemeenschap is een diamant die moet schitteren van alle kanten."

Maar juist daarin schuilt een ander belangrijk pijnpunt van de criticasters. "De organisatie heeft enorm veel macht en is weinig toegankelijk voor buitenstaanders," zegt Tan. Liever zou zij zien dat de organisatie van de Pride komt te liggen bij een grote groep van organisaties, en niet meer bij één grote producent. "Of maak er een vereniging van, waarbij leden kunnen stemmen en inspraak hebben over de koers."

Toekomst
De gemeente neemt de punten van de klankbordgroep mee in het opstellen van een nieuw beleidskader. Dit uitgewerkte kader wordt later dit voorjaar opnieuw aan de klankbordgroep voorgelegd. Na vaststelling van het uitgewerkte beleid door het college kunnen alle Amsterdammers zich uitspreken over het beleid. De laatste aanpassingen kunnen dan na de zomer door de gemeente worden opgenomen in het beleid.

In de herfst wordt ook bepaald wie de Pride in de periode 2023-2026 gaat organiseren. Naar alle waarschijnlijkheid wordt dit door één organisatie gedaan. De afgelopen jaren is de Pride georganiseerd door de Stichting Pride Amsterdam.

Peru grijpt intercontinentale strohalm en blijft in de race voor WK

Peru mag zich via een achterdeurtje nog proberen te plaatsen voor het WK voetbal. Met de oude bekenden Renato Tapia en Sergio Peña binnen de lijnen werd door een zege op Paraguay (2-0) het hoger aangeschreven Colombia op afstand gehouden. Peru was bij winst zeker van de intercontinentale playoffs. Colombia en Chili waren ook nog in de race voor plek vijf. 

De ervaren rotten Gianluca Lapadula en Yoshimar Yotun zorgden namens Peru in de eerste helft voor de doelpunten.  Colombia won met 0-1 bij Venezuela door een doelpunt van James Rodríguez, de topscorer van het WK 2014. Doordat Chili geen misstap maakte blijft Colombia deze herfst thuis. Ook Chili had nog een kansje, maar de winnaar van de Copa América in 2015 en 2016 ging mede door een omhaal van Luis Suárez in de slotfase onderuit tegen Uruguay (0-2).

In de laatste speelronde, waarin verder alles al beslist was, won Brazilië met 0-4 van Bolivia. Ajax-aanvaller Antony stond voor de tweede keer op rij in de basis, maar kon zich niet onderscheiden met een doelpunt of assist. Argentinië speelde met onder anderen Lionel Messi en Ajacied Nicolás Tagliafico in de ploeg met 1-1 gelijk in Ecuador.

Zuid-Amerika stuurt Brazilië, Argentinië, Uruguay en Ecuador. Peru zal het in juni in een playoff moeten opnemen tegen Australië of de Verenigde Arabische Emiraten. 

Marokko, Kameroen en TunesiŰ pakken laatste Afrikaanse startbewijzen

Marokko, Senegal en Tunesië hebben zich dinsdagavond geplaatst voor het wereldkampioenschap voetbal in Qatar. Marokko won de return tegen Democratische Republiek Congo eenvoudig met 4-1. Tunesië had aan een doelpuntloos gelijkspel genoeg tegen Mali. 

De heenwedstrijd tussen Marokko en Congo eindigde in 1-1, maar de return in Casablanca was een stuk minder spannend. Bij rust stond het al 2-0 door doelpunten van Azzedine Ounahi en Tarik Tissoudali. In de tweede helft stelde Marokko het WK-ticket veilig door doelpunten van Ounahi en Achraf Hakimi.   Ben Malango redde in de 77e minuut nog de eer voor Congo met een prachtige uithaal, maar een heroïsche comeback bleef uit. 

Kameroen plaatste zich na een bizarre verlenging ten koste van Algerije voor het WK. Na ruim 120 minuten stond het 1-2. Omdat het in Kameroen 1-0 werd gaat het land uiteindelijk door op uitdoelpunten. Na netentig minuten stond het nog 0-1 door een goal van Bayern-spits Eric Maxim Choupo-Moting.

In de verlenging werd er vervolgens nog drie keer gescoord, waarvan er twee telden. Het eerste doelpunt in de 99e minuut van Islam Slimani werd na ingrijpen van de VAR afgekeurd. In de 118e minuut zette RKC-verdediger Ahmed Touba het Algerijnse stadion Mustapha Tchaker in Blida op zijn kop door raak te koppen: 1-1. Algerije leek zeker van het WK, maar diep in blessuretijd van de verlenging ging het toch nog mis voor de thuisploeg. Karl Toko Ekambi stond in de 124e minuut op de juiste plek om van dichtbij de 1-2 binnen te schieten.

Tunesië plaatste zich ten koste van Mali voor het WK. De ploeg van bondscoach Jalel Kadri won de eerste ontmoeting met 0-1 en had in de return zodoende aan een doelpuntloos gelijkspel genoeg om een ticket naar Qatar af te dwingen.

Portugal en Polen gaan naar Qatar

Portugal en Polen hebben zich dinsdag geplaatst voor het wereldkampioenschap voetbal dit najaar in Qatar. De Portugezen waren met 2-0 te sterk voor Noord-Macedonië en Polen won mede dankzij een goal van Robert Lewandowski met 2-0 van Zweden.

Portugal had weinig moeite met Noord-Macedonië, dat een week geleden in de halve finales van de play-offs stuntte met een 0-1 in en tegen zege op Italië. De Portugezen kwamen dankzij Bruno Fernandes na ruim een half uur verdiend op voorsprong. De middenvelder van Manchester United schoot prima binnen nadat hij in stelling was gebracht door Cristiano Ronaldo.  Na een uur spelen was de voorsprong verdubbeld. Diogo Jota gaf de bal na een uitbraak vanaf de linkerflank uitstekend af op Fernandes, die met de buitenkant van zijn rechtervoet de 2-0 binnen knalde.

In Chorzów kwam de thuisploeg Polen via Lewandowski vier minuten na rust op voorsprong tegen Zweden. De spits van Bayern München mocht aanleggen vanaf 11 meter nadat hij een duw in zijn rug had gekregen. Met een hard schot opende de 128-voudig international de score.

Twintig minuten voor tijd bepaalde Piotr Zielinski de eindstand. De aanvallende middenvelder, die onder contract staat bij Napoli, mocht in zijn eentje op het doel van Robin Olsen af na geklungel van Marcus Danielson. Doordat Olsen in zijn goal bleef staan, was het voor de 27-jarige Pool een koud kunstje om te scoren.

Voor Portugal wordt het hun achtste WK-deelname. Vier jaar geleden verloren ze de achtste finales van Uruguay. Polen zal voor de negende keer deelnemen. In een groep met Colombia, Japan en Senegal laatste. 

Wageningen wint prijs Beste Studentenkamerstad

Wageningen is uitgeroepen tot de beste Studentenkamerstad van 2021. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) reikt die prijs jaarlijks uit aan de stad die zich het meest inzet voor studentenhuisvesting. Wageningen blonk dit jaar uit, onder meer door hun ‘woongarantie’: de gemeente garandeert dat alle studenten vóór 1 mei woonruimte hebben gevonden.

LSVb-voorzitter Ama Boahene reikte de prijs uit aan wethouder Anne Janssen. Boahene: “De woningnood onder studenten is enorm. Veel studenten moeten daardoor gedwongen thuis blijven wonen. Het is bijzonder dat het Wageningen lukt om alle studenten voor 1 mei woonruimte te bieden. Daar kunnen andere studentensteden een voorbeeld aan nemen.” Naast de woongarantie viel Wageningen positief op door hun opvang van internationale studenten en de samenwerking met wooncorporaties.

Wethouder Anne Janssen: “Ik ben erg blij met deze mooie prijs. Wageningen investeert samen met haar partners de Universiteit Wageningen en Idealis in betaalbare huisvesting van studenten. We hebben hier de afgelopen jaren hard aan gewerkt, met als resultaat dat we op dit moment geen tekorten aan studentenkamers hebben in Wageningen. Ik ben blij dat onze gezamenlijke inzet gewaardeerd wordt met deze mooie prijs.”

Rotterdam en Delft scoren het slechtst. In die steden zijn veel regels die het moeilijk maken om gebouwen als studentenkamers te verhuren. Daarnaast ontbreekt in Delft een huurteam waar studenten die te veel huur betalen terecht kunnen. Boahene: “Het beleid rondom studentenhuisvesting is in Rotterdam en Delft ondermaats. Op kamers gaan is voor veel studenten een belangrijke stap in hun ontwikkeling. Een gemeente moet dat faciliteren. We hopen dat Rotterdam en Delft leren van de andere studentensteden en volgend jaar beter scoren.”

In het rapport krijgen de dertien grootste studentensteden punten voor hun beleid op het gebied van de particuliere sector, de corporatiesector, informatievoorziening en de aanwezigheid van een huurteam. Het volledige rapport is hier te lezen.

Sirenes loeien op maandag 4 april

Iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur worden alle 4278 sirenes in Nederland getest. Zo ook op maandag april. Vanwege de grote aantallen Oekraïense vluchtelingen in ons land, die mogelijk opschrikken van de test, kondigen gemeenten en veiligheidsregio's de maandelijkse test aan via Social Media en via posters (in meerdere talen) in opvangcentra.

De sirenes worden op iedere eerste maandag van de maand getest, zodat iedereen het geluid herkent bij een ramp of zwaar ongeval. Het geluid van de sirenes duurt 1 minuut en 26 seconden. Wanneer de sirenes langer en meerdere malen achter elkaar loeien, is er sprake van alarm. Mensen moeten dan direct naar binnen, deuren en ramen sluiten en elektronische ventilatie uitzetten. Via radio of tv van regionale calamiteitenzenders wordt meer informatie gegeven.

Klachten over het niet horen van sirenes kunnen worden gemeld bij de regionale brandweer in uw veiligheidsregio.

In juni worden de sirenes niet getest omdat de eerste maandag van die maand op Tweede Pinksterdag valt.

NL-Alert testbericht
NL-Alert is het primaire alarmmiddel van de overheid dat Nederlanders waarschuwt en informeert over een noodsituatie. Op iedere eerste maandag van juni en december ontvangt iedereen het NL-Alert testbericht op hun mobiele telefoon. Het eerstvolgende NL-Alert testbericht is op maandag 13 juni rond 12 uur.

FOK! Wat een weer: verrassing in de maak?

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hallo daar!  

Na een lange droge, maar vooral zonnige periode gaat de glans er de komende dagen wel vanaf. Met ruim 200 uur zon deze maand zijn alle records wel verbroken. Verder was het dus ook zeer droog. Sommige meetstations hebben geen druppel of niets meetbaars aan neerslag kunnen doorgeven. In Haarlem was het zo erg gelukkig niet. Daar géén nieuw droogterecord, want op 1 maart viel er hier 7 mm, en halverwege de maand kwam daar nog 1,5 mm bij. In de Kop van Noord-Holland was het ietsiepietsie natter met op de kop af net dubbele cijfers. Van de week kom ik met de definitieve cijfers.

Vandaag moest de zon net als gisteren even opstarten, maar uiteindelijk kreeg zij weer het rijk alleen. In het zuiden echter hadden ze last van een storing boven Frankrijk. De bewolking daarvan reikte tot delen van Limburg. Neerslag viel er tot nu toe nog niet, maar dat zou de komende uren wel kunnen gaan gebeuren. Veel actiever was dit systeem nog zuidelijker. Met name in het midden van Frankrijk kwamen er een paar stevige onweersbuien voor, duidelijk een signaal dat de lente is begonnen. Alhoewel....

Vanmiddag zat ik de kaarten te bekijken en ik dacht echt: kan dit wel?  Normaal gesproken doe ik daar verder niets mee, en zie dit als een foutje. In dit geval moet ik echter zeggen dat deze signalen toch in méér of mindere mate aanwezig waren de afgelopen dagen. Na het zeer zachte lenteweer van de afgelopen dagen doen de temperaturen een enorme stap terug. Niet alleen aan de grond, maar zeker ook in de bovenlucht. Daarbij onstaat er ook neerslag.

Er is een aannemelijke kans dat dit om sneeuwval zal gaan. De afgelopen dagen leek dit een 'ver-van- ons- bed- show' te blijven, doch in de laatste modeluitvoer komt dit gebied tot over ons land te liggen. Helaas zeker niet voor iedereen. De kaarten suggereren in een strook van Zeeeland tot de Veluwe over een sneeuwtapijtje van 5 tot 10 cm en mogelijk zelfs nog meer. 

Klinkt leuk uiteraard, maar dan zal er wel aan een aantal voorwaarden moeten worden voldaan. Als eerste zou de neerslag al in de nacht moeten vallen en ook de intensiteit moet behoorlijk hoog zijn. De bodem is natuurlijk behoorlijk warm, dus de neerslag zal dan ook lang moeten aanhouden om een dekje te vormen. Zodoende kan de bodem dan afkoelen.

Zodra de zon opkomt zal de neerslag intensief moeten blijven, want ondanks de bewolking heeft de zon al dermate kracht dat de temperaturen gaan oplopen. 

Aan minimumtemperaturen ruim onder 0 in de nacht lijkt wel te worden voldaan, terwijl ook de neerslag die uren vrij fors lijkt te zijn.

Ik moet er wel bij zeggen dat de meeste neerslag sowieso ten zuiden van ons land lijkt te blijven. Helaas zit er ook voor Piet Paulusma geen mooi afscheid van Moeder Natuur in, want in het noorden van het land blijft het zo goed als zeker helemaal droog. 

In ieder geval iets om goed in de gaten te houden, maar ik verwacht wel degelijk dat de soep niet zo heet gegeten gaat worden als dat hij wordt opgediend. Boeiend om te volgen is het natuurlijk zeer zeker.  

Vandaag is het gedaan met al die zon. Niet dat ze helemaal verdwijnt, maar er zullen aanmerkelijk minder uren worden gemaakt dan de afgelopen tijd. Er is vrij veel bewolking en zo her en der spettert het wat. Later in de avond naderen buien het noorden van het land. Met 8 tot 10 graden doet ook de temperatuur al een stap terug. De noordoostelijke wind maakt het ook zeker niet aangenaam met een dikke kracht 4 tot 5.

We gaan het zien luitjes.  

Sloterplas4 (Foto: DJMO)
DJMO kon vanmorgen alvast wennen aan wolken. Ze wandelde langs de Sloterplas. (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Laatste reviews en specials
special
AI Picture Gallery #4
special
Random Pics van de Dag #742
special
AI Picture Gallery #3
special
Random Pics van de Dag #741
review
NBA 2K23
review
Potion Permit
©FOK.nl e.a.