Portugal en Polen gaan naar Qatar

Portugal en Polen hebben zich dinsdag geplaatst voor het wereldkampioenschap voetbal dit najaar in Qatar. De Portugezen waren met 2-0 te sterk voor Noord-Macedonië en Polen won mede dankzij een goal van Robert Lewandowski met 2-0 van Zweden.

Portugal had weinig moeite met Noord-Macedonië, dat een week geleden in de halve finales van de play-offs stuntte met een 0-1 in en tegen zege op Italië. De Portugezen kwamen dankzij Bruno Fernandes na ruim een half uur verdiend op voorsprong. De middenvelder van Manchester United schoot prima binnen nadat hij in stelling was gebracht door Cristiano Ronaldo.  Na een uur spelen was de voorsprong verdubbeld. Diogo Jota gaf de bal na een uitbraak vanaf de linkerflank uitstekend af op Fernandes, die met de buitenkant van zijn rechtervoet de 2-0 binnen knalde.

In Chorzów kwam de thuisploeg Polen via Lewandowski vier minuten na rust op voorsprong tegen Zweden. De spits van Bayern München mocht aanleggen vanaf 11 meter nadat hij een duw in zijn rug had gekregen. Met een hard schot opende de 128-voudig international de score.

Twintig minuten voor tijd bepaalde Piotr Zielinski de eindstand. De aanvallende middenvelder, die onder contract staat bij Napoli, mocht in zijn eentje op het doel van Robin Olsen af na geklungel van Marcus Danielson. Doordat Olsen in zijn goal bleef staan, was het voor de 27-jarige Pool een koud kunstje om te scoren.

Voor Portugal wordt het hun achtste WK-deelname. Vier jaar geleden verloren ze de achtste finales van Uruguay. Polen zal voor de negende keer deelnemen. In een groep met Colombia, Japan en Senegal laatste.