Zeewolde niet verrast dat plannen datacenter door Meta zijn opgeschort

Jippie

Het moederbedrijf van Facebook stopt voorlopig met het plan voor de bouw van een datacenter in Zeewolde. Dat meldt Meta dinsdagmiddag. "Gezien de huidige omstandigheden hebben we besloten om onze ontwikkelingen in Zeewolde te pauzeren", aldus een woordvoerder. Het bedrijf geeft aan "een goede buur" te willen zijn en dat steun van de lokale gemeenschap dus absoluut nodig is.

De gemeente Zeewolde laat in een reactie weten niet verrast te zijn dat de plannen voor de bouw van een datacenter voorlopig door Meta zijn opgeschort. De gemeente zegt dat in gesprekken al was gebleken dat het moederbedrijf van Facebook "op de pauzeknop" zou gaan drukken.

Blijdschap, teleurstelling en een college van burgemeester en wethouders dat niet inhoudelijk wil reageren. De politiek in Zeewolde reageert verdeeld op het nieuws dat het moederbedrijf van Facebook de plannen voor het datacenter in de gemeente voorlopig in de ijskast heeft gezet.

Lijststrekker Tamara Baas van de ChristenUnie in Zeewolde vindt het een verstandig besluit van Meta. Als tegenstander van het datacenter boekte de partij, net als Leefbaar Zeewolde, succes tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Baas had niet verwacht dat Meta al zo snel het besluit zou nemen om de plannen in de ijskast te zetten, maar noemt het wel de stap waar de partij op hoopte. Volgens haar is het besluit van Meta een eerste stap die erop lijkt dat het bedrijf zelf besluit om het datacenter niet in Zeewolde te bouwen.

De inwoners van Zeewolde reageren verschillend op het nieuws dat de plannen van Meta om een datacenter in hun gemeente te bouwen voorlopig zijn opgeschort.

Bij een rondgang van Omroep Flevoland door Zeewolde noemt een inwoner die beslissing terecht. "We hebben hier landbouwgrond en geen grond voor een ICT-center", zo laat hij weten. Maar er zijn ook inwoners die het jammer zouden vinden, als het center er daadwerkelijk niet komt. "Het is gewoon een geweldige kans denk ik", zo laat een man weten. "Maar ik ben ook heel erg technisch aangelegd", legt hij uit. "Ik vind het ook een stuk techniek, geweldig. We hebben ook de ruimte."